Stres, zorlu yaşam koşulları ve sağlıksız beslenmeye kalp dayanmıyor. Türkiye’de 2 milyon kişide kalp yetersizliği var. Hastalık 40 yaşından sonra herkesi tehdit ediyor! Üstelik bu hastalığın belirtileri de oldukça basit. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Ekmekçi anlattı.
#Kalp Yetersizliği Nasıl Tedavi EdilirYıllardır ‘Aç olarak yatmak sağlıklı, uykudayken yağ yakılır, mide boşken yatağa gitmek gerekir’ diye biliyoruz ama bazı uzmanlar bunun tam tersini, hatta aç yatmanın yaşlandırdığını savunuyor. Hal böyle olunca da kafamız iyice karışıyor. Peki hangisi doğru, aç mı yatalım tok mu? Bu konuda yapılan araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aralıklı Oruçİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Bilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#SağlıkALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkSarallar grubuna yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınarak dün adliyeye sevk edilen 91 şüpheliden 40'ı tutuklandı. 50 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi. Tutuklananlar arasında iş insanı Erdal Acar, Şahin Gürz ve şarkıcı Elif Karlı'nın eşi Ahmet Cengiz Karlı, Altan Saral, Ali Saral, Uğur Saral, Volkan Saral yer alıyor. Erdal Acar'ın ifadesinde, müteahhitlik yaptığını belirterek "Ben iş adamıyım. Sözde benim bir örgütüm varmış. Benim yanımda 15 bin kişi çalışıyor. Bu yaştan sonra bu örgüt işlerine girecek kadar cahil birisi değilim. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum" dediği öğrenildi.
#SarallarSon zamanlarda oldukça popülerleşen keto diyetini denemek isteyenler, bir kez daha düşünün. Çünkü ketojenik beslenme olarak da bilinen keto, bir uzman paneli tarafından yılın en kötü diyeti seçildi. Peki neden en kötü diyet? Uzmanlar yanıtladı…
#YasamDeliryum, belirli dönemlerde gündeme gelen hastalıklar arasında yer almaktadır. Son dönemde Corona virüsü ile enfekte olmuş ve tedavi altındaki hastaların deliryum belirtileri göstermeleri, bu sendromu bir kez daha gündeme getirmiştir. İşte, ağır bir fiziksel veya zihinsel hastalık nedeniyle oluşan deliryum hakkında tüm merak edilenler...
#DeliryumBu yaz düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda geçirdiği kalp krizi sonrasında vücuduna takılan ICD sebebiyle İtalya'da profesyonel futbol oynamasına izin verilmeyen Christian Eriksen için Inter cephesinden açıklama geldi. Danimarkalı futbolcu, Inter'den ayrılması durumunda ICD ile futbol oynamasına izin veren bir başka ülkede kariyerine devam edebilecek.
#Christian EriksenClaire Pape, hayatında sadece bir kez regl oldu ve hemen ardından henüz 13 yaşındayken menopoza girdi, 17 yaşında da çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Claire, şu anda 43 yaşında ve 2 çocuk annesi. Ve kendisi gibi erken menopoz teşhisi olan kadınlara umut vermek için hikayesini milyonlarla paylaşıyor.
#Kadın SağlığıDanimarka Futbol Federasyonu, Finlandiya maçında ölümden dönen Christian Eriksen'e ICD (Implante Edilebilir Kardiyoverter Defibrilatör) takılacağını açıkladı. Peki Christian Eriksen'e ICD takılması ne anlama geliyor? Acıbadem Sağlık Grubu'dan Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Christian Eriksen'e takılmasına karar verilen ICD isimli cihaza ilişkin tüm detayları ve Danimarkalı futbolcunun kariyerine muhtemel etkilerini Spor Arena'ya anlattı.
#Christian EriksenMalnütrisyon; insan vücudunun gereksinim duyduğu gıda çeşitliliğini sağlayamama neticesinde meydana gelen bir vaziyettir. Malnütrisyon; beslenme bozukluğu olarak da tanımlanabilir. Peki malnütrisyon nedir? Malnütrisyon nedenleri ve çeşitleri nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Malnütrisyon Nedir?İnsan vücudu için oksijen oldukça önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen karşılanmadığında vücut bazı tepkimeler gösterir. Hipoksi bu durumla alakalı bir sağlık sorunudur. Hipoksinin neden olduğu ve kimlerde görüldüğü insanların merak ettiği konulardır. Hipoksi nedir ve neden olur? Hipoksi (Oksijen eksikliği) belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hipoksi Nedir?İstanbul'da 8'nci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Mete Alp Eskalan yakalandığı koronavirüs nedeniyle daha önce rahatsızlığı olmamasına rağmen diyabet atağı geçirdi. Kanındaki yağ (lipit) oranı en fazla 150 civarında olması gerekirken 100 kat artarak 15 bine çıktı. 18 gün süren yaşam mücadelesi veren Alp, bundan sonraki hayatını diyabet hastası olarak sürdürecek. Tıp literatürüne geçecek olan Alp'in tedavisini yürüten Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, "Literatürde bu kadar yüksek bildirilmiş lipit değerlerine rastlamadık. Son dönemde gördüğümüz en ilginç vakalardan biriydi. O nedenle Alp'in durumunu literatürde paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulÇoğu kişinin adını daha önce hiç duymadığı 'D-dimer değeri' Covid-19 nedeniyle hayatımıza girdi. Damar içi pıhtılaşmayı gösteren bu değerin adını bir şekilde duyuyor olsak da hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz, ama olmalıyız. D-dimer değerinin korona hastalarındaki takibinin neden hayati önem taşıdığını uzmanlarımız açıkladı...
#D-Dimer''Entüisyonizm'' ve ''Bergsonculuk'' isimleriyle de bilinen Sezgicilik, gerçeklerin akıl değil sezgi yoluyla idrak edilebileceğini öne süren felsefi akımıdır. İslam felsefesindeki karşılığı ''kalp gözü'' ve ''üçüncü göz'' olan manevi güç, bu akımın temelini oluşturur. Entüisyonizm nedir, akımın kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Entüisyonizm Nedir?İyot eksikliği tiroid hormonlarının dengeli olabilmesi için gerekli bir element ve bu nedenle hayati önem taşıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi Namal, hamile, yaşlı, sağlıksız beslenen gençler ve veganların, vücudun iyot ihtiyacını karşılamaya yönelik beslenmesi gerektiğini belirterek, “Mutlaka haftada bir ya da iki kez deniz ürünleri tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
#İyot Eksikliği'Pnömoni nedir ve ne demek?' Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı son dakika açıklamanın ardından gündeme geldi. Türkiye koronavirüs günlük tablosunu açıklayan Koca, vakaların pnömoniye dönme oranının azaldığını söyledi. Akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması durumu olan pnömoni virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonları oluşur. İşte, Koronavirüsle anılan pnömoninin tıptaki anlamıyla ilgili bilgiler.
#Pnömoni Ne DemekSağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Koca'nın yaptığı açıklamanın ardından komorbidite hastalığı gündeme gelerek vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Peki, Komorbidite nedir ne demek? Komorbidite hastalığı nedir? İşte, komorbidite hastalığı ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Komorbid Nedir