2 milyondan fazla kalp yetersizliği hastamız var

Güncelleme Tarihi:

2 milyondan fazla kalp yetersizliği hastamız var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2016 17:33

Türkiye’de 2 milyondan fazla kalp yetersizliği hastası var. Bu sayının önümüzdeki 10 yılda en az 2-3 kat artması bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye Kardiyoloji Derneği kalp yetersizliği ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi için Türkiye’de Kalp Yetersizliği Yol Haritası

2 milyondan fazla kalp yetersizliği hastamız var

hazırladı. Yol haritası, TBMM Sağlık Komisyonu, Sağlık Bakanlığı, SGK ve sağlık yöneticilerine sunuldu.

Derneğin Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Sarı kalp yetersizliğinin pekçok tipinin önlenebildiğini ve sağlıklı yaşam tarzıyla riskin azaltılabileceğini söylüyor. Prof. Dr. Sarı, “Hatta kalp yetersizliği geliştikten sonra bile eğer hastalara belirtileri fark etmeleri ve derhal tıbbi yardım almaları öğretilirse zamansız ölümler önlenebiliyor” diyor.
Kalp yetersizliğiyle ile yaşayan ve bu nedenle ölen hastaların giderek artmasına karşın kamuoyu, politikaçılar ve bazı sağlık çalışanlarında hastalıkla ilgili farkındalığın düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, “Olabildiğince çok insanın kalp yetersizliğinden korunması için gerekli önlemlerin alınmasında ve hastaların tanı, tedavi ve uzun süreli bakım hizmetlerinden etkin biçimde yararlamasının sağlanmasında politikacılara görev düşüyor” diyor.

Haberin Devamı

KALP YETERSİZLİĞİ NEDİR
Kalp yetersizliği pek çok belirti ve fiziksel bulgudan oluşuyor. Basitçe, kalbin kasılma, gevşeme gücünün bozulduğu veya pompaladığı kan miktarının normalin altına indiği durum diyebiliriz. Hasta açısından kalp yetersizliği kalbinin görevini tam yapamamasından dolayı çabuk yorulması, nefes darlığı çekmesi veya ayak bileklerinin şişmesi. Kalp yetersizliği kişinin normal hayatını idame ettiremediği bir özürlülük hali. Yakın çevresi ve topluma ek yük getiriyor.

SIKLIK HER YERDE ARTIYOR

Kalp yetersizliğinin görülme sıklığının hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde giderek arttığını vurgulayan Prof. Dr. Sarı, “Önümüzdeki 15-20 yıl içinde toplum sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşacağı tahmin ediliyor. Hayat boyu tedavi gereksinimi, sık hastaneye yatma ihtiyacı, karmaşık ve pahalı cihaz tedavisi uygulamaları nedeniyle aynı zamanda sağlık ekonomisi üzerine yüksek maliyetler getiriyor” dedi.

Kalp yetersizliğinin giderek artan sıklıklarda görülmesinin önemli nedenlerinden biri modern tedavi yöntemleriyle kalp krizi, kalp damar hastalığı, kalp kapak hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastalığına bağlı ölümler engellenebilir olup, yaşam süresinin uzaması. Ancak bu hastaların büyük bölümünde zaman içerisinde kalp yetersizliği gelişiyor. Toplumların yaşlanması, sorunun artışında bir diğer önemli neden. Prof. Dr. “Yaş ilerledikçe kalp yetersizliği görülme sıklığı da artıyor” diyor.

Haberin Devamı

KALP YETERSİZLİĞİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kalp kapak hastalığı, kalp ritim bozuklukları, kalp kası hastalığı veya doğumsal kalp hastalığı kalp yetersizliğine zemin hazırlıyor. Dolasıyla bu hastalıkların zamanında tespiti ve tedavisi kalp yetersizliğine gidişi önlüyor veya yavaşlatıyor.

TÜRKİYE’DE 10 YIL DAHA ERKEN BAŞLIYOR

Türkiye verileri kalp yetersizliğinin batılı toplumlara göre bizde daha genç yaşta başladığını ortaya koyuyor. Türkiye’de 35 yaş üzeri erişkinlerde kalp yetersizliği sıklığının yüzde 2.9 olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, “Bu rakam, daha genç bir nüfusa sahip olmamıza karşın batı toplumlarından yüksek. Ülkemizde ortalama kalp yetersizliği yaşı 60. Bu batı toplumlarına göre neredeyse 10 yıl daha erken” diyor. Henüz belirtileri ortaya çıkmamış kalp yetersizliği olgu sıklığımız ise yüzde 4.8. Bu da kalp yetersizliği gelişme potansiyeli yüksek bir nüfusa sahip olduğumuzu gösteriyor. Prof. Dr. Sarı, “Türkiye’de halen 2 milyondan fazla insan kalp yetersizliği sorunu yaşıyor. Bu hastaların sağ kalım oranları bağırsak, meme veya prostat kanserinden bile kötü. Önümüzdeki 10 yılda bu sayının en azından 2-3 kat artacağı öngörülüyor” uyarısı yapıyor.

Haberin Devamı

2 milyondan fazla kalp yetersizliği hastamız var

GLOBAL SORUN

Dünya Bankası verilerine göre 2012 yılında kalp yetersizliğinin 197 ülkeye maliyeti 108 milyar dolar ve bunun her yıl artması bekleniyor. Türkiye’de kalp yetersizliğiyle ilgili ekonomik veriler bulunmuyor. Ancak bir kalp yetersizliği hastasının yıllık maliyetinin 5 bin lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Tanının zamanında konması seyrini yavaşlatıyor. Hastaneye yatış, ölüm, ilerlemiş vakalarda kullanılan yüksek maliyetleri tedavilere ihtiyacı azaltıyor. Türkiye’de tanı konmamış kalp yetersizliği vakasının oranının yüzde 4.8.

 

 

BAKMADAN GEÇME!