Anne karnında fetusun gelişim sürecinde kalıtımsal hastalık, radyasyona maruz kalma ve anne rahminde şekil bozukluğu gibi pek çok nedenden dolayı bebeğin fiziki görüntüsünde ve yapısında meydana gelen sorunlarla anomali ortaya çıkar. Anomali nedir? Tüm detayları ile derledik.
#Anomali Nedir?Muş’un Korkut ilçesine bağlı Karakele Köyü yaylasında göçerlik yapan Keşli ailesinin 7 çocuğunun, hastalık nedeniyle dişleri döküldü. Aile çocukların tedavi için yetkililerden yardım bekliyor. Dişleri olmayan Meryem ve Fatma kardeşler, "Dişlerimiz olmadığından kimse bizi beğenmiyor. Evlenmek istiyoruz. Ne olur bize yardım edin" sözleriyle yardım istiyor.
#Akraba EvliliğiDÜNYA Talasemi Günü nedeniyle bir açıklama yapan Ege Üniversitesi Kan Merkezi Yöneticisi ve Çocuk Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 6 bin talasemi hastası bulunduğunu, bunların 2-3 haftada bir kan nakline ihtiyaç duyduklarını söyledi. Akdeniz anemisi olarak da bilinen bu hastalıkla yaşamak zorunda olanların, kan bağışlarındaki yetersizlik nedeniyle ciddi sıkıntılar çektiklerini dile getiren Prof. Dr. Aydınok, "Kendini sağlıklı hisseden her birey 3 ayda bir kan bağışında bulunabilir. Her birey için aslında yaşamdayken yaşam kurtarmanın veya bir yaşamı sürdürülebilir kılmanın unsurudur kan bağışıdır" dedi.
#Talasemi“Donasyon yoluyla gebe kalınması” ile ilgili olarak hekimler arasında görüş ayrılıkları yaşanıyor. Bazı hekimler uygulamayı “çiftin temel hak ve özgürlükleri açısından yerinde” bulurken bazıları sperm sahibinin uyuşturucu bağımlılığı, kalıtımsal hastalık riskine dikkati çekiyor.
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, TÜİK’in verilerinden hareketle “İlaç Kullanımında Demografik Özellikler” araştırması yaptırdı. Araştırmadan, Türkiye’de her 10 kişiden birinin sürekli ilaç kullandığı, 5 kişiden birinin ise “şifalı ot ve geleneksel tedavi yöntemi”ne yöneldiği sonucu çıktı.
Kütahya'nın Simav ilçesinde doğuştan “cam kemik” hastalığı (osteogenesis imperfecta) nedeniyle annesinin bebek arabasıyla okula getirdiği genç kıza Simav Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca bilgisayar ile otomatik akülü engelli aracı hediye edilecek.
Ferhat Coşkun, dünyada sadece 6 bebekte görülen genetik bozuklukla dünyaya geldi. ‘‘Ter Haar Sendromu’’na bağlı olarak kalp kapakçığında meydana gelen sorun nedeniyle ölümü bekleniyordu. Coşkun, Prof. Dr. Semih Barlas'ın gerçekleştirdiği ameliyatla hayata döndü.
Hollywood’un en yakışıklı aktörlerinden biri… Marvel filmlerinde canlandırdığı İskandinav tanrısı Thor rolüyle milyonların gönlünde taht kurmuş büyük bir yıldız. Oynadığı diğer filmlerle de yeteneğini çoktan kanıtlamış, sadece fiziğiyle gündeme gelmekten kurtulmuş bir isim…
#Chris HemsworthBebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek SağlığıYorgunluk, stres veya çok fazla ekran kullanımından kaynaklı göz seğirmelerine alışığız. Peki ya göz çevresinde yaşanan kasılmalar daha ciddi bir soruna işaret ediyorsa? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, üzerinde durmadığımız bu sorunun ardındaki tehlikeler konusunda uyardı. İşte merak edilenler...
#GözBU hafta sizlere belki de daha önce hiç duymadığınız bir kulak hastalığı olan ‘Otoskleroz’dan bahsetmek istiyorum. Otoskleroz, kulak kireçlenmesinin nedeni bilinmemekle birlikte, kalıtımsal olduğu gözlemlenmiş. Kadınlarda daha sık görülüp genelde 20 ila 40 yaş arasında ortaya çıkıyor. “Kulak Kireçlenmesi” tedavi edilmediği taktirde kalıcı işitme kayıplarına bile neden olabilen, ciddi bir hastalık. Kulak kireçlenmesi olan kadınlarda işitme sorunu, gebelik döneminde artış gösterebilir. Böyle bir durumda muhakkak doktora danışmakta yarar vardır. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı Otoskleroz’u anlattı.
#1Gösteri dünyasının ünlülerinin aslında ilk bakışta göründüğü gibi ayrıcalıklı olmadığını onların da ciddi sağlık sorunlarıyla boğuştuğunu biliyorsunuz zaten. Her ne kadar sahip oldukları olanaklar sayesinde dış görünümlerini uzun yıllar koruyor olsalar da fiziksel sağlıkları geçip giden yıllardan etkileniyor.
#Judi DenchSağlık Bakanlığı verilerine göre meme kanseri kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasında birinci sırada. Ancak kendi kendimize yapacağımız düzenli meme muayenesi ve yıllık doktor kontrolleri olası bir meme kanserini erkenden teşhis edip hayatımıza sağlıklı devam etmemizi mümkün kılıyor.
#Meme Kanseri