Vitamin ve mineral takviyesi olarak tüketilen kakule zencefil familyasına ait bir bitkidir. Hindistan, Malezya ve Nepal gibi ülkelerde yaygın olarak tüketilen kakule hoş kokusu ve lezzetinden dolayı baharat olarak da kullanılır. Ülkemizde yetişmeyen kakule parfüm yapımından çay ve kahve üretimine kadar birçok alanda kullanılıyor. Sağlık açısından da oldukça faydalı bir bitki.
#KakuleYazın her şeyi soğuk yemek istiyoruz. Fazla ağır olmayan, pratik ve az çeşitli yaz sofralarınıza baş tacı edeceğiniz soğuk pilavları denemediyseniz şimdi tam zamanı... İçinde sebzesi de olduğu için tek tabakta tam karın doyurma garantili, zeytinyağlı olduğu için de ılık ya da soğuk yemeye uygun yaz pilavları dosyamızı açalım...
#PilavDışarıda içtiğimiz kahvelerin cep yaktığı günlerdeyiz. Evde daha az maliyetli ve ‘gurme’ kahveler hazırlamaksao kadar zor değil. Su yerine süt kullanarak Türk işi latte yapabilir, V60 Dripper’la kadife gibi bir filtre kahve demleyebilir, moka pot’la espresso ve filtre kahve arası bir içecek elde edebiliriz. Başka önerilerim de var...
#Cenk R. GİRGİNOLBayramlaşma sonrası incecik, porselen bir fincanda bol köpüklü bir Türk kahvesi, yanında lokumu ve likörüyle ikram edilir. Eskiden ev sahibinin nezaketini kaybetmeden sıkıldığı misafiri yolcu etmesini sağlayan âdetse şerbet ikramıymış... Bazı şeyler var ki bizleri görünmez iplerle geçmişimize ve birbirimize bağlıyor, tıpkı sonsuz çeşitlilikteki bayram ikramlarımız gibi...
#BayramBu mevsimin bize verdiği meyve ve otların tadı hafif, ferah, mayhoş ve taze olur, ekşimtırak aromalar ön plana çıkar. Limon da onlardan biri... Güçlü asidik aromasıyla tatlılara çok yakışır; kokusuyla da yemeklere tazelik katar. Kabuğunun rendesi tatlı-tuzlu tüm soslarda harikalar yaratan limonun ‘güzellik’lerine ve limonlu tariflere buyurun.
#LimonDibek kahvesi; herkesin bildiği kahve çekirdeklerinin değişik şekillerde öğütülmesiyle beraber elde edilmektedir. Bunun yanı sıra oldukça yumuşak bir tadı bulunmaktadır. Çoğu insan dibek kahvesinin varlığını yeni yeni öğrenmektedir. Dibek kahvesinin tadının oldukça hoş olduğunu söylemenin yanı sıra yapımının da oldukça kolay olduğunu belirtmek mümkündür. Peki dibek kahvesinin faydaları nelerdir? Nasıl ve neyden yapılır, zayıflatır mı tüm detayları ile derledik.
#Dibek KahvesiSizinle birlikte, hem geçmişinden hem göçmenlerden gelen kahve kültürünü anlamak için Meksiko City sokaklarında bir tura çıkalım... Burada toprak kapta demlenenden metal sürahide sunulana, mısırlısından biberlisine şaşırtıcı bir kahve dünyası gördüm. Türk kahvesi bile içtim ama...
#Yazarİngiltere merkezli kent ve yaşam dergisi Time Out, ‘dünyanın en havalı mahalleleri’ni listeledi. Mahalle kültürünün ve komşuluk ilişkilerinin kuvvetli olduğu semtlerin sıralandığı 40 maddelik listeye İstanbul Arnavutköy 39’uncu sıradan girdi. Beşiktaş’tan vapurla Arnavutköy’e doğru yola çıktık; seyahat yazarımız Saffet Emre Tonguç’un işaret ettiği mekânları tek tek gezdik: Şirin kafeler, leziz balıkçılar, tarihi yalılar, kiliseler, sanat atölyeleri, barlar, dondurmacılar...
#Gazetehaberleri"Cincinnati, Ohio" denince aklınıza ne geliyor? Benim aklıma gelenler; ABD'nin Orta Batı diye adlandırılan bölgesinde bir yer, 90'larda televizyonda yayınlanan dublajlı Amerikan filmlerinde adı geçtiğine göre muhtemelen gelişmiş bir şehir, ama New York, San Francisco ya da Seattle gibi kozmopolit bir yer de değil yani...
#Melis AydoğanEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#DiyarbakırBursa'da tarihi Fidan Han'da 13 farklı aroma ile harmanlanarak servis edilen kahve yoğun ilgi görüyor. İçerisinde salep, çikolata, kakule ve keçiboynuzu özleri gibi birçok tadın yer aldığı kahvenin telvesi de son yuduma kadar bitmiyor.Türk kültürünün vazgeçilmez değerlerinden kahve, Bursa'da Fidan Han'da farklı bir lezzet ile sunuluyor. 13 farklı tat tek bir fincanda birleştirilirken, son yuduma kadar bitmeyen telvesi ise farklı bir deneyim yaşatıyor. İçerisinde salep, çikolata, kakule ve keçiboynuzu özlerinin yer aldığı özel karışım, kahve ile bir araya getiriliyor. Özel fincanda pişirilen kahveyi denemek için Bursa ve şehir dışından birçok insan Fidan Han'a geliyor.Fidan Han'da kahve işleten Kübra Çörekçi (24), kahvenin çekilmesinden kavrulmasına, karıştırılmasından içindeki özlere dek birçok aşamadan geçtiğini dile getirdi. Çörekçi, 'Türk kahvesi haricinde içerisinde 13 karışım bulunuyor. A kalite kahve kullanılıyor. İçerisindeki karışımlar tamamen bitkisel ve Türk damak tadına uygun. Kahvemizi pudra kıvamında çekiyoruz, bakır kazanda tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Soğuk suyu tercih ediyoruz. Daha sonra kısık ateşte bir santimetre yüksekliğinde özel fincanlarımızda pişiriyoruz' dedi.
#BURSA500 yıllık geçmişi olan Türk kahvesi, farklı damak tatlarına uygun karışımlarla 300 milyon dolarlık pazarda öne çıkan poşet kahve üreticilerine ayak uydurdu. Türk kahvesi de artık, tek kullanımlık poşetlerde satılmaya başladı. 15 saniyede hazırlanabilen bu kahveler, işyerleri başta olmak üzere havayolu şirketleri ve tur otobüslerinin ikram listelerine girdi.