Edebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar Tahirler- 1961 yılı ekim ayında yaşanan cumhurbaşkanı seçimi krizinde Prof. Ali Fuad Başgil’in cumhurbaşkanı adaylığından vazgeçmesinde, “Meclis kapısında askerler tarafından linç edileceği” haberleri de etkili oldu. AP’nin ilk Genel Başkanı Emekli Orgeneral Gümüşpala, komutanların da katıldığı Çankaya Zirvesi’nde partinin aday çıkarmayacağı konusunda güvence verdi.
#27 MayısTürk kahvesinin detay özelliklerinden dünya pazarındaki kültürel değerine kadar aklımızdaki tüm soruların yanıtını almak üzere, yazdığı kahve kitaplarıyla dünyanın en saygın ödüllerini kazanan gastronomi yazarı, kahve danışmanı Cenk Girginol ile bir araya geldik. Sohbetimizde Türk kahvesinin tek bir tatmış gibi değerlendirildiğine oysa Türk kahvesinin bilinen bir kahve çeşidi olmadığına dikkat çeken Girginol, Türk kahvesinin bir pişirme yöntemi olduğunu söyledi.
#BursaSosyal medyada ‘Hipokrat Reçetesi’ adlı hesabıyla tanıdığımız kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya sağlıklı yaşam için yasaklara değil, dengeye ihtiyaç var diyor: “Makarna da yiyebilirsiniz, kebap da… Önemli olan dengeleyebilmek.”
#Doç. Dr. Özlem BozkayaKahvenin Osmanlı topraklarında ilk kavrulduğu yer olan Eminönü’ndeki tarihi Beta Yeni Han’dan başlayan, Osmanlı’da saraydaki kahve sunum objelerini göreceğimiz Topkapı Sarayı’nda devam eden ve Balat’ta biten tarihi bir kahve rotasına çıkıyoruz bu hafta...
#Kahve Rotasıİzmir’deki Folkart Galeri, tamamı orijinal 55 yapıtla Paris Ekolü’nün ‘delişmen’ paleti Fikret Muallâ’yı ağırlıyor. ‘Yalnız ve Yaralı Bir Hayat’ başlıklı sergide, sanatçıya ait elyazması mektup, kitap ve kişisel eşyalar, kişisel ve kurumsal koleksiyonlardan derlenen eserleriyle bir arada görülebilecek.
#Fikret MuallaTuran Akıncı’nın Osmanlı dönemi Beyoğlu’nu incelediği çalışmasının devamı niteliğindeki ‘Cumhuriyet’te Beyoğlu: Kültür, Sanat, Yaşam (1923-2003)’, semte hüviyetini kazandıran mekân, kurum ve insanların detaylı bir portresini sunuyor. Lakin birçoğunun çoktan aramızdan ayrıldığını da okuyoruz ki bu yönüyle epey hüzünlü bir kitap...
#Turan AkıncıBitez’de zeytin ağaçlarının görkemli gölgeleri arasına gizlenmiş, özellikle kahve ve kitap kurtları için tasarlanmış bir ‘zevk bahçesi’ desek yeri Bodrum Zai için. Gerek iç mekan gerek peyzaj mimarisiyle eşsiz bir güzelliğe sahip ve film okumalarından yazar buluşmalarına birçok etkinliğe kucak açan ‘yeni nesil kütüphane’ Bodrum Zai’yi kurucusu Derya Büyükkuşoğlu’ndan dinleyelim istedik.
#ÜniversiteSu üstünde yapılan yolculukları çok severim. Sakin, manzaralı, lezzetli, bol keşifli yolculuklardır bunlar. İki günde bir bavul toplama telaşı yoktur. Gemi gündüzleri limana bağlanır, akşamüstü ise tekrar yola koyulur. Bu süre içinde ister karaya çıkıp etrafı gezer, ister gemide oturup kitabınızı okursunuz. Akşamları ister eğlencelere katılır, ister kadehinizi elinize alıp yakamozlara bakıp hayaller kurabilirsiniz. Bu kadar çeşitli olanaklar sunar gemi yolculukları. Bence en iyi balayı da bu tür gemilerle yapılır. Son olarak da, küçük ama lüks bir gemiyle, Dalmaçya kıyılarını liman liman dolaştım. Çok keyifli olduğu kadar çok da lezzetli bir yolculuk oldu. Hem gözlerim hem de damağım bu yolculuktan nasibini aldı.
#DalmaçyaMustafa Kemal Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan’ın, ölümünden 5 yıl önce, 1951-52 arasında Yeni İstanbul Gazetesi’ne verdiği 141 mülakat, yeniden kitap haline getirildi. ‘Büyük Kardeşim Atatürk’, 1800’lerin ikinci yarısının başında, anne Zübeyde Hanım’ın genç kızlık döneminde başlıyor ve 1899’da, Mustafa Kemal’in İstanbul’daki Harp Okulu’na gitmek üzere Selanik’i terk edişiyle son buluyor.
#ATATÜRK69’uncu Cannes Film Festivali geçen hafta bitti. Festivalin 2007’de jürisindeydim. O yıl en büyük ödül Altın Palmiye’yi Romen yönetmen Cristian Mungiu’nun ‘4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün’ü, Büyük Ödül’ü Japon yönetmen Naomi Kawase’nin ‘Mogari Ormanı’ adlı filmi ve En İyi Yönetmen Ödülü’nü de Amerikalı yönetmen Julian Schnabel’in Fransızca çektiği ‘Kelebek ve Dalgıç’ı kazandı. Jüride aramızda önemli bir tartışma olmadı. Zaten bu yazı, jürinin kararları hakkında değil, bir romancının dünyanın en büyük ve etkili film festivalinde jüri üyeliği yapmasının nasıl bir duygu olduğu üzerine...
#Orhan Pamuk