SOKAKTA gördüğü kedilere selam vermeden duramayan, yolda gördüğü her köpeği durup seven, “İnternet, kediseverler kedilerinin fotoğraf ve videolarını paylaşsın diye icat edilmiştir” sözünü doğrularcasına kedi-köpek videolarına düşen, konu evcil hayvanlara gelince kendi çocuğu ya da torununun fotoğraflarınıgösterir gibi hevesle cep telefonuna sarılanların dünyasını anlatarak, bu hareketlere anlam veremeyenleri de kendimize benzeteceğiz.
#Serhat DemirelSokakta gördüğü kedilere selam vermeden duramayan, yolda gördüğü her köpeği durup seven, “İnternet, kediseverler kedilerinin fotoğraf ve videolarını paylaşsın diye icat edilmiştir” sözünü doğrularcasına kedi-köpek videolarına düşen, konu evcil hayvanlara gelince kendi çocuğu ya da torununun fotoğraflarını gösterir gibi hevesle cep telefonuna sarılanların dünyasını anlatarak, bu hareketlere anlam veremeyenleri de kendimize benzeteceğiz.
#Gazetehaberleri‘Sempatizan’ Vietnam’da doğan, Amerika’da büyüyen yazar Viet Thanh Nguyen’in, 2016’da Pulitzer Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ilk romanı... Bu çok katmanlı kitap sadece dili ya da kahramanın ikilemini, sancılarını iyi anlattığı için değil, Batı’nın Doğu’ya bakışındaki sis perdesini araladığı için de büyük bir roman.
#SempatizanYıl boyunca, ‘iyi ki yayımlandı’ dediğimiz kitaplardan bahsetmeye çalıştım. İyi olduğunu düşündüğüm yazarların özel haberlerini yaptım. Yeni yılda da nitelikli haberleri duyurmak en büyük dileğim. Hepinize 2024’te sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yıl diliyorum. İyi kitapların yayımlandığı, şahane bir sene olsun!
#Sayım Çınar2023 Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli Jon Fosse’ye verildi. Roman, hikâye, şiir, çocuk kitabı, deneme ve oyun gibi birçok türde yazan Fosse’yi ve Kuzey Avrupa edebiyatından hangi yazarları takip ettiklerini editörlere ve edebiyat alanında içerik üreten isimlere sorduk.
#Hazan AKÖZ IŞIK‘Toplu Öyküler’, 50 Kuşağı’nın büyük isimlerinden Adnan Özyalçıner’in ilk kitabından da öncesine geçen 1.192 sayfalık dev bir toplam. 90’ıncı yaşını kutlayan usta yazarın öyküleri, başlı başına İstanbul’u, kentin gerçeklerini, toplumsal yaşamı, yıkımı ve umudunu anlatır. Toplumcu bakışı her zaman korur ve bunu yaparken estetiği ihmal etmez.
#Adnan ÖzyalçınerLeo Perutz ‘Nereye Yuvarlanıyorsun, Küçük Elma...’da Birinci Dünya Savaşı’nda esir düşen Avusturyalı subayın evine gittikten sonra kamp subayından intikam almak için Rusya’ya dönmesini konu alıyor. Bir macera, bir tarih dersi ya da bir savaş alegorisi olarak okunabilecek kitapta yazar savaşın yıkımlarını aktarmayı başarıyor.
#Leo PerutzEdebiyat çevrelerinde ‘Erje Ayden’ ismiyle tanınan, Beat Kuşağı’nın Türk temsilcisi Ercüment Aydıner bilinmezliklerle dolu ama efsanevi yaşamöyküsünü, geçen sene arşivinde bulunan ve ilk kez kitaplaşan otobiyografik romanı ‘Üsküdar’daki Teyzemiz’de anlatıyor.
#Erje AydenLibyalı yazar Hisham Matar, ‘Babalar, Oğullar ve Aradaki Memleket’ altbaşlıklı ‘Dönüş’te babasını arayışını anlatıyor. Libya tarihine, Kaddafi yönetiminin zulmüne, kayıplara, tarihe, coğrafyaya, çocukluğa, edebiyata kadar uzanan gerilimli bir anı kitabı. Kısa ve etkileyici bir anlatı. Babasını bulup bulamayacağı konusundaki belirsizlik metne gerilimli, gizemli ve sürükleyici bir atmosfer sağlıyor.
#Hisham MatarEdebiyat eleştirmeni ve denemeci Pierre Bayard, kült eserleri okumada bir fikir ortaya atıyor. Türkçede yeni yayımlanan kitabı ‘Peki, Ya Eserler Yazar Değiştirseydi?’de müellifleri değiştiriyor. Ortaya attığı bu alışılmadık açıyla kendimizi ve okuduklarımızı yeniden keşfetme imkânı tanıyor yazar.
#Peki Ya Eserler Yazar Değiştirseydi