Çin’de yeni bir çılgınlık başladı ama bu sefer işin içinde her şeyden habersiz bebekler var. Çin'de yuvarlak kafa ülkede çok moda ve bir güzellik sembolü. Çinli ebeveynler de bebeklerinin kafalarının düz kalmasını engellemek ve daha yuvarlak hale getirmek için binlerce dolar harcayıp bebeklerine aylarca özel kafa yuvarlama kaskları takıyor
#Bebek SağlığıAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıÜlkemizin büyük bir bölümü kar yağışı ve buzlanmanın etkisi altında. Ara sokaklar, kaldırımlar, üst geçitler ile merdivenler, buzlanma nedeniyle kayganlaşarak, düşme ve yaralanmalara davetiye çıkarıyor. Bu nedenle yürürken dikkatinizi bir an bile kaybetmeyin.
#Kış AyıSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçın ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir.
#Dr. Servet TerzilerSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçların ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir. Saçkıran, saçların fark edilmeyecek şekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durumdur. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale gelebiliyor. Günlük yaşam stresinin dışında yoğun stres yaşayan kişilerde görülebilen saçkırana, özellikle travmaya yol açan stres durumları neden olabiliyor.
#SaçkıranDoğumdan sonra bebeklerde yaşanabilecek olası sorunlar içerisinde kafa yamukluğu geliyor. Pek çok anne ve baba bu konu hakkında bilgi almaya çalışmaktadır. Peki, Bebeklerde kafa yamukluğu neden olur, nasıl düzelir ve geçer mi? Tedavi için hangi bölüme gidilir detayları ile derledik.
#BebekTek boynuzlu atlatın gerçek olup olmadığı sıkça araştırma konusu oluyor. Efsanelere ve masallara konu olan tek boynuzlu at olarak da bilinen unicornların sadece hayal gücüne ait olmadığı düşünülüyor. Bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmaları sonucunda unicornların gerçek olma ihtimali olduğu ortaya konuluyor. Unicornlar gerçek mi tüm detayları ile sizler için derledik.
#Ünicorn‘AFAZİ’ tanım olarak kişinin lisan fonksiyonunu bozan ve iletişimini zorlaştıran sonradan kazanılan bir hastalık. Hastalar konuşmada zorlanır veya söyleneni anlayamazlar. Okuma ve yazma fonksiyonları da genellikle etkilenir. Ünlü aktör Bruce Willis’in bu hastalığa yakalanması ile gündeme gelen Afazi’yi Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Egemen Vardarlı şöyle anlattı:
#1‘Kontrollü normalleşme’ başladı, sevdiklerimizle buluşabiliyoruz. Ancak ses tonumuzdan dışarıda ne giyeceğimize kadar birçok basit rutinde çeşitli acemilikler yaşıyoruz... Bu daha yolun başı, ya pandemi bitene kadar sosyal becerilerimizi tamamen kaybedersek? Uzmanlara sorduk; korkmayın, bazıları kalıcı olarak sorunlar yaşasa da çoğunluk için sosyalleşmek de bisiklete binmek gibiymiş...
#GazetehaberleriHayatın ilk üç yılındaki gelişim çok hızlı olduğu için bu dönemde yapılacak rehabitasyondan da etkili sonuçlar alınabiliyor. Özellikle spastisitesi hafif olan çocuklarda her gün yapılacak düzenli fizik tedaviyle sorun büyük oranda çözülebiliyor. Böylelikle günlük yaşamlarında daha bağımsız hareket etmelerine imkan sağlanabiliyor. Tedavi ile bu çocukların başkalarına bağımlı olmadan hayatlarını sürdürebilmesi ve topluma yararlı birer birey olmalarını sağlamak amaçlanıyor.
#Serebral PalsiErkek kısırlığı (erkek infertilitesi) önemli sağlık sorunlarından biridir. Çiftlerin çocuk sahibi olmalarında erkeklerle ilişkili sorunlar tüm infertil çiftlerin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Erkeklerde üremeyi sağlayan hücreler spermlerdir. Spermler testis adı verilen erkek yumurtasında üretilir ve kadın yumurtasını dölleyerek gebeliğin başlatılmasına katkıda bulunur. Normal gebelik oluşumu için sağlıklı spermlerin oluşumu şarttır.
#SpermModern şehir insanının aşktan korkması, kalbinde açılan yaraları sarmaya çalışması, değişen romantizm anlayışı... Şebnem Bozoklu ve Rıza Kocaoğlu’nun rol aldığı ‘Aşk Geçmişim’ oyunu işte bütün bunları konu ediyor. İkiliyle buluştuk; günümüz ilişkilerine bakışlarını ve dostluklarını konuştuk.
#Aşk GeçmişimSavant sendromu, çoğu insanda bulunamayacak üstün yeteneklerin ve zihinsel becerilerin, ağır gelişimsel ya da zihinsel yetersizliği olan insanlarda olma mucizesidir. Peki, savant sendromu hangi hastalıklarla görülür? Belirtileri nelerdir? Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr Ebru Kolsal konu hakkındaki bilgilerini aktardı.
#Savant SendromuSağlıksız beslenme, yoğun çalışma temposu, stres ve modern hayat koşullarından doğan çok sayıda nedenle erkeklerde infertilite oranının her geçen gün arttığını belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, erkeklerde bireysel yanlışlardan dolayı oluşabilecek infertilite (kısırlık) nedenlerini açıkladı.
#KısırlıkSperm yapısı (morfoloji) sperm hücresinin kafa ve kuyruk olarak normal şekle sahip olup olmadığına bakılarak değerlendirilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, sperm şeklinden (morfolojik yapısı) bahsederek, morfolojik bozukluğun çocuk sahibi olmaya engel olup olmadığını açıkladı.
#Sperm YapısıOsteopati kelimesi yunanca “Osteon ‘(kemik)’ ve ‘pathos’ dan (acı çekmek) gelir. Bu yüzden tam olarak Türkçe karşılığı kemik ağrısı çekmektir. En az 5 yıl eğitim almış doktor ve fizyoterapistler tarafından da uygulanan ve Osteopat adı verilen bu sağlık çalışanları, vücuttaki her türlü fonksiyon bozukluklarını tespit ederek hastanın iyileşmesini sağlar. Yani semptomu değil sebebi tedavi ederler.
#Osteopati Nedir