Paylaş
Yaklaşan yarıyıl tatilinde, çocuğunuzun okul ve sonrasında öz güvenini, başarısını ömür boyu pekiştirecek bir tedaviyi bu yazımızda ele alacağız.
Bazı çocuklarda doğuştan gelen ve sadece anormal bir görüntü olarak değerlendirilen ve üzerinde durulmayan kepçe kulak deformasyonu aslında estetik olmaktan öte ruhsal bazı problemlere davetiye çıkarıyor. Çocukların ilk kez sosyal hayata dahil olduğu, birbirlerini çoğu zaman acımasızca eleştirdiği, arkadaşlar arasında en küçük kusurun ve hataların alaylı bir tavırla karşılandığı gerçeği, kepçe kulak sorunu olan çocuklarda zamanla ciddi psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Birçok hastamızın ebeveyni, çocuklarının karşılaştıkları benzer ruhsal travmaları dile getirmektedir.
Ancak genellikle kepçe kulak sorunu yaşayan çocukların ebeveynleri bu konuya maalesef duyarsız kalmaktadır. Çevremizde çoklukla görmüşüzdür kulağı öne doğru normalden daha fazla kıvrık olan çocukları. Karşıdan bakıldığında odaklanılan ilk bölge kepçe kulaklardır. Özellikle gelişim çağında kendini ifade edemeyen, hassas, kırılgan yapıdaki çocuklarda kepçe kulak sorunu varlığında, arkadaşlarının alaylı tavırlarına, arkadaş gruplarından dışlanmaya içerleyebilmekte, bunu ailesiyle paylaşmaktan uzak durup, içine kapanabilmektedir.
Kız çocukları, erkek çocuklarına göre biraz daha şanslıdır. Çünkü kulaklarını uzun saçlarıyla kapatabiliyorlar. Ancak saçlarını toplamak istediklerinde bu sorunla yüz yüze geliyorlar. Bu tablo, çocuğun mutsuzluğuna, sosyal ortamda pasif ve güvensiz bir tutum takınmasına, okuldaki motivasyonuna ve derslerine başarısızlık olarak yansımaktadır. Çocuklarını bu bağlamda daha iyi gözlemesi gereken aileler, bu sorunun tedavisi için yarıyıl tatilini bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
Peki, hangi şekil bozukluğu kepçe kulak olarak değerlendirilir? Kepçe kulak şekil bozukluğu doğuştan geliyor. Kulaktaki kıkırdağın tam gelişmemesi ya da formunun bozuk olması neden oluyor. Tek ya da iki kulakta birden görülebilir. Kulağın üst tarafında kıkırdak kıvrımları tam olarak oluşmadığında öne doğru eğilir. Genellikle kıvrımsız düz bir görüntü oluşturur. Kepçe kulakta, kafa ile kulak arasındaki açı olması gerekenden fazladır. Aslında kepçe kulağın boyutu normal ölçülerdedir. Ancak öne doğru olduğu için daha büyük kulak görünümüne, algı değişimine yol açar.
Kepçe kulak tedavisi 6 yaşından önce yapılmamalıdır. Çünkü kulak gelişiminin yüzde 90’ı 6 yaşında tamamlanır. Bu yaştan itibaren tedavi yaptırılabilir. Öncesinde yapılacak bir işlem kulak gelişimini olumsuz etkileyebilir. Yenidoğan bebeklerde kepçe kulak sorunu fark edilirse bandajlama tekniğiyle düzeltme yoluna gidilir.
Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi 6 yaşını dolduran çocuklarda iki ayrı kepçe kulak tedavisi uyguluyoruz: Cerrahi tedavi ve iple askılama yöntemi. İple askılama yöntemi hızlı, kanama ve morarmanın olmadığı pratik, konforlu, mini bir operasyondur. Ancak her kepçe kulağa uygulanmaz. Hastanın iple askılama yöntemine uygun olması lazım. Kulak uyuşturulur. İple kulak geriye doğru sabitlenir. Sonuçlar hemen görülür. Aynı gün hasta taburcu olur.
Hastalarımızın kulak yapısı son derece sert ve ileri düzeyde şekil bozukluğu varsa cerrahi operasyonu tercih ediyoruz. Cerrahi yöntemde hastalarımızı genel anestezi altında uyutuyoruz. Operasyon iki kulak için 1.5 saat sürüyor. 1 gün hastanede yatış gerektiren işlemin iyileşme sürecinde pansumanlar kulakta 3 gün boyunca kalıyor. Şişme ve morluklar 7 günde kayboluyor. Okul çağındaki çocuk hastalarımız yarıyıl tatili bitince rahatlıkla okula dönebiliyorlar. 3 ayda iyileşme sağlanıyor ve kalıcı oluyor. Her iki teknikte de hastaların kulak yapıları kafa ile normal açıya çekilerek kıvrımları estetik ölçülere getiriliyor.
Size yakışan, doğal ve abartısız estetik uygulamalarla ilgili gelecek yazımızda görüşmek dileğiyle…
Paylaş