Bebeklerde kafa yamukluğu neden olur, nasıl düzelir ve geçer mi? Tedavi için hangi bölüme gidilir

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde kafa yamukluğu neden olur, nasıl düzelir ve geçer mi Tedavi için hangi bölüme gidilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 01:23

Doğumdan sonra bebeklerde yaşanabilecek olası sorunlar içerisinde kafa yamukluğu geliyor. Pek çok anne ve baba bu konu hakkında bilgi almaya çalışmaktadır. Peki, Bebeklerde kafa yamukluğu neden olur, nasıl düzelir ve geçer mi? Tedavi için hangi bölüme gidilir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Bebeklerde yaşanan sağlık sorunlarından biri olarak kafa yamukluğu öne çıkar. Özellikle doğum ile beraber bebeğin hareketleri davranışları kapsamında meydana gelen bir durum olduğunu ifade etmek mümkün. Tabii buna karşı erken tedavi yöntemi sorunun çözülmesine olanak tanımaktadır.

 Bebeklerde Kafa Yamukluğu Neden Olur?

 Doğumun ardından ilk birkaç ay bebekler kendi kafalarına hareket ettirmede zorluk çeker. Özellikle yatırdıkları pozisyonda uzun süre kalan bebekler başlarını hareket ettiremez. Sonuç olarak bu durum mekanik birtakım unsurlar ortaya çıkarır ve kafa yamukluğu ile eğrilik problemini meydana getirir. Bu durum yaşanabilecek bazı belirtiler ile beraber ortaya çıkar ve anlaşılır. Anlaşılması ile birlikte uzman bir doktor kontrolü altında yapılacak tedavi, bu problemin kısa süre içerisinde ortadan kalkmasına imkan verir. Fakat anlaşıldığı andan itibaren ciddiye alınması gereken önemli sağlık sorunlarından biridir.

Haberin Devamı

 Bebeklerde Kafa Yamukluğu Nasıl Düzelir?

 Bazı sebeplerden dolayı bebeklerde kafa yamukluğu ortaya çıkar. Özellikle bebeklerin ilk zamanlarında kendi kafalarına hareket ettiremediği sebebiyle mekanik sorunlar meydana gelir. Bu sorunlar kapsamında bebeğin aynı pozisyonda kalması ile kafa yamukluğu ortaya çıkar. Bunun çözümünü bulabilmek için ise kask ortez tedavisi ele alınır. Uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemi, özellikle 3 ile 6 aylık iken yapılması gerekir. Böylece şekil bozukluğu ve simetrinin belirli bir zaman çerçevesinde düzelme şansı ön plana çıkar. Ancak bebeğin kafatası buna cevap vermiyorsa, o vakit radyasyon içermeyen 3 boyutlu inceleme gerçekleştirilir. Böylece ileri tedavi yöntemleri teknolojik unsurlar altında ele alınır.

 Bebeklerde Kafa Yamukluğu Geçer mi?

 Bebek sahibi olan pek çok anne ve babanın korktuğu sorunlardan biri kafa yamukluğudur. Özellikle ilk 1 yaşına kadar bebeklerin kafaları önemli oranda büyür. Bu büyüme zaman içerisinde yavaşlayarak azalır ve bu şekilde devam eder. Ancak bu dönem içerisinde bebeğin aynı pozisyonda yatırılması ile mekanik sorunları üzerinden kafa yamukluğu yaşanır. Böyle durumlarda ise birçok ebeveyn durumun bu şekilde kalabileceği korkusu yaşar. Ancak söz konusu böyle bir durumun olmadığını söylemek mümkündür. Aksine bebekler için 1 yaşına kadar ele alınan tedavi yöntemleri kafa yamukluğunu ortadan kaldırır. En başta kask ortez tedavisi ele alınması ile beraber, aynı zamanda ileri tedavi yöntemleri teknolojik yapılar altında gerçekleştirilir. Kısa bir zaman içerisinde bebeğin kafa yamukluğu önemli oranda ortadan kaldırılmış olur.

Haberin Devamı

 Tedavi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

 Bebeklerde yaşanabilecek olası kafa yamukluğu söz konusu olduğunda ilgili bölüm üzerinden uzman bir doktora başvurmak en önemli husustur. Bu bağlamda ilgili çocuk beyin cerrahı üzerinden tedavi yöntemleri ele alınır. Özellikle acil endoskopik cerrahi ameliyat ile beraber, aynı zamanda öncelikle kask ortez tedavisi değerlendirilir. Tabii bu durum deformasyon tam düzelmesi için uzun süreli ele alınır. Böylece ilerleyen yaşlarda bebeğin kafa yamukluğu önemli oranda ortadan kalkar.

 Bebeklerde Kafa Yamukluğu Hangi Yaşlarda Olur?

 Bebeklerde yaşanan kafa yamukluğu genelde doğumdan itibaren ortaya çıkar. Özellikle bu dönemde bebekler kendi kafanı hareket ettiremediğini için, yaptığı pozisyonda uzun süre kalması bu durumu ortaya çıkarabilir. Aynı zamanda doğumsal birtakım genetik faktörler de bu konuda söz konusudur. Genelde 3 ile 6 aylık iken tedavi yöntemleri ele alınır ve 1 yaşına kadar bu tedavi yöntemleri yoğun olarak sürdürülür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!