Kadınlarda hormonda yaşanan dengesizlikler farklı problemlere sebep olmaktadır. Bazı kadınlarda iştahsızlık bazı kadınlarda ise depresyon gibi psikolojik problemlere neden olmaktadır. Kadınlarda görülen adet düzensizlikleri veya akne problemleri hormon bozukluklarının en önemli belirtileri arasındadır. Peki kadınlarda hormon bozukluğu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Neden olur, nasıl tedavi edilir ve tedavisi kaç gün sürer? İşte kadınlarda hormon bozuklukları ile ilgili detaylar.
#Kadınlarda Hormon BozukluğuYaşadığınız adet düzensizliğinin, bir türlü veremediğiniz kiloların, sürekli artan iştahınızın nedeninin hormonlar olduğunu düşündünüz mü?Günlük hayatta karşılaşılan birçok sorunun arkasında hormonlarda yaşanan dengesizlikler olabilir. Bu, kimi zaman iştah sorunları olarak yansır kimi zamansa depresyon. Ancak önlem alınmadığında çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nurcan Dalan, kadınlarda görülen hormon bozukluklarının nedenlerini anlattı.
#Hormon BozukluğuRahim duvarının incelmesi, adet dönemi boyunca her kadında gerçekleşen bir durumdur ancak bazen adet döneminin sona ermesine rağmen rahim içi duvarı kalınlaşma sürecine girmez. Rahim duvarı inceliği olarak adlandırılan bu problem, hamile kalmaya engel olmasa da embriyonun rahim içine tutunamamasına ve dolayısıyla kişinin gebeliğini sürdürme konusunda olumsuz sonuçlarla karşılaşmasına yol açabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi ve doğuma kadar sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için rahim duvarının 7 mm’den kalın olması gerekir.
#RahimFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaLutropin olarak bilinen LH hormonu, hipofiz bezinin ön kısmında üretilir. Hem kadınlarda hem erkeklerde üreme için oldukça önemli bir hormondur. Halk arasında az bilinen LH hormonu nedir, LH hormonu kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Lh Hormonu NedirAMH'nin en önemli özelliklerinden biri üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veriler oluşturmasıdır. Kadınların yumurta rezervini gösteren AMH, böylece yumurta kıtlığı veya erken menopoz gibi olumsuzlukları tespit edebilir. Sizler için AMH testine dair bilgileri derledik.
#AHM BelirtileriBeyinden salgılanan bazı hormonların yetersiz kalması durumunda ortaya çıkan hipo hipo hastalığı, adet döngüsünün kendiliğinden oluşmasına engel olur ve bu sebeple de kadınların doğurganlığına zarar verir. Doğuştan gelen hipo hipo hastalığı, kişinin ergenlik döneminde ortaya çıkar ve en temel belirtisi adet olamama durumudur. Sonradan edinilen hipo hipo hastalığı ise adet döngüsünün bozulmaya uğraması, hamilelik ya da başka bir sebep olmadığı halde adet görülememesi ve hamile kalamama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Farklı türleri ve tedavi yöntemleri bulunan hipo hipo hastalığı doğru işlemler uygulandığında büyük oranda tedavi edilebilir ve hipo hipo sebebiyle yaşanan üreme problemi giderildikten sonra hastalar doğurganlıklarını geri kazanabilir.
#Hipo HipoKadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan polikistik over sendromu (PKOS), aynı zamanda hakkında en çok yanlış bilgi bulunan hastalık. PKOS'la ilgili sosyal medyada "Rahim detoksu ile geçer" ya da "Süt ve glüteni kes, iyileşirsin" gibi birçok bilgi dolaşıyor. Ancak bunların önemli bir kısmı yanlış. İşte polikistik over sendromu hakkında sosyal medyada yayılan o efsaneler ve uzmanların bu efsaneler hakkındaki yorumları...
#Sağlıkİleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkKadınların birçoğunda meme asimetrisi görülmesi normal ancak bazı insanlarda iki meme arasındaki fark çok büyük olabiliyor. Rebecca Butcher, Poland Sendromu adı verilen bu nadir hastalıktan mustarip kadınlardan sadece biri... Hem Butcher'ın yaşadıklarını hem de Poland Sendromu hakkında merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkErkeklerde meme kanseri; kadınlara oranla 100 kat daha az oluşabilen bir durumdur. Ancak yine de erkeklerde meme kanserinin oluşma ihtimalinin var olduğunu belirtmek mümkündür. Meme dokularında başlayan bu hastalık erken teşhis almadığı zaman; akciğer, karaciğer, koltuk altı lenf nodlarına yayılması da mümkündür. İşte erkeklerde meme kanserine dair tüm detaylar.
#Erkeklerde Meme KanseriErkeklerde yaşanan aşırı kıllanma hormanlar ile ilgili bir problemdir. Erkeklik hormonları, yani androjenlerin kandaki seviyesinin artması ile alakalıdır. Peki Erkeklerde aşırı kıllanma neden olur, nasıl önlenir ve hangi doktora gidilir? Aşırı kıllanma hormon tedavisi hakkında ayrıntıları derledik.
#ErkekYüz, sırt, göğüs bölümlerinde erkeklerinkilere benzer koyu kılların büyümesi kadınlarda tüylenmedir. Tıpta adı Hirsutizm olarak geçmektedir. Genellikle kadınlarda aşırı erkek hormonundan yani testosterondan dolayı olmaktadır. Kadınlarda olan bu kıllar sert ve koyu yapıda bulunmaktadır. İstenmeyen bu kıllar genellikle sırt, karın, yüz, göğüs bölgesinde yer almaktadır. Kadınlarda tüylenme hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Tüylenme Tedavisi Nasıl YapılırBirçok hastalık yorgunluk ve halsizliğin nedenleri arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların başında, kansızlık olarak da bilinen anemi ve diyabet gelir. Bunun dışında beslenme ve uyku alışkanlıkları da kişinin gün içerisinde her zamanki aktivitelerini yaparken bile zorlanmasına neden olabilir. Kadınlarda halsizliğin ve yorgunluğun nedenleri nelerdir? Yorgunluk, hamilelik belirtisi olabilir mi ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda HalsizlikGöğüs ucu olarak da ifade edilen bu bölge hem erkek hem de kadınlarda kıllanma yaratır. Tabii kesin bir bilgi alabilmek için öncelikle uzman bir doktora görünmek en önemli husustur. Peki kadınlarda göğüs kılı neden olur ve normal mi? Kadınlarda göğüs kıllanması için ne yapılmalı? Kadınlarda ortaya çıkan göğüs kılı hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Göğüs KılıKadınlarda göbek kılı, en büyük sorunlar arasında yer almaktadır. Androjen hormonunun kadın vücudunda baskın hale gelmesi ile birlikte tüyler daha sık ve sert çıkmaktadır. Bu durum kadınlar için can sıkıcı hale gelmektedir. Kadınlarda göbek kılı, modern yöntemler ile kısa sürede kontrol altına alınmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar
#Kadınlarda Göbek KılıKadınlarda gece terlemesi, hormon bozuklukları, menopoz ve buna benzer diğer nedenler sonucunda ortaya çıkıyor. Bunun yanında bazı ilaçlar, çeşitli nörolojik hastalıklar ve kan şekeri düşüklüğü de gece terlemesinin nedenleri arasında yer alıyor. Kadınlarda gece terlemesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir sizler için derledik.
#Kadınlarda Gece TerlemesiTestosteron her ne kadar erkek bireylerde cinsel gelişimin anahtarı rolünü üstlense de kadınlarda da salgılanan bir hormondur. Anne karnındaki bir bebek, ‘fetüs’ haliyle gelişiminin ilk 6 haftasında hem dişi hem erkek bireylerde aynı üreme dokularını sergiler.
#TestosteronAdrenal yetmezlik olarak da adlandırılan Addison hastalığı, vücudunuz belirli hormonları yeterince üretmediğinde ortaya çıkan nadir bir hastalıktır. Tüm yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de görülebilen addison hastalığı tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit edebilir. Peki addison hastalığı nedir, neden olur? İşte addison hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#Addison HastalığıHiperemezis gravidarum, tüm hamilelerin % 70-85'inde sık görülen, tedavisi zor ve ciddi bir hastalıktır. Bulantı ve kusma şeklinde ortaya çıkan gebelik kusmalarının %0.5-2'lik oranını kapsar. Hiperemezis Gravidarum, hamilelik hastalık spektrumunun en sınırında yer alan bir durumdur. Hiperemezis Gravidarum nedir, ne zaman olur sizler için derledik.