Güncelleme Tarihi:
Erkeklerde meme kanseri, kadınlarda görüldüğü kadar yaygın olmasa da görülme olasılığı olan bir hastalıktır. Erkeklerde meme kanseri, nadir görülür. Bununla beraber erkeklerde meme kanseri genellikle 60 yaş ve üstünde görülmektedir.
Erkeklerde Meme Kanseri Olur mu?
Erkeklerde meme kanseri; kadınlara nazaran daha ender bir şekilde görülmekte ve bütün meme kanserlerinin yüzde birini oluşturmaktadır. Erkek meme kanserinde yüksek oranda ve uzun zaman boyunca östrojene maruz kalma ve düşük androjen etkili olmaktadır. Erkek meme kanseri ile kadın meme kanseri seyri aynı olmaktadır.
Deride kızarma, koltuk altında sertlik ve şişlik, memede şişlik ve sertlik, meme başında ağrı ve içeri çekilme söz konusudur. Erkek meme kanseri, kadın meme kanseriyle karşılaştırıldığı zaman, erkeklerde daha hızlı bir şekilde seyrettiği belirtilebilir. Bunun sebebi, erkeklerde teşhisin daha geç ve ilerleyen dönemlerde konulmasıdır. Bu durum ise kanserin seyrini olumsuz etkiler.
Erkeklerde Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde meme kanseri; uzun seneler boyu belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Evresi ilerleyen meme kanserinin belirtileri türlü şekillerde kendini gösterir. Bunlar;
- Meme derisinde kızarma, portakal kabuğu görünümü, kızarma,
- Meme ya da koltuk altında ele gelen şişlik ve kızarma,
- Göğüs ucundan akıntı gelmesi,
- Memede biçim bozukluğu, büyüme, asimetri,
- Meme başında deri döküntüsü ve soyulmalar,
- Göğüs ucunda kızarma ve yara oluşumu,
- Meme başında çökme ve renk değişimi olarak belirtilebilir.
Erkeklerde Meme Kanseri Nasıl anlaşılır?
Erkeklerde meme kanserinin anlaşılması oldukça zordur. Bununla beraber belirtiler, kendini ilerleyen evrelerde göstermektedir. Erkeklerde meme kanserinin anlaşılması adına yukarıdaki belirtilerin varlığı gözlemlenmelidir.
Erkeklerde Meme Kanseri Tedavisi
Erkeklerde meme kanseri tedavisi adına;
- Hormon tedavisi: Meme kanseri bulunan pek çok erkekte, tümörler büyümek adına hormonlara gereksinim duyar. Kanser eğer hormona duyarlı ise hekim hormon tedavisi tavsiye edebilir. Erkeklerde meme kanseri adına hormon tedavisi için genellikle tamoxifen adlı ilacı verir.
- Cerrahi: Erkeklerde meme kanserinde cerrahi tedavide amaç; tümörün ve tümörü çevrelemiş olan meme dokusunun çıkarılmasıdır. Bununla beraber duruma göre bütün meme dokusu çıkarılabilir. Bir başka şekilde test hedefli olarak birkaç tane lenf düğümünün çıkarılmasıdır. Hekim, kanserin çevreye yayılırken ilk gideceği yer olma olasılığı en yüksek olan lenf düğümleri belirlenir. Bu birkaç tane düğüm çıkarılmakta ve analiz edilmektedir. Kanser hücresi bulunmaz ise bu, kanserin meme dokusundan yayılmamasına işaret eder. Bu durum ise iyidir. Kanser bulunursa test hedefli lenf düğümü çıkarılır.
- Kemoterapi: Bu tedavi metodu; kanser hücrelerini öldürmek adına ilaçların kullanılmasıdır. Bu ilaçlar ise koldaki damardan verileceği gibi hap biçiminde ya da her iki metodu kullanarak da verilmektedir. Hekim, cerrahi sonrasında memenin dışına yayılacak herhangi kanser hücresini öldürmek hedefiyle kemoterapi tavsiye edebilir. Bunun yanı sıra ilerlemiş kanseri bulunan hastalarda kemoterapi, başka bir tedavi alternatifidir.
- Radyoterapi: Bu tedavi metodu; kanser hücrelerini öldürmek hedefi ile protonlar ya da x- ışınları gibi yüksek enerjili ışınları kullanmaktadır. Erkeklerde meme kanseri adına radyoterapi; cerrahi sonrasında memede koltuk altında ya da kaslarda kalan kanser hücrelerini uzaklaştırmak hedefiyle kullanılabilir. Radyoterapi sırasında vücut çevresinde dönen büyük makineden meme üstündeki belli noktalara ışınlar gönderilmektedir.