Güncelleme Tarihi:
Herkesin vücudunda belli oranlarda kıl bulunmakla birlikte kadınlarda sebebi bilinmeyen nedenlerden ötürü göbek kısmında aşırı kıllanma yaşanabilmektedir. Erkeklik hormonuna duyarlı olan bu kıllar, söz konusu hormonun baskın olması sonucu görülmektedir. Göbek bölgesinin yanı sıra bacak, kol ve kasık bölgesinde de kıllara rastlanmaktadır.
Kadınlarda Göbek Kılı Neden Olur?
Kadınlarda görülen Göbek Kılı hastalık olmamakla birlikte hastalık belirtilerine işaret edebilmektedir. Aşırı göbek kıllanması en fazla 15-16 ve 45-50 yaşları arasında görülmektedir. Birçok kadın bu sorunu dile getirmeyip kozmetik merkezlere başvurarak göbek kıllarından kurtulmaya çalışmaktadır. Adet düzensizliği, saç dökülmesi ve sivilce oluşumu ile birlikte görülen göbek kılı, polikistik over sendromunu işaret etmektedir.
Yumurtalık tümörleri ve böbreküstü bezleri androjen hormonunun salgılanmasına yol açtığından, aşırı göbek kılı şikayetleri görülmektedir. Aniden başlayan göbek kıllanması, hızla ilerlemektedir. Androjen düzeyleri normal olmasına rağmen aşırı göbek kılı sorunu yaşayanlara, idiopatik hirsutizm tanısı konulmaktadır. Obezite ve insilün direnci de göbek kılına neden olmaktadır. Göbek kılları için kalıcı bir tedavi uygulanmamakla birlikte kronik tedavi için gerekli olan ilaçlar kullanılmaktadır.
Kadınlarda Göbek Kılı Normal mi?
Vücudun çoğu alanında kıl bulunmaktadır. Kadınlarda anormal olarak algılanan göbek kılı, koparıldıktan sonra daha yoğun çıkmaktadır. Şikayete göre bazı hormonal testler istenmektedir. Çoğu zaman kalıtsal olan göbek kılı, hormon seviyesinin yükselmesi sonucu meydana gelmektedir. Genel olarak herhangi bir sağlık sorununa işaret etmeyen göbek kılı, bazı kadınlara rahatsızlık vermektedir.
Erkeklik hormonuna duyarlı olan göbek kılı, hamilelik döneminde artış göstermektedir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan göbek kılı, hamileliğin son zamanlarında dökülmeye başlamaktadır. Kendiliğinden geçmeyen tüylenmeler için lazer epilasyon önerilmektedir. Fakat hamilelerin ilk aylarda asla lazer epilasyon yapmaması gerekmektedir.
Kadınlarda Göbek Kıllanması İçin Ne Yapılmalı?
Rahatsız olunan göbek kıllanması için kökünden veya yüzeysel alma yapılabilmektedir. Kökünden alınan göbek kıllarının uzaması daha uzun sürmektedir. Canının acımasını istemeyenler, göbek kıllarını yüzeysel almayı tercih etmektedir. Estetik açıdan sorun yaratan göbek kıllarının alınması, kadın psikolojisine iyi gelmektedir. Genellikle hormonal bozukluğu işaret eden göbek kıllanması için mutlaka test yapılarak hormon seviyesi tespit edilmektedir.
Hormon seviyesinin normal olduğu göbek kıllanması vakalarında, tüy giderici yöntemlere başvurulmaktadır. Hormon seviyesinin yüksek olması durumundaysa, hormonal tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tedavi ile birlikte yeni kılların çıkması önlenmektedir. Her zaman ciddiye alınması gereken bir durum olan göbek kıllanması için tıbbi değerlendirmelere başvurulmaktadır.
Basit bir kozmetik sorun olmaktan çok psikolojik bir sorun olan göbek kıllanması, tanı koyularak tedavi edilmektedir. Kadınların hayatı boyunca aktif seyir eden hormonlar, kılların çıkış sürecine hakim olmaktadır. Her ne kadar genital bölgede ve koltuk altında kıllanmanın olması normal karşılanırken, artan erkeklik hormonu ile birlikte göbekte de kıllanma görülmektedir.
Dünya üzerindeki bütün milletlerin kıllanma süreci birbirinden farklı olmaktadır. Kıllı bir ırktan gelen ürk milletinin, neden fazla kıllanma sorunu yaşadığı anlaşılmaktadır. Kimi zaman göbek kıllanması önemli bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Adetin 3. ve 5. günü kadından kan alınarak hormon testi yapılmaktadır. Hormon testi sonucu kıllanmanın nedenini aydınlatmaktadır. Kaliteli bir araştırma laboratuvarında yapılan hormon testi, en doğru sonuca ulaşılmasını sağlamaktadır.