Özellikle kadınların hamilelik sürecinin sağlıklı bir şekilde gidebilmesi için kadın doğum uzmanı büyük bir öneme sahiptir. Önemli bir kariyer ve eğitim gerektiren bu meslek konusunda birçok kişi bilgi almaya çalışıyor. Peki, kadın doğum uzmanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Kadın Doğum Uzmanı olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında merak edilenler.
#Kadın Doğum Uzmanı Nedir?Human papillomavirus (HPV), tüm dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın virüs olup, ne yazık ki sessiz bir şekilde yayılmaya devam ediyor. HPV’nin bazı türleri, yıllar içinde ciddi sağlık sorunlarına, özellikle de rahim ağzı kanserine yol açabiliyor. Günümüzde HPV bu kadar yaygın olmasına rağmen, maalesef toplumda tam anlamıyla farkındalık oluşturulabilmiş değil. Peki, HPV nedir, nasıl korunabiliriz ve bu virüsün neden olduğu kanseri önlemek için neler yapmalıyız? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Aktoz, HPV ile ilgili bilmeniz gerekenleri açıkladı.
#SağlıkCinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozYurt dışında pek çok kadın tarafından kullanılan evde menopoz testini ilk defa duymuş olabilirsiniz ama ülkemizde de e-ticaret sitelerinde yurt dışından ürün satışı yapılıyor. Peki, kadınlara olası menopoz aşamaları hakkında bilgi veren bu testler ne kadar güvenilir?
#MenopozCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriÇok sık rastlanan kadın hastalıklarından olan polikistik over sendromu nedenleri ve risklerinin yanı sıra tedavisi ile de araştırmalar arasında üst sıralarda yer alıyor. Peki, polikistik over sendromu nedir, nasıl tedavi edilir, riskleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, kadınların büyük çoğunluğunu etkileyen polikistik over sendromu ile ilgili merak edilenleri hurriyet.com.tr okurları için anlatıyor...
#Polikistik Over SendromuDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisAnnesini meme kanseri sebebi ile 56 yaşında kaybeden Hollywood yıldız Angelina Jolie aileden gelen genetik mutasyon sebebi ile benzer bir hastalığa yakalanmamak için iki memesi ve yumurtalıklarını aldırmıştı. 10 yıl önce yapılan bu operasyonun basında yer alması ile birçok kadın ‘Ailemde var. Ya ben de kansere yakalanırsam!’ diyerek masaya yatmaktan çekinmedi. Ki daha dün country müziğin dünyaca ünlü genç yeteneklerinden 28 yaşındaki Morgan Wade kendisinde de kanser riskini artıran mutasyona uğramış BRCA geni bulunduğunu ve iki memesini de aldıracağını açıkladı. Daha hastalığa yakalanmadan meme ya da yumurtalıkları aldırmak kanserden kesin olarak kurtulmanın anahtarı olabilir mi? Peki ama bizde hangi gen var nasıl bileceğiz?
#KanserÜlkemizde ve dünya genelinde iş hayatındaki kadınlara karşı ciddi bir ‘hamilelik’ baskısı söz konusu. Kimisi iş görüşmesinde “Çocuk düşünüyor musun?” diye soruyor, kimisi hamile çalışana mobbing yapıyor, istifaya zorluyor, kimisi de alenen “Çocuk yapma” diyor hatta doğum iznini kullanmasına dahi müsaade etmiyor. Bu çok hassas konuyu en doğru şekilde gündeme getirebilmek için hem çocuk baskısına maruz kalan kadınlarla konuştum hem de Kıdemli İş Hukuku Uzmanı Avukat Burcu Özer'den işin kanuni boyutunu dinledim
#Hamile Kalmama BaskısıÜlkemizde ve dünya genelinde iş hayatındaki kadınlara karşı ciddi bir ‘hamilelik’ baskısı söz konusu. Kimisi iş görüşmesinde “Çocuk düşünüyor musun?” diye soruyor, kimisi hamile çalışana mobbing yapıyor, istifaya zorluyor, kimisi de alenen “Çocuk yapma” diyor hatta doğum iznini kullanmasına dahi müsaade etmiyor. Bu çok hassas konuyu en doğru şekilde gündeme getirebilmek için hem çocuk baskısına maruz kalan kadınlarla konuştuk hem de Kıdemli İş Hukuku Uzmanı Avukat Burcu Özer'den işin kanuni boyutunu dinledik
#Çocuk BaskısıABD’li genç bir kadının evde tek başına doğum yapmak istemesi ve bunun sonucunda bebeğini kaybetmesi ülkemizde de çok konuşuldu. Biraz araştırdığımızda ‘freebirth’ yani ‘özgür doğum’ kavramının sandığımızdan daha yaygın olduğunu öğrendik. Konuyla ilgili danıştığımız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe, özel tercihle tıbbi yardım almadan yapılan doğumların çok riskli olduğunun altını çizdi ve özgür doğum tercih edenlere şöyle seslendi: İnsan hamile olduğu sürece özgür değildir!
#Özgür DoğumGöğüs estetiği ameliyatları, meme gelişimini tamamlamış ve özel bir sağlık sorunu bulunmayan tüm kadınlar için uygulanabiliyor. Özellikle annelik sonrası vücuduna daha fit bir görünüm kazandırmak isteyen kadınlar tarafından tercih ediliyor. Günümüzün teknolojik imkanları ile göğüs estetiği sonrası hızlı bir iyileşme süreci sonrasında günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz.
#Sponsorlu İçerik