İlkokul kitaplarında yemek yapan hep evin hanımı olarak resmedilse de, yiyecek sektörü erkek hegemonyasındadır. Şefler arasında istisnalar olsa da kaide bozulmaz, aralarına kadınları almamak için direnç gösterir, gireni de en kısa zamanda pişman etmek ve evine geri yollamak için ellerinden geleni yaparlar.
#Kadın ŞeflerZeytin, İzmir’in en özel restoranlarından biri. Arkasında 15 kadının emeği var. Tamamıyla bir aile, anne, baba, teyze, hala dayanışması olarak kurulan Zeytin’de Ege lezzetleri sunuluyor. Zeytin geçen yıl yanına İzmirli iş insanlarını da alarak büyüdü. Her öğlen bin kişiye tencere yemekleri sunulan bir restoran oldu.
#ZeytinŞeklinden dolayı ‘Kelebek Ada’ olarak da bilinen Guadelup, Karayipler’in karnaval diyarı. Şubat sonu başlayan Mardi Gras karnavalı beş gün sürüyor. Fransa’nın bir ili konumundaki ada şu sıralar yazı yaşıyor. Kış soğuğundan kaçıp, tablo gibi manzaralara bakmak isteyenler için ideal bir coğrafya
#Karayipler- Marmaris'te ev hanımlarının son dönemde aşçılık mesleğine gösterdiği yoğun ilgi dikkati çekiyor - Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen aşçılık kurslarına, çoğu ev hanımı 100'e yakın kadın katılıyor - Güney Ege Marmaris Aşçılar Derneği Kadınlar Kolu Başkanı Gerger: - "Kadın aşçılar olarak bu meslekteki erkek hegemonyasını yıkmak istiyoruz"
<B>HEMEN</B> hesap makinesini kapıp bölüp çarpmaya başlamayın...<br><br>‘‘<I>5 bin kişi, 100 mekanda yılda 300 milyon harcarsa, kişi başına şu kadar, her mekana bu kadar düşer</I>’’ hesabına girmeyin... Çünkü dikkat buyurun, ‘‘<I>5 bin kişiyle</I>’’ diyoruz, ‘‘<I>5 bin kişiden</I>’’ değil.
Kaliteli ürün, geleneksel pişirme tarzları, usta aşçılar, taş fırın ve odun ateşi... Evlerindeki gibi hamur açan kadınlar... Ekoloji konusunda bilgili ve bilinçli, damak tadı gelişmiş bir patron...…Zeytinyağlılardan mantıya Edremit Bahar Lokantası’nda tattıklarım iyi ya da çok iyiydi...
#Vedat MilorDile kolay, tam 96 yıllık tecrübe, her sene üzerine koyarak ilerleyen bilgi birikimi ve değişmeyen lezzet... Bundan neredeyse 1 asır önce Bodrum’un ilk esnaf lokantası olarak açılan ve o günlerden bugünlere kadar gelebilmeyi başarmış, kalitesinden ödün vermemiş ve adını efsaneler arasına yazdırmış bir mekan... Dededen toruna uzanan bir hikaye... Körfez Restaurant...
#1Avrupa Halter Şampiyonası’nda 19 yaşındaki milli sporcumuz Cansu Bektaş, 72 kiloluk kaldırışıyla Avrupa gençler rekorunu kırarak altın madalya kazandı. Bektaş’ın hedefi her atlet gibi olimpiyat. Hırsını şu cümleleri özetliyor: “Bir sonraki olimpiyatı istiyorum, yetişirsem diğerini de istiyorum. Rekorlar kırmak istiyorum. Bir kere tadınca bırakasın gelmiyor, hep o duyguları yaşamak istiyorsun...”
#Cansu BektaşMichelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı RestoranlarSokakta yürürken üzerinde ‘TIK TIK Kadın Emeği’ yazan, kırmızı bir tabela gördüm. Merak edip içeri girdim. Annelerimizden biri “Yöresel lezzetlerimizden getireyim, hepsinin tadına bakmanızı isterim” dedi. Nefis şeyler yedim, onlardan biri de ‘tık tık mantı’ydı. Size bu mantının adının nereden geldiğini ve nasıl yapıldığını anlatacağım.
#MantıTürkiye’yi, Ankara’da masa başında oturup ekranlardaki haritalardan plan yapan, toprağa elini sürmemiş, Trakya’nın suyunu içmemiş insanlar, görmeden, duymadan, araştırma yapmadan plan yapıyorlar. Sonunda ne mi oluyor? Tarıma, hayvancılığa darbe vurup doğal kaynakları yok ediyorlar. Aslında İstanbul da yok ediliyor.
#VeliefendiTrabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) kampüsünde bulunan, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait erkek öğrenci yurdunda, kız öğrencilerin de akşam yemeklerini yediği yemekhanenin girişine asılan 'Kantin ve yemekhaneye şortlu ve kısa pantolonlu girmek yasaktır' yazısı tepkiler üzerine kaldırıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca ilgililer hakkında idari soruşturma başlatıldı.
#TrabzonPotansiyelimizi değerlendirebilmek için hangi yeteneklere sahip olmalıyız? İnsan hedefini nasıl belirler? Merakımızı nasıl keşfeder ve geliştiririz? En zor zamanlarda direnme gücünü nerede buluruz? Gazeteci Yenal Bilgici sordu; Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı yanıtladı. Ortaya çıkan ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?’ isimli kitabı Ortaylı’yla konuştuk: “Kendin de mutlu olacaksın, etrafındakileri de mutlu edeceksin. Mızmız bir keçi olmaktan çıkmak lazım.”
#İlber OrtaylıBlogunuz için doğru adı seçmek, markalaşmanın, çevrimiçi sıralamanın ve bir kitleyi çekmenin önemli bir parçasıdır. Ancak bazen doğru ismi bulmak biraz zaman alabilir. Blog adı ve blog adı seçerken nelere dikkat edilmeli detayları ile derledik.
#Blog İsimleriAdana Lezzet Festivali, bu yıl da birbirinden lezzetli yemekleri vatandaşlarla buluşturacak. Valilik ve belediyeler önderliğinde gerçekleştirilen festivalde, kebap başta olmak üzere pek çok yöresel lezzet tanıtılacak. Peki, Adana Lezzet Festivali ne zaman? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#AdanaDemirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) olarak sadece sanayi alanında yatırım yapmadıklarını, toplumun gelişmesi ve kalkınması için de her türlü sosyal sorumluluk projesine destek verdiklerini ifade eden DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, “Sosyal sorumluk çalışmalarında eğitim ve sağlığa öncelik veriyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinde, örnek ve öncü olmak istiyoruz” dedi.
#Ersan Özsoy