Güncelleme Tarihi:
MUĞLA (AA) - LEVENT KİŞİ - Marmaris'te evlerinde başarılı şekilde aşçılık yapan kadınlar, aynı başarıyı otellerde gösterip meslekteki erkek hegemonyasına son vermek için kolları sıvadı.
Yılda 1,5 milyondan fazla turistin tatilini geçirdiği, Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris'te ev hanımlarının yeni ilgi alanı aşçılık oldu.
Bu ilgi nedeniyle Güney Ege Marmaris Aşçılar Derneği ile Marmaris Halk Eğitim Merkezi tarafından aşçılık kursları düzenlenmeye başlandı. Dernek üyesi usta aşçıların ders verdiği kurslara özellikle ev hanımları yoğun ilgi gösteriyor.
Merkezdeki 3 farklı sınıfta verilen kurslara çoğunluğu ev hanımı 100'e yakın kadın katılıyor. Kurslarda başarılı olan kadınlar, turistik tesislerde çalışabilecek.
- Türkiye'de ilk defa aşçılar derneğinin kadın kolu kuruldu
Güney Ege Marmaris Aşçılar Derneği Kadınlar Kolu Başkanı Feyhan Gerger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşçılık mesleğine kadınlarının merakının son dönemde arttığına dikkati çekti.
Türkiye ilk defa Marmaris'te bir aşçılar derneğinin kadın kolunun kurulduğuna işaret eden Gerger, "Amacımız kadınların ev dışındaki mutfaklarda da yerini alması. Şu an kadın kollarımızın üye sayısı 80'i buldu. Bütün kadınları derneğimize davet ediyoruz. Kadınlarımıza iş bulmalarında ve çalıştıkları yerlerde yaşadıkları sıkıntılarda yardımcı olmak istiyoruz. Arkalarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz" dedi.
Derneklerine üye kadınları tanıdıkları ve güvendikleri ustaların yanına yerleştirdiklerini ifade eden Gerger, bu sayede kadınları meslek sahibi yapmaya çalıştıklarını söyledi.
- Son yıllarda kadın aşçı sayısı arttı
İşe yerleştirdikten sonra da kadın üyelerini yalnız bırakmadıklarını dile getiren Gerger, "Dernek olarak her zaman elimiz üzerilerinde oluyor. Sadece doktorluk ve öğretmenliğin meslek olmadığını, aşçılığın da çok iyi bir meslek olduğunu ve önemli başarılar elde edilebileceğini göstermeye hedefliyoruz" diye konuştu.
Gerger, büyük tesislerde genelde erkek aşçıların çalıştığını, aşçılığın bir erkek mesleği gibi algılandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Kadın aşçılar olarak bu meslekteki erkek hegemonyasını yıkmak istiyoruz. Otellere daha fazla kadın aşçı yerleştirmeye çalışıyoruz. Kadınlar, bilindiği gibi erkeklere göre daha hijyenik ve düzenli çalışıyor. Kadın aşçıların bu özelliklerinden dolayı daha fazla tercih ediliyor olması gerekiyor."
-"Gelişen teknoloji kadın aşçı sayısını artırdı"
Güney Ege Marmaris Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Bayar da oteller gibi büyük tesislerde sanayi mutfakları bulunduğu için aşçılığın genelde erkek hegemonyasında bir meslek olduğunu kaydetti.
Kadın aşçıların, büyük mutfaklarda çalışma şartları ağır olduğu için işletmeler tarafından pek tercih edilmediğini anlatan Bayar, "Ancak son yıllarda şartlar biraz daha hafifledi. Teknolojiyle ekipman durumları değişti. Bundan dolayı son dönemde kadın aşçıları meslekte daha aktif olarak görüyoruz" ifadesini kullandı.
Bayar, üniversiteler bünyesinde aşçılık bölümlerinin açılmasıyla kadın aşçıların mesleğe taleplerinin yoğunlaştığını sözlerine ekledi.
- Aşçılıkta kariyer yapmak istiyorlar
Kurslara katılan ev hanımlarından Binnur Uluç Şenel ve Neşe Ertürk ise aşçılık sertifikasını almaya hak kazandıktan sonra bu meslekte kariyer yapmayı planladıklarını belirtti.
Evlerinde ev fazla zaman geçirdikleri yerin mutfak olduğunu dile getiren Şenel, "Kadınlar olarak doğal ilgi alanımız yemek yapmak. Aşçılığı evlerimizde başarılı bir şekilde yapıyoruz. Kurslar sayesinde bu işi profesyonelce yapmaya başlayacağız" dedi.
Kursların ardından otellerde iş bulmayı hedeflediklerini anlatan Ertürk ise kadın aşçıların erkeklerden daha başarılı olacağını ispat etmek istediklerini kaydetti.