Sağlıklı hayvansal protein arıyorsanız, dünyadaki hiçbir şey deniz ürünlerini geçemez. Ancak deniz ürünleri arasından ne yiyeceğinizi bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Çünkü ton balığında cıva, karides teknelerinde yan avlanma ve somon havuzlarında böcek ilaçları var. Peki ağır metaller ve okyanuslarımızın geleceği hakkında endişelenmeden bir restoranda sipariş edebileceğiniz veya balık tezgahından satın alabileceğiniz bir şey yok mu?
#Kabuklu Deniz ÜrünleriSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#Sağlık'Tartışmalı, kavgalı’ CHP il kongreleri yapılırken, K. Kılıçdaroğlu ile yakın çalışma arkadaşları olan, görevden aldığı geçmiş genel başkan yardımcıları arasındaki farklılıklar, söz düellosu ve çekişmeler de artıyor.
#CHPAraştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan taurinin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Taurinİnsanlar yaşlandıkça vücutlarındaki yararlı maddelerin azalması nedeniyle bazı hastalıklar ortaya çıkar. Bu azalan maddelerden biri de taurin. Araştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan bu amino asitin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkTüm dünyada, kadın ve erkeklerde kalp damar hastalıklarından ölümler ileri teknolojik gelişmelere rağmen hala birinci sırada yer alıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma yaş ortalaması da giderek düşüyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Risk faktörlerini ortadan kaldırmak, vücudun pompası görevini gören kalbimiz için hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme ise bu sürecin ilk ve en önemli adımıdır” dedi.
#Süper BesinlerCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıSivilce sorunu yaşamayan nerdeyse kimse yoktur. Başlı başına sinir bozucu bu durum ile çoğu zaman başa çıkmak sinirlerinizi yıpratır, canınızı sıkar. Aslındabazı şeyleri bilmek işimizi kolaylaştıracaktır. Bu yazıda işimize yarayacağını düşündüğüm bazı püf noktalarını paylaştım.
#SivilceDermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Balevi, “Farklı kolajen tiplerinin de farklı dokularda farklı yoğunlukta oldukları biliniyor. Örneğin cildin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturuyor. Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajen tercih etmeniz lazım” dedi.
#KolajenBesin alerjisi her yaşta görülse de daha çok çocukları etkiliyor. Ege ve Marmara'da çocuklarda daha çok süt alerjisi görülürken, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yumurta alerjisi yoğunlukta… Prof. Dr. Y. Birol Saygı, gıda etiketlerinde 14 ortak alerjenin listelendiğini belirterek, “Gıda alerjisi olan tüketiciler için etiketleri okumaları alerjik riske maruz kalmamaları için önemli bir olgudur” diyor.
#AlerjiHepimiz sağlıklı bir yaşam sürmek isteriz. Ve bunun için sağlıklı beslenmeye çalışırız. Besinlerden aldığımız birçok vitamin, vücudumuzdaki birçok faaliyeti başlatır ve sürdürür. Yani aslında vitaminler olmadan, sağlıklı bir yaşamdan bahsetmek imkânsızdır. Peki, günlük ihtiyacımız olan ve bizim için hayati öneme sahip vitaminler hangileridir? İşte her gün almanız gereken 5 çok önemli vitamin.
#VitaminlerD vitamini ihtiyacımızın neredeyse yüzde 90’ından fazlasını güneşteki mor ötesi (UV) ışınlarının sayesinde cildimizde üretiyoruz. Gıdalarla kazanabileceğimiz miktar son derece sınırlı. Kısacası kesin çözüm için cildimizi güneşle buluşturmak zorundayız. Zira “Güneş-cilt buluşması” aksayınca üretim de kesinlikle aksıyor.
#Osman MüftüoğluOrnish, US News&World Report’un 2014’ün En İyi Diyetleri listesine kalbi en iyi koruyan diyet olarak girdi. Diyeti geliştiren ABD’li doktor Dr. Dean Ornish kalp ve damar hastalıklarının beslenme ve yaşam tarzındaki olumlu değişikliklerle yüzde 95 azaltılabileceğini söylüyor.
#DiyetKliniğimize başvuranlara, tahlillerde eksikliğini gözlemlediğimiz vitamin, mineral veya besin desteği önerilerinde bulunuruz. Çalışma arkadaşım Dr. Evren Altınel de ben de reçete yazarken merak edilen ilk şeyin yan etkiden önce kilo aldırıp aldırmayacağı olduğunu gözlemlediğimiz için bugünkü yazıyı bu sorulara ayırdık.