Türkiye'nin ilk jeoloji müzesi olan İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi, aralarında milyarlarca yıllık kaya, fosil ve minerallerin bulunduğu yaklaşık 10 bin parçalık bir koleksiyona ev sahipliği yaparken, Türkiye ve dünyanın jeoloji tarihine de ışık tutuyor.
#İstanbul Üniversitesiİstanbul Üniversitesi (İÜ), iki müzeye daha kavuştu. İÜ Beyazıt Yangın Kulesi'ne, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli müze statüsü verildi, bakanlık onayının ardından hazırlıkları tamamlanan "İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Kültür Tarihi Müzesi" kuruldu.
#İstanbul ÜniversitesiKonya'da Türkiye’de benzeri bulunmayan ve dünyada nadir görülen fay yarıkları bulundu. Selçuklu İlçesi'nde bulunan fay yarıklarının yaklaşık 20 bin yıl öncesine dayandığı belirtilirken, fay hattının da 100- 200 yıl sonra bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu öne sürüldü.
Başkent Ankara’nın zengin bir jeotermal kaynağa sahip olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “Başkent ne yazık ki sahip olduğu bu jeotermal servetten yeterince faydalanamıyor. Ankara’da jeotermalle ısıtılan tarım seraları kurularak tarımda kendine yetebilir bir kent haline dönüştürülebilir” dedi.
#Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin AlanKapadokya’nın simgesi peri bacalarının düşmek üzere olan şapkasının nasıl korunacağı tartışılmış, doğal yolla düşmesine karar verilmişti. Bakanlık şimdi de Azize Barbara Şapeli’ndeki çatlaklardan giren yağmur suyunun fresklere verdiği hasara çözüm arıyor...
#KapadokyaKimi sokaklarda büyük boşluklar var. Sanki orada daha önce yaşam kurulmamış, o sokağın sakinleri hiç var olmamış gibi… Kimi binalar yerinde değil artık, kimileri de yıkılacağı günü bekliyor. O evlerin hayatta kalan sakinleriyse ya kırsaldaki evlerinde ya çadırkentlerde ya da göç ettikleri yeni bir şehirde yeni hayatlarına adapte olmaya çalışıyor. Hepsi, yıllardır aşina oldukları hayata yani şehrin eski canlılığına kavuşmasını bekliyor. Peki, bu nasıl mümkün olacak? 6 Şubat’ta depremden etkilenen kentleri sosyal ilişkileri ve kent kimliğini koruyarak yeniden inşa etmek için ne gerek? Uzmanlara sorduk.
#DepremKahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'da 1'i boş 7 binanın yıkılmasıyla ilgili açıklamada bulunan Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, yıkım sebeplerinin kolon kesilmesinin yanı sıra yer altı suyu sorunu, çıkma balkonlar ve uygun malzemenenin kullanılmaması olduğunu söyledi. Yıkılan Galeria Sitesi’nin yapımından önce, kuru bir derenin varlığının olduğunu belirten Prof. Dr. Kavak, yer altı sularının da bina temeline zarar verebildiğini ifade etti.
#DiyarbakırKahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'da 1'i boş 7 binanın yıkılmasıyla ilgili açıklamada bulunan Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, yıkım sebeplerinin kolon kesilmesinin yanı sıra yer altı suyu sorunu, çıkma balkonlar ve uygun malzemenenin kullanılmaması olduğunu söyledi. Yıkılan Galeria Sitesi’nin yapımından önce, kuru bir derenin varlığının olduğunu belirten Prof. Dr. Kavak, yer altı sularının da bina temeline zarar verebildiğini ifade etti.
#DepremYeni yerler keşfetmeyi seven, meraklı bir seyahat tutkunuysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 7 şehirden her biri birbirinden büyüleyici 10 mağarayı önerdiler.
#RotaDünyanın bir ucunda okyanusun ortasında bir ada, adanın ortasında en yakın akrabasından 222 kilometre uzakta tek başına bir ağaç. Gövdesinde çok önemli gerçekler saklayan bu ağaç hepimizin kurtuluşu olabilir. İşte tüm ayrıntılar...
#Sitka Ladiniİbrahim Edhem Paşa, Avrupa’ya ilk giden, gönderilen gençlerden değil, çocuklardandır. Ciddi bir biçimde Fransa’nın yüksek okullarında ve üniversitede bir meslek edinmiştir; maden mühendisliği ve jeoloji. Doğu ve Batı bilgilerini bünyesinde birleştiren, Doğu-Batı dillerini iyi bilen ilginç kişilikli bir sadrazamdır.
#İbrahim Edhem Paşa