Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da 33 yıl önce kurulan ‘Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği-Almanya’ (TMMB), bu ülkede yaşayan Türklerin ‘sadece beden gücüyle değil, beyin güçleriyle de var oluşunun bir kanıtı’ olarak hem kendi üyelerine ve hem de bu topluma yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Kısa bir süre önce gerçekleştirilen 18’inci Genel Kurul’da görevlendirilen yeni yönetimin kurucu üyeleri ve birliğin kurucularından, ‘001 numaralı üye’ Abdullah Eldelekli’yle birlikte Hürriyet’i ziyaret eden TMMB Başkanı Demir Ceylan, bu vesileyle Almanya’daki tüm meslektaşlarına seslenerek, “Henüz bize üye olmamış olan tüm mühendis ve mimarları aramıza katılmaya ve ortaya çıkardığımız beyin gücünü daha da güçlendirmeye davet ediyorum” dedi.
ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN ‘FRANKFURT HAUS’
TMMB gibi mesleki ve akademik birliklerin varlığının Almanya’ya sağladığı faydaların yanı sıra, buradaki Türk lobisinin güçlenmesine de katkıları olduğunu kaydeden Ceylan, “Sosyal sorumluluğumuz gereği birlikte yaşadığımız topluma yararlı projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz. Hepimizi ilgilendiren toplumsal ve akademik konularda üyelerimiz tarafından veya konunun uzmanlarını davet ederek düzenlediğimiz eğitici, öğretici konferanslar ve seminerler gerçekleştiriyoruz” dedi. TMMB’nin sosyal sorumluluk anlayışı, sadece üyelerini, Almanya’yı ve Almanya’daki Türkiye kökenli toplumu değil, Türkiye’yi de kapsıyor. Bu vesileyle kuruluşundan bu yana gururla dile getirdikleri projeler gerçekleştirdiler. Örneğin, 1999 yılındaki büyük depremin ardından Frankfurt’tan çeşitli kurumların da desteği alınarak İzmit’in Köseköy beldesinde, engelli çocuklar için kurulan ‘Frankfurt Haus’ bu projelerden biri. Daha sonraki depremlerin ardından da hasar gören bir okulun yeniden öğrenime geçmesi için sürdürülen çalışmalara katkı ya da depremzedelere kira yardımı gibi destek projeleri de gerçekleştiren TMMB, 2021 yılındaki 30’uncu kuruluş yıl dönümü vesilesiyle de Gaziantep’in Kızılin bölgesinde TEMA Vakfı’yla birlikte 2 bin 500 fidanlık bir ‘Hatıra Ormanı’ kampanyasına imzasını atmıştı.
YENİ ETKİNLİKLER
TMMB’nin üyelerini ve ‘birlikte yaşadığı’ toplumu bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda bilgilendirmeyi hedeflediğini vurgulayan Ceylan, önümüzdeki dönem için, içinde bulunduğumuz Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamında gerçekleştirecekleri etkinliklere de değindi. Bu etkinliklerden ilki 13 Nisan 2024’te ‘Cumhuriyet’in Aydınlanma Öncüleri’ başlığı altında gerçekleştirilecek. TMMB bünyesinde faaliyet göstermiş olan ‘Yüksek Öğrenimli Türk Göçmenler Çalışma Grubu’nun çalışmalarına dayanan bu proje, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında çeşitli branşlarda eğitim görmek üzere yurtdışına gönderilen kişilerin ve Türkiye’ye hizmetlerinin tanıtılmasını hedefliyor. İkincisi ise Hitler döneminde Almanya’da yaşama ve çalışma hakları ellerinden alındığı için, Türkiye’ye giden Alman akademisyenlerin genç cumhuriyetin bilimsel, kültürel ve sanatsal kalkınma hamlesine katkılarını, oradaki yaşam öykülerini, bu insanların halen hayatta olan çocuklarının tanıklığıyla topluma aktaracak ve ‘tarihe not düşecek’ bir belgesel projesi. Bu kapsamda her biri şu anda 80’li yaşlarında olan bu insanlarla görüşmelere başladıklarını belirten Ceylan, onların Türkiye’de geçirdikleri yıllara ilişkin anlattıkları ve anlatacaklarının Alman toplumunun buradaki Türklerle ilişkilerine de iyileştirici bir katkısı olacağına işaret etti.
DİĞER KENTLERDE DE ÖRGÜTLENMEYİ HEDEFLİYORLAR
TMMB’nin Hürriyet ziyaretine kısa bir süre önce gerçekleştirilen Genel Kurulu’nda yönetime seçilen Demir Ceylan (Başkan, Makina Mühendisi), Utku Külahçı (İkinci Başkan, Mimar), Nursener Tol (Sayman, Jeoloji Yüksek Mühendisi) ile Birgül Cangöz (Mimar), Bülent Aydın (Matematik Mühendisi), Burhan Engin (Kimya Mühendisi) ve Abdullah Eldelekli (Onursal Üye) katıldı, Münih’te yaşayan Dr. Esra İçer (Genel Sekreter, Makina Yüksek Mühendisi) ise katılamadı. Merkezi Frankfurt’ta olan TMMB’nin Münih başta olmak üzere Almanya’nın diğer kentlerinde de aktif üyeleri var. Birliğin hedeflerinden bir diğeri de önümüzdeki dönemde diğer kentlerde de şubelerin kurmak, şimdiye kadar ağırlıkla Frankfurt’ta gerçekleştiren etkinlikleri bu kentlere taşımak. Mühendis ve mimarları bir araya getirip, güç birliği oluşturmayı, kendi konularının yanında, Türkiye, Almanya ve de dünyanın sorunlarını çeşitli boyutlarda tartışan, çözümler aramayı, önerilerde bulunmayı hedefleyen TMMB, bu çalışmalarını artık eski dönemlerde olduğu gibi bir dergiyle değil, internetin sağladığı olanaklardan yararlanarak ve kendi internet sitesi aracılığıyla yayınlıyor. Ayrıntılı bilgi için: https://tmmb.info