Jaguar Kitap haberleri sayfasında Jaguar Kitap hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 101 Jaguar Kitap haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
‘Kırlangıçlar Gibi Geldiler’, büyük yazarlara yön veren editör olarak nam salan, ‘yazarların yazarı’ olarak anılan William Maxwell’in en sevilen eserlerinden. Maxwell’in çocukluğundan izler de taşıyan roman 1918’de ABD’yi etkisi altına alan İspanyol gribi salgınının içinden, duygusal bir hikâye anlatıyor.
#Kırlangıçlar Gibi GeldilerNobel ödüllü İvan Bunin’in öyküleri insan ilişkilerine gerçekçi anlayışla odaklanırken çok sade ama şiirsel ve oldukça sakin bir anlatımla okuru kendine bağlıyor. ‘Güneş Çarpması’nı geç kalmış iyi bir başlangıç olarak saymalı ve yeni çevirileri de beklemeliyiz. Bir okurunun dediği gibi “Bunin’in yazdığı her şeyi okumak istiyorum”.
#İvan BuninAz sayıda eser vermesine rağmen çağdaş İrlanda edebiyatının önemli isimleri arasında sayılan Claire Keegan, 2022 Booker Ödülü kısa listesine kalmayı başaran ‘Böyle Küçük Şeyler’ romanında İrlanda tarihinin karanlık bir sayfasını açıyor. Zarif ve etkileyici bir anlatı.
#Böyle Küçük ŞeylerÖykülerinin merkezine kadınları ve onların yaşamı nasıl algıladığını yerleştiren Rus edebiyatçı Lyudmila Petruşevskaya, ‘Evler, Cinler, Perdeler’de de en zorlu şartlarda bile mücadeleden vazgeçmeyip yaşamlarını sürdürme arzularını kaybetmeyen kadınları anlatıyor.
#Evler Cinler Perdeler1938’de henüz 28 yaşındayken hayatını kaybetmesine rağmen modernist romanın en büyük yazarlarından kabul edilen Romanyalı yazar Max Blecher’in vaktiyle hiç ilgi görmeyen kitabı ‘Acil Gerçekdışılıkta Maceralar’, nihayet Türkçede. Anlatıcının özgüven savaşının bir itirafa dönüştüğü taşkın bir iç monolog olan roman, modernist edebiyatın başyapıtlarından.
#Acil Gerçekdışılıkta MaceralarYıl boyunca, ‘iyi ki yayımlandı’ dediğimiz kitaplardan bahsetmeye çalıştım. İyi olduğunu düşündüğüm yazarların özel haberlerini yaptım. Yeni yılda da nitelikli haberleri duyurmak en büyük dileğim. Hepinize 2024’te sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yıl diliyorum. İyi kitapların yayımlandığı, şahane bir sene olsun!
#Sayım Çınar‘Kırlangıçlar Gibi Geldiler’, büyük yazarlara yön veren editör olarak nam salan, ‘yazarların yazarı’ olarak anılan William Maxwell’in en sevilen eserlerinden. Maxwell’in çocukluğundan izler de taşıyan roman 1918’de ABD’yi etkisi altına alan İspanyol gribi salgınının içinden, duygusal bir hikâye anlatıyor.
#Kırlangıçlar Gibi GeldilerGünlük hayatın koşuşturmasında kitap okumaya vakit bulamayanlar için yaz tatili iyi bir fırsat. Yol boyunca, deniz kenarında, bir ağaç gölgesinde okunan kitaplar hayatımızı güzelleştiriyor... Yola çıkmadan bavulumuza atacağımız kitapları seçmek de önemli. Kitap eki editörleri, eleştirmen ve yazarlara favori yaz kitaplarını sorduk. Kimi roman, kimi bilimkurgu, kimi polisiye okumayı seviyor.
#KitapNobel ödüllü İvan Bunin’in öyküleri insan ilişkilerine gerçekçi anlayışla odaklanırken çok sade ama şiirsel ve oldukça sakin bir anlatımla okuru kendine bağlıyor. ‘Güneş Çarpması’nı geç kalmış iyi bir başlangıç olarak saymalı ve yeni çevirileri de beklemeliyiz. Bir okurunun dediği gibi “Bunin’in yazdığı her şeyi okumak istiyorum”.
#İvan BuninHoşumuza giden bir kitabı bitirip kapağını kapadığımızda kendimizi daha iyi hissediyoruz veya bir sergide karşımıza çıkan eserler karşısında büyülendiğimizde... İşte bu anlar aynı zamanda terapi işlevi görüyor. Son yıllarda adından sıkça söz edilen ‘bibliyoterapi’ ve ‘sanat terapi’yi uzmanlara sorduk: Bu yöntemler bir nebze de olsa sıkıntılarımızı hafifletebilir mi?
#BibliyoterapiKalabalık aile ortamından koparılıp akrabaları olan yaşlı çifte bakılmak üzere verilen bir kız ve onun, yeni ortamında aradığı ilgi, sevgi ve şefkati bulması. Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film dalının beş adayından biri olan İrlanda yapımı ‘Sessiz Kız’ gücünü sadeliğinden ve başrolündeki minik oyuncu Catherine Clinch’in olağanüstü performansından alıyor.
#Uğur VardanAz sayıda eser vermesine rağmen çağdaş İrlanda edebiyatının önemli isimleri arasında sayılan Claire Keegan, 2022 Booker Ödülü kısa listesine kalmayı başaran ‘Böyle Küçük Şeyler’ romanında İrlanda tarihinin karanlık bir sayfasını açıyor. Zarif ve etkileyici bir anlatı.
#Böyle Küçük ŞeylerAmerikan edebiyatının yaşayan en büyük isimlerinden sayılan Richard Ford, ‘Vahşi Hayat’ta yangın metaforu üzerinden bir ailenin çözülüşünü anlatıyor. Okunması gereken 501 kitap arasında yer alan ‘Vahşi Hayat’, Amerikan klasiği olarak kısa, güçlü ve etkileyici bir anlatı.
#Vahşi HayatArjantinli yazar Jorge Baron Biza, 1998’de yayımladığı ilk ve tek romanı ‘Çöl ve Tohumu’nu kendi ailesinin başına gelenlerden esinlenerek kaleme almış. Üçüncü sayfa haberlerine konu olacak bir saldırının, umutları tükenmiş bir adamın öfkesinin, ayakta kalmaya çabalayan bir kadının ve kendisini bulmaya çalışan bir çocuğun trajik öyküsü...
#Jorge Baron BizaÇek yazar Karel Çapek, 1936 tarihli efsane romanı ‘Semenderlerle Savaş’ta dolaylı göndermelerle bir insanlık haritası da çiziyor. Yazar, insan hırslarının hayaller, açgözlülük ve madrabazlıkla nasıl her şeyi kendi doğallığından çıkardığını satirik bir dille irdeliyor.
#Karel ÇapekÇağdaş Rus edebiyatının önemli isimlerinden Tatyana Tolstaya, ‘Böcü’ romanında bir nükleer felaketin 200 yıl sonrasını anlatırken Sovyet sonrası Rus siyasi ve sosyal yaşamının hayal kırıklıklarıyla yüzleşmiş. Distopyaların hüznüyle absürdün komiğini harmanlayan Tolstaya, geleceğin bugün, bugünün gelecek olduğu bir dünya tasarımı sergiliyor.
#BöcüPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANYeni çıkanlarda bu hafta; çevreci ve belgesel yapımcısı Sir David Attenborough’un 50 yıllık efsanevi kariyerini anlatan “David Attenborough: Gezegenimizden Bir Yaşam”, James McBride’ın ödüllü kitabından ekrana uyarlanan Ethan Hawke’lu mini dizi “The Good Lord Bird”, Haydar Ergülen’in A’dan Z’ye kelimeleri yeniden tanımladığı kitabı “Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe” ve Oceanvs Orientalis’in yeni EP’si “Gran Tribulación” var.
#Uğur YÜKSELÖykülerinin merkezine kadınları ve onların yaşamı nasıl algıladığını yerleştiren Rus edebiyatçı Lyudmila Petruşevskaya, ‘Evler, Cinler, Perdeler’de de en zorlu şartlarda bile mücadeleden vazgeçmeyip yaşamlarını sürdürme arzularını kaybetmeyen kadınları anlatıyor.
#Evler Cinler PerdelerRichard Hughes, ‘Jamaika’da Bir Fırtına’da korsanlar tarafından esir alınan beş küçük çocuğun maceralarını anlatıyor. Ancak bir çocuk kitabı değil; eğlenceli bir maceranın çok ötesine uzanan, masumiyet yitiminden kötülüğün kaynaklarına açılan hikâyesiyle yetişkinleri bile zorlayacak bir roman. ‘Sineklerin Tanrısı’ ile ‘Peter Pan’ın kesiştiği, ‘basit bir anlatımın yıkıcı başyapıtı’...
#Jamaika'da Bir Fırtına‘Kanını Satan Adam’ romanıyla tanıştığımız Yu Hau, ülkesi Çin’in, özellikle son 30 yılda yaşadığı büyük değişime odaklanıyor. ‘On Sözcükte Çin’; ‘halk’, ‘taklit’, ‘devrim’, ‘lider’in de aralarında olduğu 10 sözcük eşliğinde, bu ülke hakkındaki eleştirel tanıklıklardan oluşuyor.
#On Sözcükte ÇinGeride bıraktığımız bir sene boyunca raflara çıkan yerli, yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları Hürriyet Kitap Sanat’ın 20 kişilik jürisi değerlendirdi. Jüri üyelerimizin ‘ilk 10 kitap’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Murathan Mungan’ın son şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’, en çok oyu alarak birinci sıraya yerleşti. İşte jürimizin seçkisiyle, 2019’un en iyi 50 kitabı...
#Murathan MungunHoracio Castellanos Moya, yarattığı öfke ve düşmanlıkla kültleşen ‘Tiksinti’ romanında, ülkesi El Salvador’dan umudunu yitirmiş bir adamın iç döküşünü anlatıyor. ‘Tiksinti’, Roberto Balano’nun ifadesiyle “Bir üslup alıştırması, Moya’nın Thomas Bernhard’ın kimi eserlerine yönelik parodisi ve insanı gülmekten öldüren bir roman.”
#Horacio Castellanos Moyaİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından dördüncüsü düzenlenen Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’nün Alberto Manguel’in ‘Dönüş’ adlı novellasını İngilizce aslından Türkçeye çeviren Ülker İnce’ye verilmesi kararlaştırıldı. Mark Z. Danielewski’nin çetrefilli, bol oyunlu romanı ‘Yapraklar Evi’ni Türkçeye çeviren Gökhan Sarı’ya da jüri özel ödülü verildi. meye karar verdi. Jürinin bir defaya mahsus vermeyi kararlaştırdığı Ahmet Cemal İlk Çeviri Ödülü’nün sahipleri ise Sevcan Şahin ve Sinan Ceylan oldu.
#Talat Sait Halman1938’de henüz 28 yaşındayken hayatını kaybetmesine rağmen modernist romanın en büyük yazarlarından kabul edilen Romanyalı yazar Max Blecher’in vaktiyle hiç ilgi görmeyen kitabı ‘Acil Gerçekdışılıkta Maceralar’, nihayet Türkçede. Anlatıcının özgüven savaşının bir itirafa dönüştüğü taşkın bir iç monolog olan roman, modernist edebiyatın başyapıtlarından.
#Acil Gerçekdışılıkta Maceralar