Dünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkGEÇEN cumartesi günü Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’ıncı yıldönümü vesilesiyle bütün projektörler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen törenlere çevrilirken, Ankara’da Resmi Gazete’de yayımlanan bir TBMM kararı da Kıbrıs sorununda “iki devletli çözüm” ilkesine kuvvetli bir destek mesajını ifade ediyordu.
#TBMMEdebiyat severlerin “Salt Okunur” adlı öykü kitabı ve “Kendinde Değil Gibisin” romanıyla tanıdığı yazar Aylin Sökmen, yeni kitabı “#EvdekiAlgoritma”yı okurla buluşturdu. Edisyon Kitap’tan çıkan roman, evliliğinin sonuna gelmiş bir kadının yas sürecinde yaşadıklarına odaklanırken, kadınlar üzerindeki çocuk baskısı, ‘aile’ tabusu ve dijital dünyanın gerçek hayatlardaki etkisini mizahi bir anlatımla irdeliyor. Sökmen’le yeni kitabını konuştuk.
#Aylin SökmenKış mevsiminde kasvetli ve yorgun ruh haline sahip olmak akıllara ‘acaba kış depresyonu mu yaşıyorum’ sorusunu da beraberinde getirir. Halbuki kışı da tıpkı yaz mevsiminin güneşli günlerinde olduğu gibi hem psikolojimize hem de bedenimize iyi gelecek uygulamalarla güler yüzlü karşılamak mümkün! Peki bu nasıl mı olacak? İşte kış depresyonu yaşamamak için yapılması gereken öneriler...
#Kış DepresyonuTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 10’uncu Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önceliğimiz insani ateşkesin süratle tesis edilmesi. Müslüman, Hıristiyan veya Yahudi fark etmeksizin herkesin güvenliğini garanti altına alacak yeni mekanizmalar üzerinde de çalışıyoruz” dedi.
#Türk Devletleri TeşkilatıGünümüzde artan teknolojiyle görme bozukluğunun daha da fazlalaştığını belirten uzmanlar, göz sağlığı için uyarılarda bulundu. Açık havada daha çok vakit geçirilmesini öneren uzmanlar, bilgisayar ekranının ise 50 cm uzaklıkta olması gerektiğini söyledi.
#DSÖAlmanya’da son günlerde koronavirüs vakaları çok hafif de olsa artarken, halk arasında sonbahar ve kış aylarında yeniden kısıtlama gelip gelmeyeceği en büyük merak konusu. Özellikle kabinede koronavirüse yakalanan bazı bakanların 3-4 günlük istirahata çekilmesinden sonra gözler yeniden bu hastalığa çevrilmeye başladı.
#AVRUPADAN HABERTikTok fenomeni Dominique Nobes, 2018 yılından bu yana Kanada sınırları içinde bulunan Temagami Gölü üzerindeki 15 kişilik bir adada yaşamını sürdürüyor. Nobes çiftinin en yakındaki süpermarkete gitmesi bile kızak ve kano ile 8 saatlik bir yolculuk anlamına geliyor. Ancak Dominique'e göre doğanın tüm zorluklarına rağmen bu adada yaşamak çok keyifli. İşte ayrıntılar
#Dominique NobesSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi bahçesine kurulan sahra hastanesinde son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca "Bölge illerinde bulaşıcı hastalık verilerini ve analizlerini düzenli olarak takip ediyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır” dedi.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi bahçesine kurulan sahra hastanesinde son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca "Bölge illerinde bulaşıcı hastalık verilerini ve analizlerini düzenli olarak takip ediyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır” dedi.
#Fahrettin KocaAlmanya’da korona salgını döneminde popüler olan Charite Hastanesi ünlü virologlarından Christian Drosten’in “Korona salgını bitti” şeklindeki sürpriz açıklamasından sonra salgın tedbirleri yeniden gündeme geldi. Federal Adalet Bakanı FDP’li siyasetçi Marco Buschmann, aynı zamanda hükümetin salgın danışmanlarından olan Christian Drosten’in açıklamasından sonra, eyaletlerin yetkilerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.
#Charite HastanesiAlmanya’da sert korona tedbirleri denince ilk akla gelen isimlerden olan SDP’li Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach hakkında korona kurallarına uymadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunda bulunan kişi ise eski milletvekilli Marcel Luthe oldu.
#AlmanyaKadınlarda gece terlemesi, hormon bozuklukları, menopoz ve buna benzer diğer nedenler sonucunda ortaya çıkıyor. Bunun yanında bazı ilaçlar, çeşitli nörolojik hastalıklar ve kan şekeri düşüklüğü de gece terlemesinin nedenleri arasında yer alıyor. Kadınlarda gece terlemesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir sizler için derledik.
#Kadınlarda Gece TerlemesiAdana'da ablasından alınan kök hücre nakliyle yaşama tutunan ancak hastalığı nükseden ve tedavi sürecinde 2 kez kalbi duran lösemi hastası 2,5 yaşındaki Ege Alp Demir, 2'nci nakil süreci için izolasyona alındı. Baba Halil Demir (37) ile kızları Mina (6) ve Ömür Nisa (8), odasındaki pencereden kendilerine el sallayan minik Ege için hastane önünde 'moral nöbeti' başlattı.
#AdanaADANA'da ablasından alınan kök hücre nakliyle yaşama tutunan ancak hastalığı nükseden ve tedavi sürecinde 2 kez kalbi duran lösemi hastası 2,5 yaşındaki Ege Alp Demir, 2'nci nakil süreci için izolasyona alındı. Baba Halil Demir (37) ile kızları Mina (6) ve Ömür Nisa (8), odasındaki pencereden kendilerine el sallayan minik Ege için hastane önünde 'moral nöbeti' başlattı.
#LösemiNöro gelişimsel sınıflandırılan bir hastalık olan otizmin yaygınlığı artıyor. Günümüzde yeni doğanlarda 68 vakadan birinin otistik olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada bu artışın nedenleri araştırılıyor. Otizmde erken müdahale büyük önem taşıyor. Özellikle çocuğun iyi gözlemlenmesi gerekiyor. Sosyal bir varlık olan insan doğumundan itibaren sosyal etkileşime başlıyor. Anne ile bebek arasında mutlaka duygusal aktarım olmalıdır. Otizmli bebekte bu aktarım yaşanmaz. Özellikle 0-3 yaş arasında teknoloji kullanımının engellenmesi gerekiyor.
#OtizmAkıllı telefonlar artık sadece bir araç değil, hayatımızın parçası olarak görülüyor. Milyonlarca insan daha çocukluk hatta bebeklik döneminde akıllı telefonlarla tanışıyor. Bu çocuklar biraz büyüyüp okula başladıklarında da kendilerine ait bir telefonları ve sosyal medya hesapları oluyor. Ancak bazı ebeveynler çocuklarına akıllı telefon almama konusunda direniyor. Kimisi 18 yaş şartı koyuyor, kimisi "En azından lise çağına kadar bekleyeceğim" diyor. Peki, ebeveynleri telefon yasağı koyarken çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Telefon kullanımı için ideal bir yaş var mı? İşte çocuklarına akıllı telefon vermeyi reddeden ebeveynler ve uzman görüşleri...
#Akıllı TelefonDünya genelinde 15 ülkede görülen maymun çiçeği hastalığı yayılırken, İngiltere'deki sağlık yetkilileri vaka sayısında artış beklendiğini duyurdu. Ülkede yakın temaslı kişilere 21 gün boyunca kendilerini tecrit etmeleri önerilirken hastalığın cinsel ağlar yoluyla yayılmış olabileceği belirtiliyor. Öte yandan Belçika hastalığın yayılmasını engellemek için üç haftalık karantina uygulayan ilk ülke oldu.
#Maymun ÇiçeğiTUNCELİ İl Sağlık Müdürü Çağdaş Özdemir, kentte koronavirüs vakası sayısının sıfırlandığını belirterek, "İlimizde ilk vaka Nisan 2020'de görüldü. Son 3 ayda vaka sayılarında düşüşler oldu. Şu anda hastanemizde yatan hasta yok. Ayrıca il merkezi ve ilçelerde de aktif vakamız kalmadı. Bu durum özellikle sağlık çalışanlarını mutlu etti" dedi.
#Koronavirüs