Paylaş
Kış depresyonu nedir?
Kış depresyonu, mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak genellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan bir tür depresyon türüdür.
Kış depresyonunun belirtileri
∆ Duygu durum değişiklikleri: Hüzün, umutsuzluk, boşluk veya çaresizlik hissi.
∆ Enerji eksikliği: Yorgunluk, halsizlik ve enerji düşüklüğü.
∆ İştah değişiklikleri: Aşırı yeme veya iştahsızlık.
∆ Uyku bozuklukları: Uykuya dalamama, erken uyanma veya aşırı uyuma.
∆ İlgisizlik: Daha önce keyif alınan aktivitelerden zevk alamama ve ilgi kaybı.
∆ Odaklanma ve konsantrasyon zorluğu: Görevlere odaklanmakta güçlük çekme ve karar verme güçlüğü.
∆ Sosyal çekilme: Sosyal aktivitelerden kaçınma ve diğer insanlarla etkileşimde zorlanma.
∆ Artan irritabilite: Küçük şeylerden hızlıca sinirlenme veya tahammülsüzlük.
Kışın neden depresyona gireriz?
Kış mevsimi, beyindeki hormonlar üzerinde rol oynuyor.
∆ Güneş ışığı azlığı: Kış aylarında günlerin kısalması ve daha az güneş ışığına maruz kalma, vücudumuzdaki serotonin ve melatonin gibi kimyasal maddelerin düzeylerinde değişikliklere neden olur. Azalan güneş ışığı, bu kimyasal maddelerin düzeylerini etkileyerek depresyon yaşama olasılığını artırır.
∆ Biyolojik saat ve uyku düzeni değişiklikleri: Kış aylarında mevsimsel değişiklikler, biyolojik saatimizi etkileyerek uyku düzenimizi bozabilir. Kısa günler ve uzun geceler, enerji eksikliği ve halsizlik hissine sebep olur.
∆ Sosyal aktivite azlığı: Soğuk hava ve kış koşulları, dışarıda daha az zaman geçirilip sosyal etkinliklere katılamamaya neden olabileceği için sosyal izolasyona sebep olurken depresyon riskini artırır.
Kışa heyecan katın!
Size heyecan verecek bir hafta sonu gezisi veya egzersiz programı kışınıza renk katabilir. Kışın depresyonu yenmek için bu uyarıları dikkate alın!
Kış depresyonundan korunmak için öneriler
∆ Mevsim şartlarını kabul edin: Mevsimlerin değişimi doğal bir akıştır. Bu değişimden şikayetçi olmak yerine bu akışı izleyip adapte olmak daha iyi bir ruh hali içinde kalmanızı sağlar.
∆ Hayatınıza ışık sokun: Bol ışık alan yerlerde bulunmaya özen gösterin. Evinizde ve çalışma ortamınızda perdeleri mümkün olduğunca açık tutun. Evde ve işyerinde aydınlatma için doğal güneş ışığına en yakın tarzda ışık veren gün ışığı ampullerinden faydalanın.
∆ Bol bol dışarı çıkın: Gündüzleri hava bulutlu bile olsa dışarı çıkın ve güneş ışığını hissedin. Güneş ışığı doğal olarak beynin duygusal merkezini uyarır ve iyi hissetmenizi sağlar.
∆ Sosyal hayatı unutmayın: Arkadaşların, ailenin, komşuların önemini azımsamayın. Bazen bir telefon, kahve sohbeti veya mail sizi canlandırabilir.
∆ Uyku düzeninizi planlayın: Soğuk havalarda doğal olarak daha uzun süre uyumak isteriz. Geceleri erken yatıp, sabahları erken kalktığınız bir uyku düzeni planlayarak güneş ışığından daha fazla faydalanın.
∆ Kendinize zaman ayırın: Kışın ‘enerjim yok’ diyerek kişisel bakımınızı ihmal etmeyin. Kendinizi iyi hissettirecek uygulamalar yapın. Örneğin; yüzünüze maske uygulayın, kuruyan ellerinizi yumuşatın.
∆ Hareketsiz kalmayın: Açık havada gün içinde 45 dakika sürecek yürüyüşler yapın. Dışarıda egzersiz yapamıyorsanız evde internette egzersiz programdan birini seçin.
Kışın ruh halini yükseltecek aktiviteler ve hobiler
· Merak ettiğin bir konuyu araştır.
· Dil öğren. · El sanatlarıyla uğraş.
· Kitap okuma listesi yap.
· Puzzle yap.
· Müzik aleti çalmayı öğren.
· Kütüphane ve müze ziyaretleri yap.
· Yeni yemek tarifleri öğren.
· Sauna, hamam ya da banyo keyfi yap. · Spora başla.
Kış depresyonu yaşayan kişilerle daha az zaman geçirin
◊ Kış depresyonu yaşayan kişilerle birlikte zaman geçirmek sizin de depresyona girme olasılığınızı artırabilir. O yüzden size keyif veren ve sizi cesaretlendiren dostlarınızla vakit geçirmeyi tercih edin. Aşağı çekenlerle değil!
Kış renklerine dikkat!
Renkler insan psikolojisi üzerinde önemli etkilere sahip! Örneğin soğuk günlerde tercih edilen siyah, gri, kahverengi gibi koyu renkli kıyafetler psikolojik açıdan negatif hissetmenize yol açabilir. Eğer kış ayında kendinizi daha enerjik ve iyi hissetmek istiyorsanız turuncu, kırmızı, sarı, yeşil, mavi ve pembe renkleri tercih edebilirsiniz.
Şekere dikkat!
Mutluluk, zindelik ve canlılık hissi veren serotonin hormonunun seviyesi düştüğünde karbonhidrat ve şekerli gıdaları tüketme isteğimiz artar. O yüzden kışın mümkün olduğunca şekerli besinlerden uzak durarak daha çok yağsız, protein ve vitamin açısından zengin serotonin içeren yiyeceklerden oluşan bir beslenme düzeni oluşturun. Fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, yoğurt gibi besinler tüketin.
Paylaş