Sağlık ve lezzet deposu olan enginar İzmir'in en çok tüketilen yemeklerindendir. Karaciğeri yenileyen enginarın, Ege’de yapraklarıyla pişirilmesi makbul. Biz de bugün sizler için İzmir usulü zeytinyağlı enginar dolması tarifi hazırladık. İşte, enginar dolması nasıl yapılır merak edenlere, tarifin detayları...
#Enginar Dolması TarifiÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeYarın Anneler Günü... Keşke onlardan daha çok şey öğrenebilsek... Benim canım anneannem hepimizden önce uyanır, pişi hamurunu mayalar, çayı demlerdi. Babaannemin sofrasındaki tatlar, dolgun, bol yağlı ve salçalı olurdu. Annemin yaptığı içi hurma ezmeli mamulüyse, benim diyen pastane ustası bile zor yapar...
#Anneler GünüYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaUygun fiyata güzel ve doyurucu bir yemek yemek isteyenler için esnaf lokantaları bir klasik. Ancak aralarında bazıları var ki bırakın gitmişken uğramayı, yol dahi değiştirtir. Siz de kıyısında köşesinde ya da yakınındaysanız aşağıda önerdiğim esnaf lokantalarına mutlaka uğrayın. Pişman olmazsınız.
#Seyahatİzmir’in şirin mi şirin ama pek de minik olmayan bir ilçesidir Urla. 727 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de İzmir’in en büyük ilçelerindendir hatta. Son yıllarda gastronomik açıdan harikalar yaratan restoranlarıyla sözünü ettiriyor. Aynı zamanda üzüm bağlarıyla da meşhur.
#Urla"Kuzey Kıbrıs’ı Keşfet” organizasyonu kapsamında Kıbrıs’a ‘Hürriyet’ yazarlarıyla birlikte davet edildim. Türkiye’yi saran çarpık beton yapılaşma hastalığı ne yazık ki buraları da sarmış. Öbek öbek asker gibi dizilmiş beton yapılar her yanı kaplamış. Bunun insan ruhuna zararlı olduğunu hissediyorum. En azından benim ruhuma zararlı... İşte Kuzey Kıbrıs gezi rehberi...
#Kuzey Kıbrıs GezisiSizi bilmem ama ben her gezi için bir bahane bulurum. Bazen saçma sapan, bazen de inandırıcı olur. Zaten yola çıkmayı aklıma koymuşumdur. Hatta bazen bahaneyi yolda bulurum. Kimi zaman bilinmedik bir coğrafyayı keşfetmeye niyetlenirim. Bu bahaneyle başladıklarım, zorlu yolculuklardır. Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar, ormanlar, nehirler, çadırlar, kuş sesleri, karanlık geceler vardır içinde.
Bugün ramazan ayının 12’nci günü. İftar saatlerinde evlerde ve yollarda bir telaş var. Aileler evlerinde bütçelerine göre minik ziyafet sofraları hazırlıyor. Ama orucu evleri dışında açanlar da var. Son yıllarda Türkiye’deki lokantalar, hazırladıkları iftar sofralarıyla yaratıcılığın sınırlarını zorluyorlar. Bu hafta, iftar için farklı mekánlara giden ve bu nedenle pek çok lokanta hakkında fikir sahibi olan jüri üyelerimize en iyi 10 adresi sorduk.
Ünlü bir turizm adresi olan Çeşme, bir yandan da tipik Ege kasabası özelliklerini yaşatıyor. Çeşme deyince birçok insanın aklına gelen ilk tatlar midye dolma, kumru ve süt darı (mısır). Çeşme merkezde, sakızlı dondurma ve sakız reçelinin yapılageldiği eski pastaneler; zeytinyağı, otlar, deniz ürünleriyle yapılmış envayi çeşit yemek ve mezeleriyle köklü restoranlar varlıklarını bugün de sürdürüyor.
Otel restoranlarının mönüsü, dünyanın dört bir yanından gelen insanları ağırladıkları için, daha geniş ve çeşitli olur. Büyük bölümü tek bir ülkenin veya bölgenin mutfağını servis etmekle kalmaz. Şarap kavları da iddialıdır. Bu hafta büyük jüriye Türkiye’nin en iyi otel restoranlarını sorduk. Listeye İstanbul’un beş yıldızlı otelleri ağırlığını koydu. İzmir, Ankara ve Bodrum’dan da birer restoran ilk 10’a girmeyi başardı.