İftar yemeğinin en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

İftar yemeğinin en iyi 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2008 00:00

Bugün ramazan ayının 12’nci günü. İftar saatlerinde evlerde ve yollarda bir telaş var. Aileler evlerinde bütçelerine göre minik ziyafet sofraları hazırlıyor. Ama orucu evleri dışında açanlar da var. Son yıllarda Türkiye’deki lokantalar, hazırladıkları iftar sofralarıyla yaratıcılığın sınırlarını zorluyorlar. Bu hafta, iftar için farklı mekánlara giden ve bu nedenle pek çok lokanta hakkında fikir sahibi olan jüri üyelerimize en iyi 10 adresi sorduk.

Haberin Devamı

Listede İstanbul’un Osmanlı Türk mutfağı konusunda uzman mekánları ağırlıkta. Çekişmeli geçen oylamada, Borsa ve Beyti lokantaları aynı sayıda oy aldı. İkisi de 5’inciliği paylaştılar. Bu nedenle listemizde 10 değil 11 adres bulunuyor.

EN İYİ 10

1- Feriye İstanbul

2- Tuğra Çırağan Palace Kempinski İstanbul

3- Konyalı Kanyon İstanbul

4- Four Seasons İstanbul

5- Beyti İstanbul

5- Boğaziçi Borsa İstanbul

6- Hünkar İstanbul

7- Tarihi Çiçek Lokantası Ankara

8- Naci Usta İzmir Narlıdere

9- Arma Restoran Antalya

10-Komshu Restoran Adana

FERİYE

/images/100/0x0/55eb479df018fbb8f8b6f5bf

Boşnak böreği meşhur


İftarda malhıtiye çorbası ya da otlu sebze çorbası servis ediliyor. Ana yemekleri sıralamak bile insanın ağzının suyunu akıtıyor: Boşnak usulü kol böreği ya da yağ mantısı; saray usulü otlu sebzeli ve peynirli baklava böreği veya asma yaprağında pastırma; kırma tavuk külbastısı veya kuzu tandır; keşkek ve mevsim ızgara sebzeleriyle mevsim balıkları... Kişi başı 110 YTL olan ve rezervasyonun şart olduğu Ortaköy’deki restoran 400 kişi kapasiteli. Tel: (212) 227 22 16-17

TUĞRA

Terasta iftar keyfi


Çırağan Palace Kempinski Oteli’ndeki restoranın başlangıçları zeytinyağlı enginar, imambayıldı, fava pastırma, narla marine edilmiş beyaz peynir, kalamata zeytin, Kars gravyeri, sahanda kavurmalı yumurta, mantı ve börek. Ana yemeklerse kuzu incik, terbiyeli kuzu, tavuk budu şiş, terbiyeli kuzu, tas kebabı, patlıcan beğendi ve levrek buğulama. Kişi başı 165 YTL + KDV. Tuğra’nın 20 kişilik bir terası var. Tel: (212) 259 03 94

KONYALI

Lokman usulü tavuk


Tarihi Konyalı lokantasının Levent’teki Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki şubesi 170 kişilik. İftariyeliğin yanı sıra ekşili mercimek çorbası veya kuzu gerdan çorbası veriliyor. Ara sıcaklar peynirli su böreği, çılbır, etli yaprak sarma. Ana yemeklerse Konyalı döneri, islim kebabı, sebzeli ve krem soslu lokman usulü tavuk ile saray pilavı. Tatlı seçeneği de zengin. Kişi başı 95 YTL. Tel: (212) 353 04 50

FOUR SEASONS

On zeytinyağlısı var


İftariyelik tabağında kuru kayısı, hurma, zeytin, pideleri ve soğuk mezeler var. Ana yemeklerse ekşili köfte, kuzu incik pilavı, dana haşlama, çipura buğulama, etli yaprak dolması, kıymalı su böreği, tereyağlı kekikli mantı, nohutlu pilav ve döner. 10 çeşit zeytinyağlı, 14 çeşit tatlı var, bir de peynir köşesi bulunuyor. Restoran Sultanahmet Four Seasons Otel’in içinde. İftar kişi başına 95 YTL. Tel: (212) 638 82 00

BEYTİ

Pazartesileri kapalı


Florya’daki restoranda pastırma, hurma, peynir çeşitleri, sucuk, pastırma, reçel çeşitleri, zeytin, hurma, kayısı, su böreğinden oluşan iftariyeliklerden sonra çorba ve dört çeşitten oluşan karışık ızgara tabağı servis ediliyor. Ardından mönüden seçilen bir tatlı, çay, kahve ve meşrubat ikramı var. Pazartesileri kapalı olan restoran 600 kişi kapasiteli. İftar mönüsü 90 milyon lira. Tel:(212) 663 29 90

BOĞAZİÇİ BORSA

Vakfıkebir pidesi


Lütfi Kırdar’ın içindeki mekanın iftariyelikleri reçel, peynir, zeytin, hurma, pastırma, tereyağı, bal ve Vakfıkebir pidesinden oluşuyor. Ara sıcakları peynirli, kıymalı ve ıspanaklı su börekleriyle etli kara lahana dolması. Ana yemek olarak ise döner kebap, kuzu tandır, Akçaabat ve dana köfte, hünkárbeğendi gibi seçenekler var. Sonrasında ramazan şerbeti ikram ediliyor. Kişi başı fiyat 85 YTL. Tel:(212) 232 42 01

HÜNKAR

Haberin Devamı

Geleneksel Türk yemekleri

1950’de Fatih’te açılan ve şimdi Nişantaşı’nda hizmet veren mekanda geleneksel Türk yemekleri yapılıyor. Mercimek ve paça, değişmez çorbaları. Kuzu incik, hünkarbeğendi, köfteler, sebze yemekleri, dolma çeşitleri, pilav, sürekli bulunuyor. Bazen ıspanakta levrek, palamut fırında yapılıyor. İftar alakart olduğu için bir kişi ortalama 50-60 YTL ödüyor. Tel:(212) 225 46 65

Haberin Devamı

TARİHİ ÇİÇEK LOKANTASI

Ankara’nın eskilerinden

70 yıllık geçmişiyle Ankara’nın eskilerinden. Mönüsü Türk ve Osmanlı mutfağından oluşuyor. 20 çeşit sulu yemek arasında hünkarbeğendi, patlıcan kebap, tas kebap ve tandır çok yeniyor. Spesiyali Ankara tava yemeği. Kuzu gerdan etinin kavrularak fırında pişirilmesi ve sosuyla birlikte pilava konmasıyla servis ediliyor. Et yemekleri 9, sebzeler 6, tatlılar 3 YTL. Necatibey Caddesi No: 15/B Sıhhiye. Tel: (312) 229 44 90

NACİ USTA

3 bin kişiye hizmet veriyor


2002’den beri hizmet veren Naci Usta Restoran, iftarda 3 bin kişiyi ağırlıyor. Zeytinyağlı enginardan tandıra, kuzu kol sarmadan sebzeli iç pilava kadar yok yok. İftariyelikleri reçel, zeytin, sucuk, pastırma, peynir çeşitleri, tahinli pekmez, tatlı lor üzerine karpuz reçeli. Sahibi Naci Deniz, "İftariyeliklerde bol çeşit ve açık büfeyle gelenleri memnun etmeye çalışıyoruz" diyor. Yeni Çeşme Otoyolu No: 154/1 Balçova İzmir. Tel:(232) 239 41 01

ARMA

İftarda balık çorbası


Antalya’da denize sıfır terasından Yat Limanı, Antalya Körfezi, Kaleiçi ve karlı Beydağları görülüyor. Lagos balığıyla yapılan çorbası spesiyali. Ramazan boyunca 15 YTL’lik iftar mönüsü sunuyor. Zeytinyağlı ve deniz ürünlerinin öne çıktığı lokantada kuzu külbastı ve köfte de var. 200 kişiye hizmet verebilen restoranda, 50 personel çalışıyor. Mutfak şefliğini 20 yıldır Raif Kahraman yürütüyor. Tel: (242) 244 97 10.

KOMSHU

Tasavvuf müziği eşliğinde


Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin (TSYD) Adana’da Seyhan Nehri kıyısındaki sosyal tesisinin halka açık bölümünde yer alıyor. 28 bin kişinin aynı anda namaz kıldığı dev Sabancı Merkez Camii’nin yakınındaki lokantanın açık büfesi var. Tesisin kapalı bölümü 200 kişiyi, çim zeminli bahçeyse 500 kişiyi ağırlıyor. İftar yemeğinde tasavvuf müziği çalınıyor. Çocuklar için oyun parkı da var. Kişi başı 30 YTL. Tel: (322) 458 10 05

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!