26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge Akgün12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıUnilever Food Solutions, dünyanın farklı yerlerinden 1.600 şefle bir araştırma yaptı. Sonuçları da ‘Geleceğin Menü Trendleri 2023’ adlı raporla geçen hafta yayımladı. Kurumun Hollanda marka geliştirme şefi Ronald van der Laars ve Ortadoğu, Pakistan, Sri Lanka başşefi Joanne Limoanco Gendrano’yla bir araya geldim, yeni trendleri ve gastronomiyi nasıl etkileyeceklerini onlardan dinledim.
#Unilever Foodİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeÇizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk DemirelÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni Yılİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaHayatımıza huzur ve mutluluk getirmenin iyi bir uyku çekmek, meditasyonla ruhumuzu dinginleştirmek, sevdiklerimizle zaman geçirmek, gülmek gibi pek çok yolu var. Ancak öyle bir şey var ki bizi mutlu ettiği ve daha iyi hissettirdiği artık bilimsel olarak da kanıtlandı: Yemek! Doç. İsmet Tamer, yediğimizde bizi mutlu eden besinleri anlattı.
#Beyne Mutluluk Veren YiyeceklerHayatımıza huzur ve mutluluk getirmenin iyi bir uyku çekmek, meditasyonla ruhumuzu dinginleştirmek, sevdiklerimizle zaman geçirmek, gülmek gibi pek çok yolu var. Ancak öyle bir şey var ki bizi mutlu ettiği ve daha iyi hissettirdiği artık bilimsel olarak da kanıtlandı: Yemek! Doç. Dr. İsmet Tamer, yediğimizde bizi mutlu eden besinleri anlattı…
#Mutlu Eden BesinlerFazla kiloları vermenin ve kilo kontrolünü başarmanın birinci aşaması yetenekli bir “kötü karbonhidrat avcısı” yani “fruktoz, glikoz, un, nişasta dedektifi” olmaktan geçiyor. Ancak fazla yağlarınızdan kurtulmanız için sadece kötü karbonhidratları kontrol altına almanız kâfi değil. Mutlaka becerikli bir “insülin avcısı” olmayı da başarmanız, damarlarınızda dolaşan insülin miktarını da azaltmanız lazım.
Bu röportajı yazarken en çok şu iki Zuhal Olcay şarkısını dinledim. Biri, yeni “Başucu Şarkıları”nda yer alan “Eksik Bir Şey”. Diğeri, 90’lı yıllardaki “Oyuncu” albümünden “Hep Aynı”. Birbirine tezat bu iki şarkıyı dinlerken farklı Zuhal Olcay’lar da çarpışıp durdu haliyle zihin terasımda. Hepsinin ortak noktası aynıydı ama: En çok yalnız kalmayı seviyordu Zuhal... Şimdi buyrun, “Başucu Şarkıları”nın üçüncüsünü yayınlaması vesilesiyle onun, pek kimselerde rastlanmayan şeffaflıktaki cümlelerine/içten dünyasına...
Aristokrat Monaco, kırmızı halısıyla ün salmış Cannes, şampanyayla yıkanan St. Tropez gibi komşuların arasında Nice gözden kaçıyor. Fransa’nın en büyük beşinci şehrinde eski bölgeleri, gelişen restoranları, Riviera’nın en iyi müzelerini ve sokak eserlerini görebilirsiniz. Tüm bütçelere hitap eden şehir artık enerji ve farklılıklarla dolu.
#SeyahatGüzel kestane kavurmak, her tanesi patlamış mısır yapmak, bir de kavurganın keyfine varmak isteyenlere bu yazı. TV karşısında meyve yemeyi sevenleri de unutmadık. Az konuşmak, evdeki koltukta mayışmak, arada da bu anı paylaştıklarımıza bir güzellik yapmak istersek diye...