Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy
Dışı çıtır çıtır, içi bol kıymalı... Bu yiyecekler insana kendini iyi hissettiriyor
Sizin için dünyanın dört bir yanında insanlara kendini iyi hissettiren yiyecekleri derledik. Aralarında bizim için de çok tanıdık tatlar olan bu yiyeceklerle siz de mutlaka tanışmalısınız.
Fırından yeni çıkmış tazecik bir poğaçanın, yeni demlenmiş sıcacık bir bardak çayın, yumuşacık kıvamıyla iç ısıtan bir mercimek çorbasının yerini ne tutabilir? Tabii ki hiçbir şey… Bunlar bedenimize iyi gelmenin yanı sıra moralimizi de düzelten, keyfimizi yerine getiren yiyecekler. Bu yiyecekler sadece bizde değil birçok farklı kültürde bulunuyor. Sizin için dünyanın dört bir yanında insanlara kendini iyi hissettiren yiyecekleri derledik. Aralarında bizim için de çok tanıdık tatlar olan bu yiyeceklerle siz de mutlaka tanışmalısınız.
İngiltere – Fish and Chips
Yani balık ve kızarmış patates. Mezgit benzeri bir balığın dışı çıtır bir hamurla kaplanıyor. Bol yağda kızartılan balıklar tartar sosuyla servis ediliyor. Patatesler de bol miktarda sirkeli ve tuzlu bir sosa bulanıyor. Fish and chips’in gazete kağıdından paketlerde satılması da hoş bir detay.
Meksika – Chilaquiles
Chilaquiles’in yerel bir dil olan Nahuatl dilindeki kelime anlamı “acı biber soslu”. Çıtır çıtır üçgen tortilla parçaları salsa sosuyla birlikte tavaya alınıyor. Üzerine bol miktarda peynir kırıntısı ve krema ekleniyor. Üstelik bu nefis yemek genellikle kahvaltıda tüketiliyor.
Avusturya – Viyana schnitzel’i
Avusturya’nın milli yiyeceği schnitzel için kemiksiz dana eti dövülerek inceltiliyor, ekmek kırıntılarına bulanıp çıtır çıtır olana kadar kızartılıyor. Schnitzel’in üzerine limon sıkarak yenmesi de yaygın bir adet.
Macaristan – Gulaş
Kuşbaşı doğranmış dana eti, patatesler ve havuçlar ile gulaş çok sevilen ve dünyanın birçok yerinde iyi tanınan bir yemek. Görüntüsü de lezzeti de bizim damak zevkimize çok uygun.
Polonya – Pierogi
Pierogi için Polonya mantısı diyebiliriz. İçi genellikle peynir ve patatesle dolu olan bu haşlanmış mantılar bol miktarda ekşi krema ve karamelize soğanla birlikte servis ediliyor. Patatesli mantı sevenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden.
Çin – Congee
Pirinçle yapılan congee, çorba ile pilav arasında kıvama sahip bir yemek. Özellikle kahvaltılarda tüketilen ve başka Doğu Asya ülkelerinde de oldukça popüler olan congee’nin lezzeti çeşitli malzemeler ve soslarla artırılabiliyor.
Yunanistan – Musakka
Komşumuz Yunanistan’ın musakkası bizim bildiğimizden biraz farklı. Patlıcanlar ve patatesler dilim dilim kesilip kızartıldıktan sonra aralarına baharatlı kıymalı sos yerleştirilerek kat kat tepsiye diziliyor. En üst katman ise rendelenmiş peynir ve beşamel gibi bir sostan oluşuyor.
ABD – Peynirli tost
Ekşi mayalı ekmek ve eriyen cheddar gibi bir peynirle yapılan peynirli tost, genellikle yanında domates çorbasıyla birlikte geliyor ve çorbaya batırılarak yeniyor. Özellikle bu yemeğin bizim için de en az ABD’liler kadar mutluluk verici olabileceğini söylesek yanlış olmaz herhalde.
Porto Riko – Mofongo
Mofongo, plantain adı verilen bir tür muzla yapılıyor. Bu muzlar önce salamura yapılıyor ardından kızartılıyor ve eziliyor. Sarımsak, tuz ve zeytinyağıyla lezzetlendirilen mofongo, genellikle etle ya da deniz ürünleriyle birlikte servis ediliyor.
Hindistan – Khichuri
Kökeni çok eskilere dayanan khichuri, Hindistan mutfağının da en sevilen lezzetlerinden. Pirinç ve mercimekle yapılan khichuri’nin özelliği bütün malzemelerin tek bir tencerede pişmesi.
İran – Aş-ı reşte (Erişte aşı)
İran mutfağında 50’den fazla çorba var, erişte aşı da bunlardan biri ve muhtemelen en popüleri. İnce ince kesilmiş eriştelerin yanı sıra fasulye, çeşitli otlar ve yoğurtla yapılan bu çorba hem doyurucu hem de oldukça besleyici.
İsveç – Aggakaka
İsveççe anlamı “yumurta keki” olan aggakaka kalın ama yumuşacık bir pancake. Üzeri çeşitli malzemelerle süslenen ve böylece lezzeti katlanan aggakaka’nın tavadan çıkarmadan servis edilmesi de bir diğer ilginç özelliği.
Filipinler – Kare-kare
Kare-kare, Filipinler'de yapılan hafif tatlımsı bir tür güveç. Kare-kare’nin özelliği sosuna eklenen yerfıstıklarının verdiği o benzersiz lezzet.