Kaynak: INSIDER Derleyen: Sevin Turan Fotoğraflar: Ingimage ve Alamy
Dünyanın dört bir yanından yiyene kendini iyi hissettiren yiyecekler
Bazı yiyecekler yiyenin moralini düzeltiyor. Dünyanın dört bir yanından bu yiyecekleri derledik.
Yediklerimiz fiziksel durumumuzun yanı sıra ruhsal ve zihinsel durumumuzu da etkiliyor. Hatta bazı yiyecekler var ki üzgün ya da mutsuz olduğumuz zamanlarda yediğimiz takdirde keyfimizi yerine getiriyor, bize kendimizi iyi hissettiriyor. Bireysel tercihler farklı olsa da fırından yeni çıkmış sıcacık bir ev yapımı poğaçanın, bol limonlu bir mercimek çorbasının, yanında tavşan kanı çayla peynirleri eriyip ekmeğinin dışına taşmış çıtır çıtır bir tostun yiyene mutluluk verdiği ortada.
Fransa – Soğan çorbası
Fransızların soğan çorbası kış aylarında altına sığındığınız bir battaniye gibi. Sıcacık ve yumuşacık. Üstelik üzeri bol miktarda erimiş peynirle kaplı. Yanında da genellikle çıtır çıtır kızarmış ekmek olan soğan çorbasının tadına doyum olmuyor.
İngiltere – Fish and Chips
Yani balık ve kızarmış patates. Mezgit benzeri bir balığın dışı çıtır bir hamurla kaplanıyor. Bol yağda kızartılan balıklar tartar sosuyla servis ediliyor. Patatesler de bol miktarda sirkeli ve tuzlu bir sosa bulanıyor. Fish and chips’in gazete kağıdından paketlerde satılması da hoş bir detay.
Kanada – Poutine
Kanada’nın Montreal şehrinde doğup milli yemek mertebesine yükselen poutine için kızarmış patates dilimlerinin üzerine peynir parçaları ve bol miktarda et suyu sosu ilave ediliyor. Poutine’in zaman zaman “Kanada salatası” diye anıldığını da belirtelim.
Meksika – Chilaquiles
Chilaquiles’in yerel bir dil olan Nahuatl dilindeki kelime anlamı “acı biber soslu”. Çıtır çıtır üçgen tortilla parçaları salsa sosuyla birlikte tavaya alınıyor. Üzerine bol miktarda peynir kırıntısı ve krema ekleniyor. Üstelik bu nefis yemek genellikle kahvaltıda tüketiliyor.
Hindistan – Naan
Hindistan mutfağının ekmeği naan, sıcak tandırlarda pişiyor ve yumuşacık oluyor. Bu ekmek genellikle sulu yemeklere bandırarak yense de tek başına da yenebilecek kadar lezzetli. Özellikle peynirli, sarımsaklı naan’ların tadını çıkarmak için başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok.
İspanya – Paella
Bol malzemeli, çok renkli ve besleyici paella, üzeri deniz mahsulleriyle bezenmiş enfes bir pirinç yemeği. Kocaman tencerelerde yapılan paella, dünyanın neresine giderseniz gidin İspanyol mutfağı denince akla ilk gelen lezzetlerden.
İtalya – Spaghetti alla carbonara
Roma yakınlarındaki Lazio şehrinin yemeği olan spaghetti alla carbonara’nın özelliği zeytinyağı, jambon, parmesan peyniri ve yumurta sarısından yapılan sosu. Üzerine de biraz taze çekilmiş karabiber seperseniz, bütün makarna severlerin kalbini kazanabilirsiniz.
İsrail – Matsa topu çorbası
Hamursuz Bayramı’nda yenen mayasız matsa ekmeği ve yumurtadan yapılan bu hamurlu çorbayı tadanlar çok beğeniyor. Hamur topları çorbanın suyundaki bütün aromayı çektiğinden hem yumuşacık hem de leziz oluyor.
Küba – Picadillo
Picadillo’yu basitçe domatesli kavrulmuş kıyma olarak özetlemek mümkün. Latin Amerika’nın birçok yerinde yapılan ve zevkle tüketilen picadillo’nun içine bazı yörelerde tuzlu zeytin, bazı yörelerde ise tatlı kuru üzüm eklenebiliyor.
Yunanistan – Musakka
Komşumuz Yunanistan’ın musakkası bizim bildiğimizden biraz farklı. Patlıcanlar ve patatesler dilim dilim kesilip kızartıldıktan sonra aralarına baharatlı kıymalı sos yerleştirilerek kat kat tepsiye diziliyor. En üst katman ise rendelenmiş peynir ve beşamel gibi bir sostan oluşuyor.
ABD – Peynirli tost
Ekşi mayalı ekmek ve eriyen cheddar gibi bir peynirle yapılan peynirli tost, genellikle yanında domates çorbasıyla birlikte geliyor ve çorbaya batırılarak yeniyor. Özelliklebu yemeğin bizim için de en az ABD’liler kadar mutluluk verici olabileceğini söylesek yanlış olmaz herhalde.
Almanya – Currywurst
Alman mutfağının en tanınmış yiyeceği diyebileceğimiz currywurst dışı çıtır içi yumuşacık ekmeklerle ve patates kızartmasıyla birlikte servis edilen bir tür sosis. Salçalı sosun içinde pişen sosisin üzerine bol miktarda köri baharatı serpiliyor.
Japonya – Ramen
Ramen, Japonya’dan çıkıp kendini bütün dünyada sevdirebilmiş bir lezzet. İçi çeşit çeşit malzemeyle dolu bu sulu makarnaların lezzeti, malzemesine göre değişebiliyor ancak verdiği keyif hep aynı. Deneyip de beğenmeyen pek az.
Fas – Şakşuka
Yine tanıdık bir lezzet; menemenin Kuzey Afrikalı kuzeni şakşuka. Şakşuka için domates, biber ve soğan kimyonla tatlandırılarak pişiriliyor. Ardından malzemenin üzerine yumurtalar kırılıyor. Ancak menemenden farklı olarak yumurtalar karıştırılmıyor, bütün kalıyor.
Ukrayna – Borscht
Ana maddesi pancar olan borscht, görüntüsüyle de lezzetiyle de insana keyif veriyor. Et ya da kemik suları, sotelenmiş sebzeler ve fermente pancar suyuyla yapılan borscht’un çok farklı versiyonlarını bulmak mümkün.
Avustralya – Sosisli rulolar
Günün her saati yenebilen sosisli rulolar, milföy hamur benzeri çıtır çıtır ve yağlı bir hamura sarılmış kıymalı börekler olarak tarif edilebilir. Kıyması baharatlar, sarımsak, kırmızı biber ve soğanla lezzetlenen ruloların yapılışı da çok basit.