Grubu Musica Sequenza ile elektronik müziği 18’inci yüzyılın enstrümanlarıyla buluşturan Burak Özdemir, kendi alanında tam bir özgür ruh. Berlin’in gece kulüplerinde ‘Yeni Pop: Barok!’ sloganıyla Bach ve Handel gibi bestecilerin eserlerini çalan Özdemir sorularımızı yanıtladı.
#Burak ÖzdemirGeçen hafta size Maçakızı’ndaki Med Bodrum festivalinden bahsettim. Sanat, müzik, sürdürülebilirlik ve gastronomi festivalin konu başlıklarıydı. Bu haftaki yazım sadece bu etkinliğin gastronomi kısmı üzerine. Dünyaca ünlü konuk şeflerin elinden tattığım lezzetlerin arasında olağanüstü bir yumurta da vardı, fermente yerelması mantı da…
#Vedat MilorGazze’yi bombalamayı sürdüren İsrail ordusu, önceki gün de açlıkla boğuşan Filistinlilere yemek dağıtan ABD merkezli World Central Kitchen yardım kuruluşunun konvoyunu hedef aldı. Saldırıda 6 Şubat depremleri sonrası Türkiye’de görev almış gönüllülerin de bulunduğu 7 kişi öldü.
#İranÜnlü İspanyol şef Jose Andres’in kurduğu World Central Kitchen yardım örgütünün ekipleri 6 Şubat depremleri sonrasında Türkiye’nin de yardımına gelmişti. Elbistan’da yemek dağıtan ekipte yer alan Damien Sobol, İsrail’in önceki gün Gazze’de düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti.
#DepremAmerika’ya geldiğim günden beri ülkemiz, kültürümüz ve geleneklerimizin tanıtımı için çaba sarf ediyorum. Türk-Amerikan ilişkilerine katkılarımdan dolayı Anadolu Aslanları İş İnsanları (Askon USA) Amerika temsilcisi Ayhan Özmemik bana “Değer Katanlar” ödülünü takdim etmek istediklerini iletince geçtiğimiz günlerde New York’a gittim.
#Barbaros TapanŞef Ebru Baybara Demir gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden olan Basque Culinary World Prize’a değer görüldü. Gastronomi alanına yaptığı katkılar sebebiyle ödüle aday gösterilen Demir, Hatay’da kurduğu Gönül Mutfağı’yla binlerce depremzedeye yemek dağıtıyor ve para ödülünü burada kullanmayı planlıyor.
#Ebru Baybara DemirAfet bölgesinde her gün yaklaşık 450 bin öğün yemek dağıtan World Central Kitchen, bugüne dek dünyada 70 milyonun üzerinde öğün servis etmiş profesyonel bir oluşum. Kurucusu İspanyol şef José Andrés, deprem bölgesinde gece-gündüz durmadan çalışıyor. TIME dergisinin ‘En Etkili 100 Kişi’ listesine dahil ettiği şefle, Türkiye’deki yardım operasyonunu konuştuk.
#World Central KitchenKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye yardım yağmaya devam ediyor. Brezilya'nın simge yapısı depremin ardından Türk bayrağı ile aydınlatılırken dünyaca ünlü İspanyol şef José Andrés Türkiye'ye gelerek deprem sonrası yardım çalışmalarına katıldı.
#Türkiyeİspanyol Şef Jose Andres tarafından 2010 yılında kurulan kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (WCK) 9 Şubat’tan itibaren deprem bölgelerinde yerli şefler ve gönüllülerle sıcak yemek yapıp afetzedelere dağıtıyor.
#Dünya Merkez MutfağıBe Premium Bodrum Otel, bu yaz mutfağında Michelin yıldızlı şefleri konuk ediyor. İlk misafir, Madrid’deki 2 Michelin’li Paco Roncero Restaurante’nin sahibi ve şefi Paco Roncero’ydu. İspanyol şef “Trendlerden daha önemli olan şey, bulunduğunuz coğrafya ve onun size sundukları” diyor.
#Be Premium Bodrum OtelGeleneksel tatlılarımızdan leblebi helvası Yunanistan’da gündem oldu. Peki, yurtdışında ilgi görecek daha nice lezzetimiz olduğunun farkında mıyız? Tahini fasulyeyle birleştirip nefis bir salata yapmak bizden başka kimin aklına gelmiş? Zeytinyağlılarımız başlı başına özel bir kategori... Rafine şekeri herkesin hayatından çıkarmak istediği bir dünyada bizim ‘incir uyutması’nın yapacağı primi düşünsenize!
#Leblebi HelvasıTarhanasından, karnıyarığına, zeytinyağlı enginarından, topiğine, sarmasından, tandırına kadar dünyanın belki de en geniş ve en kadim mutfaklarından biri Türk mutfağı. Bize göre dünya sıralamasında ilk 3’e rahat girer ama gerçek maalesef öyle değil. İspanyollar, Fransızlar, İtalyanlar, Japonlar ipi çoktan göğüslemiş. Hele de yurt dışında Türk mutfağı denilince akla genellikle ya kebap ya da döner geliyor. Peki, ne yapmalı da böylesi kadim bir mutfağı ‘şampiyonlar’ ligine sokmalı?
#YazarBasit bir pilav olarak görünse de halk yemeği olması ve içinde pek çok tekniği barındırmasıyla, İspanya’nın en bilinen lezzetlerinden. Arapların pirinci, Romalıların yemeğe ismini veren tavayı getirdiği ülkede, çiftçilerin kalan malzemeyi tavada pişirmesiyle ortaya çıkan paella, tarihsel zenginliği iyi anlatan bir yemek.
#YazarTüm sektörler dijitalleşirken şimdi sırada gastronomi dünyası var. Üç boyutlu yazıcılarda üretilen gıdalar hem tasarımıyla şaşırtacak hem lezzetiyle... Dünyada bazı şefler yazıcıda ilginç tabaklar üretmeye başladı bile. Kim bilir, belki pek yakında bizler de evde taze ve sağlıklı yemekler basabilir, kahvaltımızın çıktısını alabiliriz.
#YazarDün Hürriyet Cumartesi’de yayımlanan ve İspanyol şef Paco Roncero’dan bahsettiğim yazımda, mutfağımızın iki tehlikeyle karşı karşıya kaldığını söyledim: İlki, geleneksel yemeklerin ve pişirme yöntemlerinin yok olmaya yüz tutması. İkincisi, ‘fine dining’ türü ve küçük porsiyonlara dayanan şef mutfağına pek yüz vermememiz. Kaldığımız yerden devam edip Paco’nun yemeklerinden aklımızda kalanlara bakalım...
#Paco RonceroRaffles projesini ve dünyanın önde gelen şeflerinin ülkemize gelip sanatlarını icra etmelerini destekliyorum. Her ne kadar ülkemizde minik porsiyonlar ‘tehlikeli sular’ olarak görülse de; kaliteli olan desteklenmeli, kötü iyiyi kovmamalı.
#Paco Ronceroİzmir’de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Gastronomi Turizmi Kongresi’nde, dünyaca ünlü şefler, yemek yaptı. Ünlü Japon Şef Kogure Tsuyoshi, "Türk zeytinyağı bana göre en kalitelisi ve Japonya’da yemeklerde özellikle Türk zeytinyağları kullanılması için uğraşıyoruz, televizyon programlarında reklamını yapıyorum" dedi.
#Gastronomi Turizmi Kongresi