İspanya mutfağı kendine özgü lezzetleriyle gurmelerin her zaman gözdesi olmuştur. Gelin, özellikle son yıllarda popülerlik kazanan İspanyol mutfağında neler olduğuna bir göz atalım. İşte, İspanyol mutfağı yemekleri ve özellikleri…
#İspanya MutfağıSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANMerkezi Hollanda’nın Denbosch şehrinde olan Edelstaal Group Inernational Simtronic şirketini; TC Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal ve TC Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık ziyaret etti. İftar öncesi gerçekleşen ziyarette, HorecaBond Nederland (Restorantcılar Birliği Nederland) üyeleri, iş insanları, girişimciler, politikacılar, avukatlar ve doktorlar yer aldı.
#AlmanyaGeçenlerde Instagram sayfama deniz ürünlü bir paella koydum. Bir okuyucum “Ben paella sevmem” diye kestirip atmış. İyi paella bulmak, İspanya’da bile zor. Çok denedim, bazen hayal kırıklığı, bazen büyük hayal kırıklığı... Doğru pirinç kullanılmamış, deniz ürünleri kurutulmuş. Bu yüzden bazı yemeklerimizin dünyaya yayılmasını çok istemiyorum. Tanındıkça sıradan malzemelerle yapılacak ve özelliklerini kaybedecekler. Allah’tan elbasan tava, İskilip pilavı, Tokat kebabı, Laz böreği gibi lezzetlerimiz çok bilinmiyor. Bu şaheserleri ülkemizde bile bulmak zor, dünyaya yayılsa zor, imkânsız olur!
#DenizMalaga, Sevilla, Cordoba ve Granada’yı gezerken kulağımızda Yahya Kemal’in ‘Zil, şal ve gül’ diye başladığı ‘Endülüs’te Raks’ şiiri yankılanıyor. Başlığa taşıdığımız dizedeki gibi bir memleket; güneşli ve rahat. Emevi kalıntılarının üzerinde Arap esintili bir mimari, mutfak ve kültür karşılıyor bizi. Meraklıları için birkaç günde gezilmeyecek bir bölge burası…
#HürriyetDünyanın en ünlü restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi artık Türkiye’de. İstanbul’un, Michelin müfettişleri tarafından gastronomisi öne çıkarılan 38’inci destinasyon olacağı açıklandı. Müfettişler tam bir gizlilik içinde değerlendirmelerini yapacak. Seçilen ilk restoranlar 11 Ekim’de açıklanacak. Peki, rehberin ülkemize gelmesi ne ifade ediyor? Türk gastronomisine ve turizmine katkısı ne olacak? Soruyu Türkiye gastronomi dünyasının öne çıkan isimlerine yönelttik. Uzmanlar, yıldız alabilecek restoranlarla ilgili tahminlerini de açıkladı.
#Michelin RehberiBenim için dışarıda yemenin en zevkli taraflarından biri, menüyü inceleyip oluşan beklenti sonrasında değerlendirme sürecinin başlaması... Mabou’nun menüsünde okuduğum yemek adları ağzımı sulandıran türdendi. Istakozlu kuru fasulye beklentimi karşıladı, krem brüle ve Urfa biberli çikolata mus çok başarılıydı.
#MabouBasit bir pilav olarak görünse de halk yemeği olması ve içinde pek çok tekniği barındırmasıyla, İspanya’nın en bilinen lezzetlerinden. Arapların pirinci, Romalıların yemeğe ismini veren tavayı getirdiği ülkede, çiftçilerin kalan malzemeyi tavada pişirmesiyle ortaya çıkan paella, tarihsel zenginliği iyi anlatan bir yemek.
#YazarDO&CO havayolu ikramı pazarında Avrupa’dan sonra şimdi de Amerika kıtasında üst kalite marka olarak liderliğini ilan etti. Bin 380 uçaklık filosu ve büyük geliri ile bilinen Amerikan Delta Havayolları büyük anlaşmaya dijital platformda imza attı. Kıran kırana rekabetin yaşandığı ABD pazarında ikramdan aslan payını kapmak kolay değildi. Diğer oyuncular şaşkınlıklarını hâlâ üzerlerinden atamadılar. DO&CO’nun güçlü silahı yine ‘taze yemek’ bütün yolları açmıştı.
#YAZARİspanya mutfağı dünyada en iyi bilinen ve en sevilen mutfaklardan biri. Özellikle deniz ürünleri ve sebzelerin ağırlıklı olarak kullanıldığı İspanyol mutfağının en popüler en ünlü tariflerini sizin için bir araya getirdik. İşte paella'dan tortilla'ya nefis İspanyol yemekleri...
#İspanya MutfağıBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeAntep’te dünyanın en ünlü yıldızlı şefleriyle birkaç gün geçirdim. Gaziantep gastronomi festivalinde Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden gelen yüzlerce şef Antep yemeklerini tattı, pişirdi, Antep’in geleneksel ürünlerinden birbirinden ilginç yemekler yarattı ve en sevdiği yemekleri menülerine koymaya karar vererek ayrıldı.
#GaziantepBarselona tarihi, kültürü, mimarisi ve sanatının yanı sıra kendine özgü zengin mutfağı ile de ziyaretçilerine kendisini fazlasıyla cazip kılıyor. İspanyol mutfağı deniz ürünleri ağırlıklı olduğu için deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet Barselona. Atıştırmalık denilemeyecek kadar lezzetli ve doyurucu tapasları, İspanyol mutfağının vazgeçilmezi olan paellası, deniz ürünleri, churros ve crema catalana gibi lezzet patlaması yaşatacak tatlıları ile yemek kültürü bir hayli zengin bir şehir. Barselona’da gideceğiniz birçok mekân eğlenceli ortamı, kalabalığı, gürültüsü, neşesi ve samimiyeti ile tam anlamıyla Akdenizli. İşte size denemeden dönmemeniz gereken lezzetleriyle Barselona mekânları.
#BarselonaBarselona tarihi, kültürü, mimarisi ve sanatının yanı sıra kendine özgü zengin mutfağı ile de ziyaretçilerine kendisini fazlasıyla cazip kılıyor. İspanyol mutfağı deniz ürünleri ağırlıklı olduğu için deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet Barselona. Atıştırmalık denilemeyecek kadar lezzetli ve doyurucu tapasları, İspanyol mutfağının vazgeçilmezi olan paellası, deniz ürünleri, churros ve crema catalana gibi lezzet patlaması yaşatacak tatlıları ile yemek kültürü bir hayli zengin bir şehir. Barselona’da gideceğiniz birçok mekân eğlenceli ortamı, kalabalığı, gürültüsü, neşesi ve samimiyeti ile tam anlamıyla Akdenizli. İşte size denemeden dönmemeniz gereken lezzetleriyle Barselona mekânları.
#Barselona