Yıldızlı şeflerin kalbini fetheden Antep lezzetleri
Antep’te dünyanın en ünlü yıldızlı şefleriyle birkaç gün geçirdim. Gaziantep gastronomi festivalinde Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden gelen yüzlerce şef Antep yemeklerini tattı, pişirdi, Antep’in geleneksel ürünlerinden birbirinden ilginç yemekler yarattı ve en sevdiği yemekleri menülerine koymaya karar vererek ayrıldı.
Antep fıstığı dünya mutfağında bir numara olduÂ
Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, son yıllarda tüm dünyanın konuştuğu Antep yemeklerini tatmak ve dünyaya tanıtmak  için bir hafta boyunca Antep’teydi. Şehri karşı karış gezen ve her yemeğin tadına bakan ünlü şefler, hem yemeklere hem de tarih ve doğaya hayran oldular.
Bir ülkenin geleneksel tatlarının o ülkenin tanıtımında büyük öneme sahip olduÄŸunu ve gezginlerin bir ülkeyi tekrar ziyaret etmelerindeki en büyük sebebin o ülkenin akıllarından çıkmayan tatları olduÄŸunu düşünüyorum. Â
Gastronomi dalında, BirleÅŸmiÅŸ Milletler EÄŸitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ‘Yaratıcı ÅŸehirler ağına’ girerek dünyaya adını duyuran Gaziantep, baklavası, baharatları, kendine has ürettiÄŸi özel ürünleri ve   birbirinden deÄŸiÅŸik lezzetleriyle, yıldızlı ÅŸefleri ÅŸehre hayran bırakmayı baÅŸardı. Â
Â
Bu yıl ilk kez uluslararası platformda düzenlenen Gaziantep Gastronomi festivali ‘GastroAntep’, çok renkli bir arenaya sahne oldu. Dünyanın 41 ülkesinden 40 ÅŸef üç gün boyunca yemekleri tattı ve market ve pazardan aldığı ürünlerle kendi ülkelerinin de damak tatlarını birleÅŸtirerek harika yemekler yaptılar.Â
Gaziantep yemeklerinin bu kadar zengin ve her ülke mutfağına adapte edilecek ÅŸekilde olduÄŸunu keÅŸfeden ünlü ÅŸefler, ülkelerine döndüğünde burada piÅŸirdikleri yemekleri Gaziantep mutfağı olarak mönülerine koydular.Â
Antep ürünleriyle harikalar yarattılarÂ
Festivale katılan dünyaca ünlü Michelin yıldızlı ÅŸefler arasında dünyanın en ünlü kasabı olarak bilinen Dario Cecchini, Asya’nın en iyi kadın ÅŸefi seçilen Filpinli Margarita Fores, Latin Amerika’nın en meÅŸhur mangal ustası Andre Lima de Luca, dünyanın en iyi 100 restoranı listesinde 55. sırada yer alan Ä°spanyol ÅŸef Josean Alija, Ä°ki Michelin yıldızı olan Diego Guerrero  ve dünyaca ünlü Ä°spanyol Pasta Åžefi Christian Escribada vardı.  İki gün boyunca festival alanında özel ÅŸovlar hazırlayan ÅŸefler Antep’te harikalar yarattılar.Â
Antep fıstıklı biftek tartar’a  “Dario Cecchini Gaziantep’ adını verdi
Dario Cecchini, her zaman hazırladığı ve parmak yalatan biftek tartara, Gaziantep ürünlerinden sumak, maydanoz, sarımsak, acı biber, yaÄŸ ve bol miktarda Antep fıstığı kullanarak yeni bir tat yarattı. Bundan böyle ülkesine döndüğünde bu yemeÄŸi aynı ÅŸekilde yapacağını ifade eden ünlü ÅŸef muhteÅŸem bir et ÅŸovu gerçekleÅŸtirdi. Cecchini, hazırladığı dana etli bu yemeÄŸe ülkesine döner dönmez ‘Dario Cecchini Gaziantep’ adını verdi.Â
Asya’nın en iyi kadın şefi Filipinli Margarita Fores de, Filipin’in geleneksel yemeği olan ‘Adobo’da  sumak ve Antepfıstığı kullanarak adını ‘Türk Adono’ olarak değişirdi. Margarita Fores, bundan sonra bu yemeği ülkesinde de aynı şekilde yapmaya karar verdi.
Antep fıstığından 101 tatlıÂ
Dünyaca ünlü Ä°spanyol Pasta Åžefi Christian Escriba da Antep fıstığından 101 deÄŸiÅŸik tatlı hazırladı. Festivaldeki ÅŸovu büyük beÄŸeni toplayan Escriba’nın krema ve Antep fıstığı ile yaptığı Antep fıstığı görünümündeki tatlısı parmak yalattı. Escriba, şovun başında bize tabakta antepfıstığı sundu ve fıstığı olduÄŸu gibi aÄŸzımıza atmamızı istedi.  Ben de herkes gibi kabuÄŸu ile yiyemeyeceÄŸimi söylediÄŸimde bana ona güvenmemi istedi ve aÄŸzıma attığım kabuklu Antep fıstığı görünümündeki ÅŸeyin özenle hazırlanmış harika bir tatlı olduÄŸunu anladım. Â
Andre Lima de Luca, Josean Alija ve Diego Guerrero’nın da Antep ürünleri ve fıstığı kullanarak hazırladığı ÅŸovları büyük beÄŸeni topladı.Â
Åžefler iki gün boyunca hem birbirinden lezzetli yemekler piÅŸirdiler hem de Gaziantep sokaklarında pazar yerlerini gezerek alışveriÅŸ yaptılar. Ãœlkelerine bavulları dolu giden ÅŸefler dünyanın hiçbir yerinde aynı lezzeti bulamadıklarını söyledikleri ürünleri satın alarak yanlarında götürdüler.Â
İşte yıldızlı şefleri Antep mutfağında unutamayıp beraberinde götürdükleri;
Antep Peyniri; Şeflerden Filipinli Margarita Fores,  Türk kahvaltısının zenginliğini keşfetmenin gerçek bir uyanış olduğunu söyledi. Kahvaltının öğle yemeği ve hatta akşam yemeği olarak yendiğini öğrenince çok şaşıran Fores, az tuzlu ama çok lezzetli Antep peynirini yanında götürdü.
Baklava en vazgeçilmez oldu.  Fıstığından mı, ÅŸerbetinden mi yoksa Antep’in tılsımı mı böyle bir baklava dünyanın hiçbir yerinde tatmadıklarını söyleyen ÅŸefler, burada ayrıca baklavanın nasıl yapıldığını workshopa katılarak öğrendiler. Antep’te bazı firmaların 1800 yılında baklava yapımına baÅŸladıklarını öğrenen ÅŸefler için   bu  parayla satın alınamayacak inanılmaz deÄŸerli bir tecrübe oldu.Â
Lokum ve Antep fıstığı  ise favorileri arasındaydı. Lokumun fıstıklı, Hindistan cevizli, birçok çeÅŸidini deneyen ÅŸefler, özellikle narlı ve Antep fıstıklı lokumlardan ve yeni sezon taze Antep fıstığından kilolarca aldılar.Â
Pulbiber,  şeflerin vazgeçilmezi oldu. Türk kültürünü ve zenginliÄŸini takdir etmemenin olanaksız olduÄŸunu söyleyen ÅŸefler, pazar yerlerinin  en renkli baharatı olarak pul biberin lezzeti ve kokusunun büyüleyici olduÄŸunu belirterek, ülkelerine dönerken her çeÅŸidinden paketlerce aldılar.Â
Menengiç kahvesi. Özellikle ünlü ÅŸef Andre Lima de Luca burada menengiç kahvesini ilk kez test etti. DiÄŸerleri gibi o da yanına birkaç kutu almayı ihmal etmedi.Â
Â
Ben, yıldızlı şefler ve festivale katılan tüm evlerimize akıllarımız ve kalplerimiz Antep’te kalarak döndük. Şimdi ise herkes bir yıl sonraki festivali beklemeden en kısa zamanda tekrar gitmek için plan yapıyor.
Â
Â