Taze pişmiş sıcacık bir tabak makarnaya hayır demek zor. Son dönemde bu sevilen lezzeti alıştığımızdan çok farklı şekillerde de görmeye başladık. Hızlı ve pratik taşınabilir karton kapları, özel hamur ve soslarıyla çoğu İstanbul’un Beşiktaş ve Kadıköy semtlerinde açılan yeni nesil makarnacıları derledik.
#Gizem DinçbaşYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakYemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap SoysalSoğuk geçen şubat ayını ısıtan nedenlerin başında çoğumuz için Sevgililer Günü geliyor. İster ‘Ben kutlamam’ diyenlerden, ister uslanmaz romantiklerden olalım, 14 Şubat geldiğinde sevgilimizi mutlu edecek birkaç jest yapmak, onu gülümsetmek istiyoruz. Evde baş başa olmayı tercih edenler için biraz afrodizyak tatların biraz da şef elinden lezzetli tariflerin yardımıyla romantik bir sofra kurmak hiç de zor değil. 7 Catering isimli firmasıyla davet ve organizasyonlar için menüler hazırlayan Ebru Erberdi, bizim için zarif bir Sevgililer Günü sofrası kurdu, masayı gecenin geri kalanında ağırlık yapmayacak, tadı ve görüntüsüyle bu akşamı özel kılacak lezzetlerle donattı.
#Sevgililer GünüEnginar kalbi, kuşüzümü, ıspanak ve limon kabuğuyla tatlandırılmış bir börek... Hurma, espresso ve kakaoyu buluşturan zahmetsiz bir cheesecake... Mütebbel ve mantarlı ‘veef’ wellington... İşte benim bu yılbaşındaki menüm böyle... Siz de başlangıçlardan tatlılara ziyafet sofranızı bitkisel ürünlerle donatabilirsiniz.
#YılbaşıSelanik denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de Selanik böreği oluyor. Mustafa Kemal ATATÜRK'ün de en sevdiği börek olan Selanik usulü ıspanaklı börek her evde bulunan malzemelerle kolayca yapılabiliyor. Atatürk, ara ara mutfaktan bu böreğin yapılmasını ister, böreğini mutlaka ayran eşliğinde tüketirdi. Peki, Selanik böreği nasıl yapılır, özelliği nedir? İşte ıspanaklı Selanik böreği tarifi…
#Selanik Böreği Nasıl33 yıl önce, meşhur Amerikan zincirinin ülkeye girmesiyle, bildiğimiz köfte-ekmeğin sadece bir gün içinde ‘fast food’ oluşunu izledik. 11 yıl önce de Londralı Gourmet Burger Kitchen’ın İstanbul’da dükkân açmasıyla sınıf atlamasını... Seyir hız kesmeden devam ediyor; eti, ekmeği, sosu, eşlikçisi derken bu dünya yeniliğe doymuyor. Üstelik artık mekân seçeneği de çok fazla. Karar verirken size yardımcı olması için son dönemin en sevilen burgercilerinin mutfağına daldık.
#Fast Food‘Nisan’da Adana’da 7’nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’ kapsamında, kentteki restoranda, ‘Portakallı Lezzetler Yarışması’ düzenlendi. Kentin en önemli ürünlerinden narenciyenin, Adana’nın sevilen lezzetleriyle buluşturulmasının amaçlandığı ve bu yıl 2’ncisi düzenlenen ‘Portakallı Lezzetler Yarışması’nda, beş farklı kategoride hazırlanan onlarca yemekler yarıştırıldı.
#Adana Portakal Çiçeği KarnavalıBoşnak böreği, Boşnak mutfağının en sevilen ve bilinen lezzetlerinden biri. Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır. Peki, Boşnak böreği nasıl yapılır, püf noktaları neler? İşte, adım adım Boşnak böreği tarifi
#Boşnak BöreğiKadir Has Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın sonuçları 30 Ocak Çarşamba günü açıklandı. 26 ilde cinsiyet açısından eşit dağılımlı 18 yaş üstü 1000 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma, siyasetten ekonomiye, dış politikadan sosyo-kültürel göstergelere üstünde çok konuşulacak kapsamlı bir veri tabanı sunuyor. Araştırmanın tüm verilerine üniversitenin web sayfası üstünden ulaşmak mümkün. Ben buraya sadece mesleki açıdan ilgimi çeken birkaç tanesini aldım...
#Müge AkgünBuenos Aires, Latin Amerika şehri olmasına rağmen, Paris tarzı binaları, geniş caddeleri, İspanyolca konuşan insanlarıyla daha çok Avrupa şehri gibi. Buenos Aires'in yemekleri ise harika... Et restoranlarından leziz tatlılara kadar her şeyi tattım. Sonuç: Buenos Aires tam bir lezzet cenneti...
#Buenos AiresCôte d’Azur yıllarca en önemi sanatçıları çekmiş almış koynuna. Matisse, Picasso, Chagall, Cocteau ve daha niceleri. Alain Ducasse, Roger Vergé, Alain Fougasse gibi efsane şefler de yapışmışlar bu beldeye. Ben de yapıştım demek ki 30 senedir her sene uğruyorum. Bu defaki ziyaretimi yeni tamamladım ve çok matrak tiplerle tanıştım.
#Fransa