GeriMutfak Tüyoları Boşnak böreği nasıl yapılır? Pırasalı Boşnak böreği tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Boşnak böreği nasıl yapılır? Pırasalı Boşnak böreği tarifi

Boşnak böreği nasıl yapılır? Pırasalı Boşnak böreği tarifi

Boşnak böreği, Boşnak mutfağının en sevilen ve bilinen lezzetlerinden biri. Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır. Peki, Boşnak böreği nasıl yapılır, püf noktaları neler? İşte, adım adım Boşnak böreği tarifi

Boşnak böreği için hamuru hazırlayıp açarak kendi yufkanızı hazırlayacak vaktiniz yoksa veya zor geliyorsa hazır yufkalarla da enfes börekler yapabilirsiniz. Yufkalarınızı satın alırken ince olmasına gösterin. İşte, Boşnak böreğinin kendine has yapılış şekli…

Malzemeler

7 su bardağı un
1 tane yumurta
birkaç yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
 Aldığı kadar su
1,5 kilo pırasa
1 adet büyük boy kuru soğan
Tuz
Karabiber
Pul biber
1 tatlı kaşığı salça
1 paket tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı

Un, tuz ve sirkeyi derin bir kaba koyun. Bir taraftan suyu azar azar ilave edin bir taraftan da yoğurmaya başlayın. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı ve ele yapışmamalı.

Hamuru eşit büyüklükte 20 adet parçaya ayırıp oda sıcaklığında en az bir saat dinlendirin.

Ayrı bir kapta iç harcını hazırlamak için; ayıklanmış pırasaları incecik halkalar halinde doğrayın ve bir tencereye koyun. Zeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak yumuşayıncaya kadar, 8-10 dakika kavurun. Ocaktan alıp, tuz ve biberi serpin. Yumurtaları ve peyniri ilave edip iyice karıştırın ve bir kenarda bekletin.

Dinlenen hamur parçalarından birini hafif unlu tezgahta 20 santim çapında (pasta tabağı boyutlarında) açın.

Eritilmiş yağ ve zeytinyağını bir kasede karıştırın. Açtığınız hamura 2-3 yemek kaşığı kadar yağ gezdirin.

Diğer dokuz hamuru da aynı şekilde açıp yağladıktan sonra 10 hamuru üst üste koyun. Üst üste dizilmiş hamurları ayırmadan merdaneyle neredeyse 35-40 santim çapında bir yufka elde edecek şekilde açın.

İkinci on adet hamura da aynı işlemleri uygulayıp tek bir yufka elde edin.

Diğer taraftan, yaklaşık 35-40 santim çapındaki bir tepsiyi katı yağla yağlayın. Açtığınız yufkalardan birini tepsiye buruşturarak yayın. Üzerine hazırladığınız pırasalı harcı yerleştirin.

Aynı şekilde açtığınız ikinci hamuru üzerine yerleştirin. Böreği dilimleyin ve kalan yağı üstüne gezdirin.

Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 60 dakika pişirin.

 HAMUR İŞİ YAPARKEN ÇOK İŞİNİZE YARAYACAK İPUÇLARI

False