Bu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz LezzetleriTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu LezzetleriYazı yoğun yağışla karşılayan Doğu Karadeniz nihayet güneşli günlere kavuştu. Deniz suyu sıcaklığı Ege kıyılarındaki seviyeye ulaştı. Bölgede bu yıl da Mavi Bayrak’lı tesis yok. Ramazan nedeniyle ara verilen yayla şenlikleri ağustosta yine başlayacak.
Doğu Karadeniz bereketli bir yaz yaşıyor. Hazirandan sonra temmuz da yağmurla geldi. Güneşin yüzünü gösterdiği günlerde halk denize koşuyor. Trabzon’da geçen hafta denizsuyu Marmaris’ten 2 derece sıcaktı. Yazın nabzı bu yıl da yaylalarda atacak. Ramazana rağmen birçok festival temmuz ayında gerçekleştirilecek.
Geçmiş yıllara oranla yağışlı bir sezon geçirdiği halde Doğu Karadeniz sahillerinde deniz suyu sıcaklığı bu yıl da düşmedi. Trabzon’daki deniz suyu sıcaklığı Mersin’in Anamur sahilleriyle aynı: 27 derece. Giresun’dan Artvin’e uzanan sahil şeridinde bu yıl da mavi bayrak dalgalanmıyor. Temmuz ortasında başlayan yayla şenlikleri tüm hızıyla sürüyor.
Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Çullama, çiğ dolma, uzak helva, çeşit çeşit deniz ürünleri... Bozcaada’nın kendisine özgü, Türk ve Rum kültürlerinden etkilenen, hikâyeli zengin bir mutfağı var. Son yıllarda evlerde ve restoranlarda pişen yemekler değişse de uzun süre anakaradan kopuk yaşadıkları için ada halkı mutfak kültürlerini korumayı başarmış.
#Ebru ErkeGüz mevsimiyle birlikte sararan ve dökülen yapraklar yeryüzünde bir renk cümbüşü oluşturuyor. Ülkemizde bu renkliliği fotoğraflamak ve yaşamak için en ideal adres Karadeniz Bölgesi. Bölge; şelaleleri, tabiat parkları, ormanları, kanyonları, köy ve kasabalarıyla adeta bir hazine. Bu hafta uzmanlarımıza Karadeniz'in sonbaharda görülmesi gereken güzelliklerini sorduk. Kartpostallık kareler yakalayacağınız ve sonbaharın tadını çıkaracağınız birbirinden özel önerilerde bulundular.
#RotaHer yörenin kendine özgü farklı lezzetleri bulunmaktadır. Bir şehre gidildiği zaman yemek kültürü ve meşhur yemekleri de en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Erzincan Yemekleri - Erzincan'da ne yenir ve neyi meşhur? Erzincan mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Erzincan yöresinin meşhur yemekleri hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Erzincan YemekleriOrdu, bulunduğu coğrafyanın tüm özelliklerini içinde barındıran eşsiz ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgede balık yemekleri, fındık tüketimi, sebze ve meyve bolluğu gibi pek çok alanda yapılan kendine özgü farklı lezzetleri vardır. Ordu'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ordu YemekleriBir yörenin kültürünü daha yakından tanımak için yemeklerini öğrenmek ve tatmak da yardımcı olacaktır. Çünkü lezzet türleri de kültürün bir parçasıdır. Muğla, ege kültürünü yaşayan ve yemekleri ile yansıtan bir ilimizdir. Muğla yemeklerini daha yakından tanımak ve öğrenmeniz için tüm detayları derledik.
#Muğla Yemekleriİçten gelen misafirperverlik yurdumun farklı köşelerinden insanları ortak paydada buluşturan bir zamk gibi... Giresun’dayken bu fazlasıyla karşıma çıktı. Evlerde tattığım nefis yemeklerin yanı sıra konakladığımız Zifin Hotel’in aşçısı bize çok iyi ve yöresel bir akşam yemeği hazırladı. Lezzetlerin üç sırrı vardı: Malzemenin günlük olması, aşçının ustalığı ve kuzinede odun ateşinde pişirme…
#GiresunYerel yemeklerin peşinde çok uzun bir gün bizi bekliyor olabilir ama bu, güne Ordu tostuyla başlamamıza asla engel değil. Tostu meşhur şehrimiz çok ama benim için Ordu tostunun yeri ayrı. Ot kavurmalarından buğulama balıklara, Gürcü mutfağından en iyi fındık kremasına Ordu’da ‘yeri ayrı’ öyle tatlar var ki…
#SeyahatKışa “merhaba” dediğimiz şu günlerde danışanlarım özellikle mutsuzluktan dert yanıp bana şu soruyu soruyor: “Kış aylarına giriyoruz. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Yataktan çıkamıyorum. Tatlıya da düşkünlüğüm arttı. Ne yapsam yüzüm hiç gülmüyor. Bu duygu durumundan çıkabilmem için neler yapmalıyım?” Peki, güler yüzlü bir kış geçirmek için neler mi yapmalıyız?
#Yelda BAŞARANAğustos’un son haftasını Bodrum’da geçirdim, içinde hüzün barındırmayan bir yaza veda gibiydi. Bu kez neredeyse 40 yılı bulan bir süreçte kimi zaman insanı yoran ve üzen değişimi değil, geçmişin değerlerini, özlediklerimizi yaşatmaya çalışan yerlere odaklandım.Ama yine de doğasıyla, havasıyla, konumuyla dünya turizminin en kendine has destinasyonları arasında olan Bodrum’un sezonunun hiç hak etmediği bir şekilde kısa olmasına hayıflanmadım diyemem. Neyse ki tüm yıl açık kalmayı hedefleyen, çalışma temposunu ve pazarlama biçimini ona göre yerlerin sayısı artmaya başlıyor. Tabii bunun gerçekleşmesi için yol, su, elektrik gibi altyapı sorunlarının bir an önce çözülmesi, çözülürken de bu yaz olduğu gibi trafiğin felce uğratılmaması gerekiyor...
#Müge AkgünZengin demografik yapısıyla doğasının nimetlerini mutfakta bir araya getirip harmanlayan Düzce, başka hiçbir ile nasip olmayan gastronomik bir özgünlüğe sahip. Çerkes, Abhaz, Gürcü, Laz, Boşnak gibi 20’ye yakın etnik grubun yarattığı lezzet çeşitliliği tek başına bölgeyi ziyaret etme sebebi.
#HürriyetBirbirinden lezzetli coğrafi işaretli ürünlere sahip Aydın’da geçenlerde Kuşadası Sokak Festivali’nin ilki düzenlendi. İyi ki gitmişim... Kabak çiçeği dolması, mücver, iç bakla, enginar, en çok da çeşit çeşit taze otlar... Uğradığım lezzet duraklarının çoğu vegan veya vejetaryendi, döner dönmez pek çok zeytinyağlı, otlu yemek pişirdim... Tariflerini sizinle paylaşmak istedim.
#Kuşadası Sokak Festivali