GeriSeyahat Doğu Karadeniz’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Doğu Karadeniz’de bu yaz

Doğu Karadeniz’de bu yaz

Geçmiş yıllara oranla yağışlı bir sezon geçirdiği halde Doğu Karadeniz sahillerinde deniz suyu sıcaklığı bu yıl da düşmedi. Trabzon’daki deniz suyu sıcaklığı Mersin’in Anamur sahilleriyle aynı: 27 derece. Giresun’dan Artvin’e uzanan sahil şeridinde bu yıl da mavi bayrak dalgalanmıyor. Temmuz ortasında başlayan yayla şenlikleri tüm hızıyla sürüyor.

YAYLALAR / FESTİVALLER
Ovit Şenliği’nin yıldızları, Tarkan, Nil Karaibrahimgil ve İsmail YK


Doğu Karadeniz’in sahil ve yaylarında haziranda başlayan yaz festivalleri tüm hızıyla sürüyor. Bölgenin en renkli etkinlikleri, geleneksel kültürü yaşatmayı amaçlayan yayla şenlikleri. Önümüzdeki günlerde yapılacak en tipik yayla şenliği ise Ovit Yayla Şenliği. Ekşioğulları Vakfı’nca Rize’nin İkizdere İlçesi ile Erzurum’un İspir ilçeleri arasındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Yaylası’nda düzenlenecek şenlik 7 Ağustos’ta başlayacak, üç gün sürecek. Etkinlikleri bu yıl 10 bin kişinin izlemesi bekleniyor. Geçen yıl dünyaya açılan şenlikler İskoç grubu Albannach’ı ve Rachael Star adlı şarkıcıyı, Divine Company adlı şov grubunu ağırlamıştı. Bu yıl ise Tarkan, Nil Karaibrahimgil, İsmail YK, Cengiz Kurtoğlu konser verecek.
/images/100/0x0/55ea284ff018fbb8f86ec080

31 Temmuz’da, Rize’nin İkizdere İlçesi’ndeki 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’nda Anzer Bal ve Yayla Festivali düzenlenecek. Halk oyunları ekiplerinin gösteri yapacağı, bal güzelinin seçileceği festivalde karateci Sevcan Karaaslan, bir kez daha 30 mermeri tek hamlede kırmayı deneyecek. Rize’nin Fındıklı ve Artvin’in Arhavi ilçelerinde 30 Temmuz’da başlayacak, Yeşil Yayla Festivali’nin bu yıl sloganı “Dereler akar gider, taşları yıkar gider.” Santral projelerine dikkat çeken festivalin programında konserler, atölye çalışmaları, doğa gezileri yer alıyor. 6-8 Ağustos’taki Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali’ne Rusya ve Romanya’dan halk dansları toplulukları katılıyor. Halat çekme, hamsili ekmek yapma, Laz böreği yapma, hızarla odun biçme, çay toplama yarışmalarının yanı sıra yamaç paraşütü gösterileri düzenlenecek.
26 Temmuz-1 Ağustos arasındaki Uluslararası Kaçkar Dağcılık Şenliği’nde bu yıl Rumen, Bulgar, Gürcü, Arnavut, Macar ve Türk dağcılar buluşacak. Dağcılar bir hafta boyunca 3 bin 937 metre yüksekliğindeki Kaçkar Dağı zirvesi ile Kaçkar silsilesindeki diğer zirvelere tırmanışlar gerçekleştirecek.

10 DAKİKADA EN ÇOK PİDE YİYEN KAZANACAK

Trabzon’un en ünlü yayla festivali Sultan Murat Şenliği 20 Ağustos’ta yapılacak. Çaykara ilçesine 25 kilometre uzaklıkta, 2 bin 100 rakımlı Sultan Murat Yaylası’nda kemençe eşliğinde horon halkaları kurulacak, Çaykaralılar ve misafirleri el ele verip güzel günü eğlenerek geçirecek. Yerel sanatçılar ünlü yaylada toplanan binlerce kişiyi yöresel şarkı ve türkülerle coşturacak. 15 Ağustos’ta Akçaabat’ın Işıklar Beldesi’ndeki Kayabaşı Yaylası’nda Karaabdal Yayla Şenliği düzenlenecek. Sahilden 40 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 1850 metre yüksekteki şenliğe bu yıl da binlerce kişinin katılması bekleniyor. Yerel sanatçıların konser vereceği şenlikte kemençe eşliğinde horon oynanacak.
Kentin diğer şenlikleri sahil ilçelerinde. Tonya’daki Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali, 28-29 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Horon ve atlıların gösterileriyle açılan festivalde “En iyi tereyağı”, “En iyi Jersey düve”, “En iyi püskül” seçilecek. Yerel sanatçılar konser verecek. 30 Temmuz’da başlayacak Sürmene Şenlikleri’nde bu yıl da en eğlenceli etkinlik “Sürmene Pidesi Yeme Yarışması.” 10 dakikada en çok pideyi yiyen yarışmacı galip gelecek. Kaymakamlığın sürdürdüğü “Her Sürmeneli çocuk bir enstrüman çalacak” kampanyası kapsamında müzik grupları konserler verecek. Yöresel mimarisiyle ünlü ilçede, “Sürmene evleri, tarihi konakları ve turizm” konulu bir de panel düzenlenecek. Etkinlik sırasında yamaç paraşütü gösterileri, balıkçı teknelerinin yarışı, Türk Hava Kurumu’nun microlight gösterisi, yüzme yarışmaları yapılacak, bölgede tekne yapımıyla ünlü Yeniay Beldesi’nde de yelken gösterileri sunulacak. 1 Ağustos’ta Zarha Dağı’nda Sürmene Yardımlaşma Vakfı’nca etkinlikler düzenlenecek. Festival aynı gün Çamburnu’ndaki konserlerle son bulacak.

BAL MERAKLILARI ÇAMOLUK’TA BULUŞUYOR

Giresun’daki Bektaş Yayla Şenliği 31 Temmuz’da başlıyor. Dereli ve Bulancak ilçeleri arasındaki yaylada etkinlikler şenlik ateşinin yakılmasıyla başlayacak ve iki gün sürecek. Şemlik ağası seçilecek, yerel sanatçılar konserler verecek, halk oyunu ekipleri gösteriler yapacak. Çamoluk İlçesi’ndeki ünlü Çamoluk Bal Festivali 21 Ağustos’ta başlıyor. Kılıçtutan Bükü olarak bilinen alanda yapılan festivalde en iyi bal seçilecek. Seçilen bal konuklara ikram edilecek. Yayla ağası seçimi yapılacak, yerel sanatçılar konser verecek.

SAHİLLER
Trabzon’da 22 noktada denize girilebiliyor

/images/100/0x0/55ea284ff018fbb8f86ec082

Doğu Karadeniz sahilinde mavi bayraklı tesis bulunmuyor. Karadeniz Sahil Yolu nedeniyle bölgenin birçok pilajı yok oldu. Trabzon kıyı şeridi boyunca Sağlık İl Müdürlüğü’nün yaptığı ölçümler sonucu denize girilmeye uygun 22 bölge belirlendi. Bu bölgeler arasında özellikle Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Akçakale ve Salacık Beldeleri’ndeki plajlar dikkat çekiyor. Ayrıca Çarşıbaşı Belediye Plajı, Trabzon şehir merkezi yakınlarındaki Kaşüstü ve Yalıncak plajları, bir dönem mavi bayrak sahibi olan Çamburnu plajı popüler olan diğer plajlar. Ayrıca bir çok küçük koyda yer alan mini plajlarda da denize girebilmek mümkün. Denizsuyu sıcaklığı bugünlerde Mersin ve İzmir’le aynı düzeyde: 27 derece.
Rize’nin 80 kilometrelik kıyı şeridinde, 12 plajda denize girilebiliyor. Aralarında en çok rağbet göreni, dört dönümlük kumsalı, 1500 kişilik kapasitesi ve sunduğu voleybol, futbol, kano, jet ski gibi su sporları yapma imkanları ile göz dolduran Limanköy Aile Plajı. Limanköy özellikle hafta sonlarında çok kalabalık oluyor, temmuz ve ağustosta konser etkinlikleri düzenleniyor.
Gürcistan sınırına kadar 40 kilometrelik sahili bulunan Artvin’de Kemalpaşa Beldesi’ndeki bir kilometrelik sahili ile Kopmuş Plajı bölge halkının tercihi. Halk plajından hafta sonlarında yaklaşık 4 bin kişi faydalanıyor. Plaj aynı zamanda doğa severlerin de kamp alanı. Çadırları ile plaja gelenler hafta sonlarını burada kamp yaparak geçiriyor. Rize ve Artvin’in deniz suyu Didim’den bir, Ayvalık’tan iki derece daha sıcak: 25 derece.
Giresun’un yaklaşık 80 kilometrelik sahil şeridi plaj açısından Trabzon ve Rize’den daha zengin. Giresun Belediyesi Halk Plajı, Jandarma Plajı, Espiye Uluburun, Burunucu Ofran Plajı, Piraziz Eğrice, Keşap Düzköy Plajı, Tirebolu Yılgın Plajı ve Küçükçay Koyu ile Tirebolu Belediye Plajı en çok tercih edilen yerler. Son birkaç yıldır kapanan hiçbir plaj olmadı. Hem plajlar hem de diğer denize girilen yerlerde sanayi kuruluşları olmadığı için sular her zaman temizliğini koruyor. Giresun Belediyesi Halk Plajı bu yaz sezonun başından itibaren plajda konserler ve eğlenceler düzenliyor.

LEZZETLER
Fevzi Hoca, Akçakale’de bin kişilik restoran açtı


Trabzon’un iki ünlü lezzeti Akçaabat Köftesi ve balık. Her ikisinin de bulunduğu adres Fevzi Hoca. Akçaabat ilçesi Akçakale Beldesi’ndeki bin kişilik yeni restoranı geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Fevzi Hoca, taze balıklarıyla her zaman ilk tercih edilen mekanlardan biri. Fevzi Hoca’nın Trabzon şehir merkezinde
/images/100/0x0/55ea2850f018fbb8f86ec084
de bir restoranı bulunuyor. Ayrıca Akçaabat ilçesinde yine köfteleriyle ünlü Nihat Usta, Cemil Usta ve Körfez Restoran gibi lokantalar var. Bu mekanlarda köfte ve balığın yanı sıra et ve tavuk ızgarayı tadabilir, hafta sonlarında zengin açık büfe kahvaltıdan yararlanabilirsiniz. Trabzon kent merkezindeki Kılçık tavsiye edilebilecek küçük balık lokantaları arasında ilk sırada yer alıyor.
İçkili balık restoranı sayısı çok az olan Trabzon’da bu kategoride değerlendirilebilecek restoranlar: Balıkçı Dede, Galanima, Bey Konağı.
Ünlü Trabzon pidesi için tavsiye edeceğimiz adres Uzunsokak’taki Çardak, Atatürk Alanı’ndaki Ertuğrul Pide Salonu, Pazarkapı Mahallesi’ndeki Akın Fırını. Sürmene İlçesi’nin Çarşı Mahallesi’ndeki Bozo da ünü Türkiye’ye yayılmış pidecilerden. Trabzon’da ayrıca asırlık Kalkanoğlu Pilavı’nı tatmanızı, Ayasofya Müzesi’nin bahçesinde kuymak ve kaygana yemenizi öneririz.
Rize sahilinde daha önce hizmete açılan Şehzade Restoran yeni düzenlenen 600 metre karelik denize sıfır bahçesi ile leziz alabalığın adresi oldu. Alabalık başta olmak üzere mezgit, çupra ve levrekle yaz sonuna kadar kalkan, barbun ve istavrit gibi balık çeşitlerini restoranda tatmak mümkün. Yerel mutfağın mıhlama, lahana haşlama, lahana sarma, mısır ekmeği, fasulye tava, hamsili pilav ve laz böreği gibi öne çıkan lezzetlerini Öz Balık Restoran, Halil’in Yeri, Dedemin Bağı, Yakamoz, Evvel Zaman, Eskitoğlu Alabalık Çiftliği’nde tadabilirsiniz. Ayrıca Çayeli İlçesi’nde kuru fasulye ve ızgara köfteleriyle ünlü Lale ve Hüsrev lokantalarını göz ardı etmemek gerek.
Giresun’daki lokantaların birçoğunda yöresel tatları bulmak mümkün. Fiskobirlik EFİT, Tibor, Kulak Restaurant ve Ayvasıl Pide bu mekanların başında geliyor. Doğu Karadeniz’de ince uzun pidesi ile bilinen Espiye Park Pide ve Çağla Pide tercih edilen mekanlar. Balıkta ise Şoray Balık, Ayvasıl Pide ve Balık Restaurant, Kulak Restaurant öne çıkıyor. Şehir merkezinde, deniz kenarında olması nedeniyle Eşkina, şu anda en fazla tercih edilen balık restoranı. Balık restoranları arasında yer alan Kerasus Bahçe geçtiğimiz yaz sonu kapanırken Giresun’un ilk balık restoranı Çerkez ise iki yıl önce kapanmıştı. Yine Giresun Erimez’de kahvaltısıyla Hakkı Usta’nın Yeri, güveçte kuru fasulyesi, ısırgan yemeği ve külekte yoğurduyla Yolağzı’ndaki Cinağa’nın Yeri yöresel tatların mekanları. Kent merkezinde restore edilen bir konakta bulunan Bahçe de gözde yerler arasında.

KONAKLAMA
Çayeli’nin yeni oteli Lazlakar tarihi konak geleneğini yaşatıyor

Trabzon otel bakımından birçok seçeneğe sahip bir kent. Şehir merkezindeki Zorlu Grand Otel, Usta Otel, Horon Otel, Funda Otel, Aksular Otel ve Uzunkum Otel ile şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Kaşüstü Beldesi’ndeki Novotel ve Saylamlar Otel, Maçka ilçesindeki Büyük Sümela Otel 3, 4 ve 5 yıldızlı rahatlık arayanların gözdesi durumunda. Bu otellerde fiyatlar 80 - 200 TL arasında değişiyor. Ayrıca Çaykara ilçesindeki Uzungöl Beldesi’ndeki apart otellerde de geceliği yaklaşık 100 TL olan odalarda konaklama imkanı sunuluyor.
Rize kent merkezinde konaklama imkanı sınırlı. Dedeman Otel, Beşikçi Otel ve Keleş Otel kent merkezindeki belli başlı konaklama tesisleri.
Çayeli ilçesinde yeni hizmete açılan Lazlakar Otel, Karadeniz’in tarihi konaklarını simgeliyor. Limanköy mevkii Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki otelde 24 odada 50 yatak kapasitesi bulunuyor. Atıf Ketenci ve Mehmet Karamehmetoğlu’nun hizmete açtığı otel Çayeli’nin bir yaylasının adı olan Lazlakar’ın ismini taşıyor. Çayeli’ndeki Grand Çavuşoğlu Otel de tercih edilen mekanlar arasında. Rize’ye gelenlerin konaklama bakımından tercih ettiği bölge ise genellikle Ayder Yaylası oluyor. Yaklaşık iki bin yatak kapasitesi olan yayla yaz ayları boyunca yüzde 100’e varan doluluk oranıyla tatilcilerin gözde mekanı. Ayder’de gecelik konaklama pansiyonlarda 20 - 30 TL, otellerde ise 60 - 100 TL arasında. İkizdere ilçesindeki Ridos Termal Otel de kaplıcalarıyla ünlü. Ridos’ta da oda fiyatları 100 ile 180 TL arasında değişiyor.
Giresun kent merkezindeki New Jasmin Otel, Başar Otel, Çarıkcı Otel ve Piraziz Park Otel konaklama tesislerinin başında geliyor. Bu otellerde 80 - 120 TL aralığında konaklama mümkün.

False