Paylaş
Benimle birlikte jüri üyeliği yapan Gülsen Tuncer, Gökmen Sözen, Engin Ayça ve Ali Sirmen’le en iyiyi seçerken epeyce zorlandık.
Çünkü her yıl olduğu gibi bu yıl da Anadolu’nun çeşitli yörelerinden gelen becerikli kadınlar annelerinden öğrendikleri tarifleri büyük bir özenle uyguladılar ve bize de birbirinden leziz yöresel yemekleri tatmak ve karar vermek düştü.
Birinciye 3 bin TL kazandıran yarışmada dereceye girenler şöyle:
Birinciliği Saadet Kuşçu sazan balığı dolmasıyla kazandı. İkinciliğe çöpte işkembe dolmasıyla Seval Çetin’i layık gördük. Rada Beysun Öztop ise makluba ile üçüncü oldu. Dereceye giren tarifler, Keyveni Catering’in kurumsal dergisi “Keyveni Mutfağı”nda yaratıcılarının ismiyle yayınlanacak.
HEMŞİN USULÜ ISIRGAN YEMEĞİ
Elinize eldiven takıp ısırgan yapraklarını maydanoz ayıklar gibi ayırın ve bol suyla yıkayıp süzün. Büyük bir tencereye suyu ve tuzu koyup kaynatın. Kaynayınca ısırgan yapraklarını suya atın. Arada sırada karıştırarak en az 30 dakika pişirip süzün. Suyun bir bardağını ayırın.
Süzdüğünüz ısırgan yapraklarını ve ayırdığınız suyu mutfak robotuna koyup püre oluncaya kadar çekin. Sonra da bir teflon tavaya (vok tavası kullanmanızı öneririm) koyup mısır ununu ekleyin.
Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 4-5 dakika pişirin. (Isırgan püresi pişerken göbek atacak ve etrafa sıçrayacaktır, dikkatli olun.) Üzerine hemen dövülmüş sarmısakları ekleyip karıştırarak 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Tereyağını tavada kızdırıp pul biberi ekleyin. Kızgın yağı püreyle iyice karıştırıp sıcak olarak servise sunun.
Not: Aslında bu yöresel yemeği yaparken mutfak robotu değil, lahana ezeceği kullanılır. Yemek pişince lahana ezeceği ile iyice ezilip servise sunulur.
Malzeme listesi
- Yarım kg taze ısırgan otu
- Yaklaşık 10-12 su bardağı su
- 1 su bardağı mısır unu
- 2 çay kaşığı tuz
- 3 diş sarmısak (isteğe bağlı)
- 50 gr tereyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Paylaş