GeriSeyahat Doğu Karadeniz’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Doğu Karadeniz’de bu yaz

Doğu Karadeniz’de bu yaz

Bölgenin sahil şeridinde bu yıl 50’ye yakın plaj hizmet veriyor. Aralarında Mavi Bayraklı tesis bulunmasa da il sağlık müdürlükleri deniz suyunda periyodik ölçüm yapıyor, sonuçlarını kamuoyuna açıklıyor.

Trabzon’un içkili tesisleri hızla azalırken, restoranlar yöresel lezzetlerin de sunulduğu brunch’lara yöneldi. Doğu Karadeniz’e yaşam sevinci aşılayan festivaller bu yıl ramazan nedeniyle temmuzda yoğunlaştı.

SAHİLLER - PLAJLAR:
Trabzon’da 22, Rize’de 12 plaj halkın hizmetinde

Artvin’den başlayıp Giresun’a uzanan Doğu Karadeniz sahilinde Karadeniz Otoyolu nedeniyle plajların sayısı çok az. Bunların arasında Mavi Bayraklı tesis yok. Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nce yapılan ölçümlere göre, ilin 110 kilometrelik kıyı bandında sadece 22 noktada denize girilebiliyor. Kent merkezi dışındaki bu plajlar arasında, Yalıncak, Akçaabat İlçesi’ndeki Darıca, Mersin ve Salacık plajları, Çarşıbaşı İlçesi’ndeki Belediye Plajı, bir zamanlar Karadeniz’in tek mavi bayraklı sahili Sürmene Çamburnu Plajı öne çıkıyor. Darıca, Salacık ve Mersin plajlarında tatilcilere akşam canlı müzik sunuluyor.
Giresun’da denize girmek için en çok Belediye Halk Plajı, Jandarma Plajı, Bodimeli, Espiye Uluburun, Burunucu Ofran Plajı, Piraziz Eğrice, Keşap Düzköy Plajı, Tirebolu Yılgın Plajı ve Küçükçay Koyu ile Tirebolu Belediye Plajı tercih ediliyor. İl sahilinde sanayi kuruluşu olmadığı için deniz temiz. İl Sağlık Müdürlüğü 15 günde bir deniz suyunu analiz ediyor, kirlilik görülen bölgeleri basında ilan ediyor. Son yıllarda bazı plajlarda canlı müzik ve yarışmalar yapılıyor. Fiyatlarda ise geçen yıla oranla önemli bir artış yok.
Rize’nin 80 kilometrelik kıyı bandında bu yıl 12 plaj açık. Tesislerde artık eğlence de sunuluyor. Çayeli İlçesi’ndeki Limanköy Plajı’nın 4 dönümlük kumsalından bin 500 kişi aynı anda yararlanabiliyor. Kano, jet ski gibi su sporları yapılabiliyor. Akşamları yöre sanatçıları sahneye çıkıyor. Rize sahillerinde bu yıl çok sayıda yeni işletme hizmete girdi. Rize Belediyesi’nce Fener Mahallesi’nde açılan tesisin deniz kıyısına yerleştirilen koltukları gün batımını izlemek isteyenlerin uğrak yeri. Artvin’in 40 kilometrelik sahilinde bu yıl da Kemalpaşa Beldesi’ndeki Kopmuş Plajı öne çıkıyor. Bir kilometrelik sahilinde hafta sonlarında 4 bin kişi denize giriyor. Doğa severler kamp yapıyor.

LEZZETLER
Akçaabat’ın restoranlarında yeni trend hafta sonu brunch

Trabzon’un lezzet sahiline dönüşen Akçaabat İlçesi’nde meşhur köfteyi tatmanız gereken restoranlar Nihat Usta, Cemil Usta ve Körfez. Bu yıl Cemil Usta başta olmak üzere bazı restoranlar cumartesi, pazar günleri, yöre lezzetlerini de bulabileceğiniz açıkbüfe kahvaltı uygulamasına başladı. Saat 13.00’e kadar süren servisin kişi başı ücreti 12 - 15 TL arasında. Kent merkezindeki Ayasofya Müzesi’nde yeni bir lezzet mekanı hizmete girdi. Ağaçların gölgesindeki Müze Çay Bahçesi’nin keşanla kaplı masalarında, sabah yöre ürünleriyle

/images/100/0x0/55eaa6d9f018fbb8f88dff32
kahvaltı yapabilir, öğlen en leziz kuymakların, kaygana ve sarma dolmasının tadına bakabilirsiniz. Kentte içkili balık lokantalarının sayısı azalıyor. Akyazı sahilindeki Balıkçı Dede ve Bey Konağı restoranları, dolgu çalışması nedeniyle kıyıdan uzaklaşsa da mönülerindeki lezzetler değişmedi. Balıkçı Dede’de mevsim balıkları özel salata eşliğinde sunuluyor. Sonrasında fırınlanmış helva ikram ediliyor. Trabzon pidesinin adresi değişmedi: Ertuğrul ve Akın fırınları. Ayrıca Sürmene ilçesindeki Bozo da bu alanda iddialı. Trabzon’un Pazarkapı Mahallesi’ndeki asırlık Kalkanoğlu Pilavı’nı komposto, kuru fasulye ve turşu eşliğinde tatmanızı öneririz. Atatürk Alanı’ndaki Uzungöl Restoranı’nın mönüsünde alabalık ve yöresel yemekler, Cumhuriyet Caddesi’ndeki Akçay Restoran’da Trabzon döneri öne çıkıyor. Fevzi Hoca ve İskenderpaşa Köfte şehir merkezindeki diğer lezzet adresleri. Rize’nin Derepazarı İlçesi Yanıktaş Köyü’ndeki Zümrüd-ü Anka Butik otel restoranıyla da iddialı. Derepazarı pidesi, lahana sarması, mısır ekmeği, mıhlama ve laz böreğini burada tadabilirsiniz. Rize merkezindeki Şehzade ve Özbalık deniz ürünlerinde, Evvel Zaman ise yöresel yemeklerde uzmanlaşmış restoranlar. Giresun’da yöresel lezzetleri sunan başlıca restoranlar TİBOR, Kulak, Bal Teras ve Fiskobirlik EFİT. Çağla Pide ve Kukul Pide ise, meşhur ince uzun Giresun pideleri ile ön plana çıkıyor. Kıyıdaki Eşkina Restaurant, kent merkezdeki en ünlü balık lokantası. Kulak Restoran ve Tirebolu Kalesi eteğindeki Yusuf’un Yeri’nde balığın yanı sıra yöresel yemekleri bulacaksınız. Tarihi Zeytinlik Mahallesi’ndeki asırlık binada açılan Konak Restaurant bahçesi, tarihi dokusu, taze balığıyla yeni bir mekan. Yolağzı’ndaki Cinağa güveçte kuru fasulyesi, ısırgan yemeği ve kaburga kebabıyla iddialı.

YAYLALAR, FESTİVALLER
Yeşilyayla’da inek doğaçlaması Kadırga’da en büyük horon halkası

Doğu Karadeniz’in en büyük yaz etkinliği Kadırga Şenliği bu yıl 14-15 Temmuz’da yapılacak. Trabzon, Gümüşhane, Giresun illerinin kesiştiği noktadaki Kadırga Yaylası’nda iki gün boyunca yerel sanatçılar konser verecek, yarışmalar yapılacak. Panayır kurulacak, binlerce kişinin katılımıyla horon halkası oluşturulacak, kemençe eşliğinde horon tepilecek. Yörenin en renkli yaz etkinliği Yeşilyayla Şenliği ise altıncı yaşını kutluyor. 28 Temmuz’da Artvin’in Arhavi İlçesi’nde başlayıp dört gün sürecek. Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği’nce düzenlenen festivalin bu yılki teması inek. Festivalde yerel yemeklerin tanıtılacağı yemek atölyeleri kurulacak, modern dans, geleneksel çocuk oyunu, film gösterimleri yapılacak, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’dan gelen solistler yerel ezgiler sunacak, yerli ırk ineklerin önemi gündeme getirilecek. Festivalin en ilginç etkinliği 29 Temmuz’da Dülgerli Köyü’nde. “Alper Maral Sessizlik İçin Çalıyor” adlı etkinlikte genç besteci Maral, Buster Keaton’ın 1925’te çektiği Ben ve İneğim adlı sessiz filminin gösterimini yapacak ve piyano başına geçip doğaçlamayla filme eşlik edecek. (www.yaylafest.org) Trabzon’un Tonya İlçesi’ndeki Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali 27 Temmuz’da atlı grupların kortej yürüyüşüyle başlayacak. İki gün boyunca en iyi tereyağı ve süt yarışması yapılacak, horon gösterileri düzenlenecek. Sürmene İlçesi’ndeki ”Hayden Sürmene Şenlik ve Etkinlikleri” bu yıl 15 Temmuz’da başlayacak. Yerel sanatçıların konser vereceği dört günlük etkinlikle, dünyada sadece bu bölgede yaşayan kırmızı benekli alabalık, ünlü beyaz fasuyle tanıtılacak. Plaj voleybolu, sokak basketbolu, badminton turnuvaları yapılacak. İlde ayrıca 20 Ağustos’ta Sultanmurat Yayla Şenliği, 4-6 Ağustos’ta Vakfıkebir Ekmek ve Kültür Festivali, 1-3 Ağustos’ta Uzungöl Kültür ve Turizm Festivali düzenlenecek. Giresun’da mayıstaki Dizgine Hıdrellez Şenliği’yle başlayan festival sezonu ağustosta Çamoluk Bal Festivali’yle sona eriyor. En büyük festivaller temmuzda. Her yıl 20 bin kişinin katıldığı ilin en eski şenliği Kümbet Festivali 15 Temmuz’da festival ateşinin yakılmasıyla açılacak. Konser ve eğlenceler üç gün sürecek. Görele’nin Kemençe ve Horon Günleri bu yıl 22- 24 Temmuz’da yapılacak. Gün boyunca kemençeler çalınacak, yarışmalar düzenlenecek, konserler verilecek. Festivalin son gecesinde kemençe ağası seçilecek. İlin en otantik etkinliği 23-24 Temmuz’da bir krater gölü olan Sağrak’ta yapılacak. İki gün boyunca at yarışları, koyun kırpma, en güzel buzağı yarışmaları düzenlenecek. Göl çevresindeki müzikli eğlence geç saatlere kadar sürecek. Espiye’nin 23-24 Temmuz’daki Pide Festivali’nin merakla beklenen etkinliği pide yeme yarışması. Bu yıl ramazan sonrasına ertelenen Çamoluk Bal Festivali, 4 Eylül’de gerçekleştirilecek. En iyi bal ve bal ağası seçilecek.
Rize’nin ünlü Ayder Yaylası’nı Hazindak Yaylası’na bağlayan 3 bin 600 metrelik orman içi yürüyüş parkuru bu yıl açıldı. Uluslararası Kaçkar Dağcılık ve Turizm Şenliği 18-25 Temmuz’da 13’üncü kez gerçekleştirilecek. 15 - 17 Temmuz’da Fırtına Vadisi’ndeki Uluslararası Rafting Şenliği’ne yurtdışından da takımlar katılacak. Karadeniz kıyısındaki ülkelerin folklor takımlarını bir araya getiren Arhavi Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 2 Eylül’de başlıyor. Dört gün boyunca dans yarışmalarının yanı sıra hızarla odun biçme, fındık ayıklama, off - road yarışları yapılacak. Ünlü sanatçılar konser verecek.

False