"Sıfır-Covid" politikasında ısrar eden Çin'in finans şehri Şangay, yeni Covid dalgası nedeniyle beş haftadır sıkı kapanma önlemleri altında yaşıyor. Şangaylılar, karantinanın başlamasından bu yana hem gıdaya hem de sağlık malzemelerine ulaşmakta ciddi zorluk yaşıyor
#ŞangayAndre Gardner, perakendecilere önerilerde bulunurken Türkçe tam karşılığı olmayan ‘cliffhanger’ kelimesini anlatmak için “Muhteşem Yüzyıl ve Süleyman” dedi. Türkiye’yi araştırırken internette diziyle karşılaştığını ve dünyada gördüğü ilgiden etkilen-diğini söyledi.
Deniz Arın Uzun’a henüz 15 aylıkken omurilik tümörü teşhisi konuldu. Bunun Türkiye’de ilk vaka olması doktorları hayrete düşürdü. Prof. Dr. Cengiz Canpolat ve ekibi ilaç tedavisiyle dört yıldır tümörü stabil tutmayı başardı. Anne Emel Uzun, “Bize bugünlerin hayalini bile kurdurtmadılar” derken Prof. Canpolat “Deniz Arın benim mucize çocuğum. Tedavide büyük ilerleme kaydettik” dedi.
#Deniz Arın UzunÇay, ülkemiz için vazgeçilmek içecekler arasında dersem abartmış olmam. Hemen hepimiz kahvaltının yanında taze demlenmiş çay içmeye bayılıyoruz. Ancak her zaman çay demlemeye fırsatı olmayanların imdadına poşet çaylar yetişiyor.
#Poşet ÇayTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkŞarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), madde fiyatlarıyla ilgili yanıltıcı sonuçların bazı çevrelerce manipülasyon aracı olarak kabul görmesi neticesinde, bilimsel açıdan TÜFE'ye eleştiri getiremeyen çevrelerin 143 temel başlık içinden "cımbızla" seçtikleri birkaç başlığa dair yanıltıcı beyanlarının devam ettiğini bildirdi.
#TÜİKAnkara Eczacı Odası Başkanı Cumhur Cem Abbasoğlu, son zamanlarda internetten veya sosyal medya üzerinden dolaşıma sokulan ilaç ya da takviye edici gıdalarda artış yaşandığına dikkat çekerek, “Vatandaşlarımızdan özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanmamalarını ve kesinlikle internet üzerinden ilaç almamalarını öneriyoruz” uyarısı yaptı.
#Ankara Eczacı Odası Başkanı Cumhur Cem AbbasoğluTürkiye geçen hafta psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialarla sarsıldı. Haberlere göre Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına da neden olan bir ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Zoroğlu’na danışan üç aileye ulaştık, medyada çıkanlarla ilgili yorumlarını ve bu süreçte yaşadıklarını iddia ettikleri ‘inanılmaz’ olayları dinledik.
#Süleyman Salih ZoroğluŞubatta enflasyon, beklentilerin üstünde düştü. Şubat 2023 enflasyon verilerine göre TÜFE, aylık yüzde 3.1 oldu. Yıllık TÜFE de yüzde 55.18 olarak gerçekleşti. TÜİK, deprem bölgesinde saha fiyatlarının derlenemediğini, bunun yerine “işyeri barkod tarama verileri” ve “internetten derlenen fiyat verilerinin” kullanımına devam edildiğini açıkladı.
#TÜİKPazartesi sabahı Türkiye son 100 yılın en büyük depremlerinden birini yaşadı. Dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş olan, biri 7.7, diğeri 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde ağır yıkıma ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Ve bir kez daha deprem karşısında ne kadar hazırlıksız olduğumuzu hatırlattı. İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “İnsanların dikkatini faylara değil, tehlikelere çekmemiz lazım. Risk algısı eksik olunca insanlar afete hazırlık için harekete geçmiyor” diyor.
#DepremSağlığımıza iyi gelsin diye veya hastalanmamak için pek çoğumuz sık sık vitamin ve gıda takviyesi alıyoruz. Oysa ihtiyacımıza uygun değilse ve uzman danışmanlığında kullanmıyorsak aslında hayatımızı büyük riske atıyoruz. Belki ilk birkaç seferde bir etki göstermeyebilir ama hiç beklemediğimiz bir anda bedelini bize ödetebilir.
#VitaminSon dönemde özellikle eczane dışı satışlarda sahte ilaç riskinin arttığını belirten uzmanlar, tüketicileri uyardı. TEB eski Başkanı Erdoğan Çolak, “Eczanelerde sahte ilaç satılması olanaksız” derken, İVEK İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyon Başkanı Barış Özyurtlu da, “Dünyada ilaçta ilk karekod uygulaması Türkiye’de yapıldı. Tüketiciler karekodu olan ilaçları güvenle kullanabilir” şeklinde konuştu.
#Karekod İlaç