Güncelleme Tarihi:
İnternet siteleri ve sosyal medyada satışa sunulan ilaçlarla ilgili önemli uyarılarda bulunan Ankara Eczacı Odası Başkanı Cumhur Cem Abbasoğlu, “Eczaneler güvenilir ilacın tek adresidir” dedi. İnternet ortamında gerçekleştirilen ilaç satışıyla mücadelede yapay zekâ destekli yazılım programı kullandıklarını da belirten Abbasoğlu özetle şunları söyledi:
SÜSLÜ SÖYLEMLERE ALDANMAYIN
“Son zamanlarda internetten veya sosyal medya üzerinden dolaşıma sokulan ilaç ya da takviye edici gıdalarda artış yaşanmaya başladı. Eczane dışında, internette satılan bu ürünler halk sağlığını ciddi şekilde tehdit etmekte, reklamların rahatlıkla yapılabilmesi, denetimsiz ve kolay ulaşım, ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Bu ürünlerin, üretiminden tüketimine kadar tüm süreçlerde güvenli ve kaliteli olması, yeterli ve uygun şekilde etiketlenmesi ve tüm tedarik süreçlerinin kamu sağlık otoritesince denetlenmesi önemlidir. İnternetten satılan sahte ilaçların aksine eczanelerdeki ilaçların hepsi ruhsatlı ilaçlardır. İlaç firması-ecza deposu-eczane sevk zinciriyle hastalara ulaştırılır, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenir. Dolayısıyla vatandaşlarımızdan özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanmamalarını ve kesinlikle internet üzerinden ilaç almamalarını öneriyoruz. Çünkü eczaneler güvenilir ilacın tek adresidir.
ODA YAPAY ZEKÂ İLE TAKİP EDİYOR
Oda olarak internetten ilaç satışıyla mücadele konusunda kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Sosyal medya içerikleriyle, kamu spotlarıyla, farkındalık kampanyaları ile vatandaşları sürekli olarak uyarmaya çalışıyoruz. İnternetten ilaç satışı ile mücadele etmek için ‘FarmaDedektif’, adını verdiğimiz yapay zekâ destekli yazılım programı kullanmaya başladık. Odamız tarafından geliştirilen ve patenti odamıza ait olan FarmaDedektif ile eczanelerden satılması gerektiği halde internet üzerindeki e-ticaret platformlarında satışa sunulan ürünleri tespit edip Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bildiriyoruz. Uygulama, internet üzerinde satılmaması gereken ilaçları tespit ediyor ve otomatik olarak sürekli tarıyor. Oda olarak, vatandaşların şikâyet ve taleplerini de dikkate alıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz FarmaDedektif ile internet ortamında satılmaması gereken 400’ün üzerinde ilacı tespit ettik. Son olarak ilerleyen günlerde sağlık alanındaki diğer paydaşlarımızın katıldığı ortak projeler üreterek vatandaşlarımızı söz konusu tehlikeye karşı uyarmayı hedefliyoruz.”
SAHTE İLAÇ ÖLÜME NEDEN OLABİLİYOR
İnsan sağlığını tehdit eden sahte ilaç sorununun giderek büyüdüğünü de dile getiren Abbasoğlu,“Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre ilaç pazarının yüzde 10’undan fazlası sahte ilaç piyasasının elinde. Yine DSÖ, her yıl 1 milyonu aşkın kişinin sahte ilaç nedeniyle hayatını kaybettiğini bildiriyor. Bu ölümlerin üçte birini çocuklar oluşturuyor. Özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler sahte ilaca daha fazla maruz kalıyor. Ülkemizde sahte ilaç oranı çok az olmakla beraber ağırlıklı olarak zayıflama ilacı, saç dökülmesi önleyici ilaçlar, afrodizyak etkili ilaçlar, gıda takviyeleri ve dermokozmetiklerin sahteleri üretiliyor. Kaynağı, üreticisi, saklama şartları belirsiz bu ürünlerin kullanılması halk sağlığı açısından büyük riskler taşıyor. Sahte ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere, zehirlenmelere ve hatta ölümlere neden olabiliyor” ifadelerini kullandı.