Erkek bebekler dünyaya geldiklerinde testisleri ya skrotum adı verilen testis torbasında olur ya da en geç ilk 6 ay içerisinde torbadaki yerini alır. Testislerin birinin ya da her ikisinin birden, doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde skrotuma yerleşmemesi ile karakterize inmemiş testis, yenidoğan bebeklerin yaklaşık %5’inde görülür. En tipik özelliği, zamanında tedavi edilmemesi hâlinde ilerleyen yıllarda erkek kaynaklı infertiliteye neden olabilmesi ve testis kanseri riskini belirgin ölçüde artırabilmesidir. Bu haftaki köşe yazımda erkek bebekleri olan ebeveynlere özel, inmemiş testis konusunu ele alacağım.
#SkrotumaErkek çocuklarında bir yaşına kadar yaklaşık %4 oranında inmemiş testis sorunu görülebiliyor. Ancak, erken doğan prematüre bebeklerde bu oran %33’lere kadar çıkabiliyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, çocuklarda inmemiş testis sorunu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#İnmemiş TestisErkek çocuklarda, yumurtaların (testis) bir veya ikisinin, yumurtalık kesesinde (skrotum) daimi veya aralıklı olarak bulunmaması (utangaç testis) durumudur. Yumurta, kasıktaki kanalda veya karın içerisinde yerleşimli olabileceği gibi, doğuştan testis yokluğu da hastalarda görülebilmektedir.
#İnmemiş TestisBu hafta genel olarak testis hastalıkları konusunda bilgilendirmeyi amaçladık. Bilindiği gibi hem üreme ve cinsel fonksiyonlar hem de erkek beden imajı algısı açısından testis önemli bir organ. Testiste sık görülen hastalıkları maddeler halinde aktararak kısa kısa bilgiler ile bu organı tutan hastalıklar konusunda bilgilendirme yapacağız.
#TestisTestisler, bebek anne karnında gelişim sürecinde iken karın arka duvarında oluşan, daha sonra hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek gebeliğin sonuna doğru torbaya (skrotum) ulaşan organlardır. Testisler karın içinden aşağı doğru inişini tamamlayamamış, kasık kanalında veya karın içerisinde bir noktada kalmışsa bu durum inmemiş testis olarak adlandırılır.
#İnmemiş Testisİnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteİnfertilite erkek kaynaklı, kadın kaynaklı veya hem erkek hem de kadın kaynaklı olarak karşımıza çıkabilir. Çiftlerin 1 sene boyunca, kadınların 12 yumurtlama döneminde korunmasız cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebeliğin oluşmaması şeklinde tanımlanabilen bu durum, erkeklerin ve kadınların eş zamanlı olarak muayene edilmesini gerektirir.
#SpermTestis tümörleri erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1’lik kısmını oluşturan nadir kanser türlerindendir ancak 18–35 yaş arası genç erkeklerde en sık izlenen kanser tiplerinden birini oluşturmaktadır. Başlıca işlevi sperm üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak olan bu organların kanserlerinin son yıllarda özellikle sanayileşmiş ülkelerde görülme sıklığı artmaktadır.
#TESTİS KANSERİ TEDAVİSİKadınların yumurta rezervini gösteren AMH testi sayesinde yumurta kıtlığı veya erken menopoz gibi olumsuzlukları tespit edebilir. Bu nedenle AMH üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veriler oluşturan bir test olarak önem taşır. Peki AMH nedir, ne anlama gelir? AMH testi ne zaman yapılmalı? İşte AMH ile ilgili tüm merak edilenler…
#AMHAzospermi son yıllarda sıklıkla karşılaşılan problemlerden biridir. Genellikle erkeklerde rastlanan sperm kaynaklı bir problem olan azospermi sorununun kısırlığa nasıl bir etkisi olduğu merak ediliyor. Peki, azospermi nedir, tedavisi var mıdır? İşte, azospermi belirtileri ve nedenleri...
#AzospermiSon yıllarda gittikçe artan sıklıkla karşılaşılan bir problem olan infertilite sorununda, hastaların yaklaşık üçte birinde sadece erkek nedenli ve üçte birinde ise hem erkek ve hem de kadının her ikisinde birden kısırlık görülmektedir. Bugün için elimizdeki veriler çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısının erkek kökenli olabileceğini göstermektedir. Bu durumun nedeni çoğunlukla sperm kaynaklı problemlerdir.
#AzospermiHipospadias (peygamber sünneti), idrar deliğinin peniste normalde olması gereken yerin daha alt kısmında olması durumudur. Bu hastalarda penisin ön tarafında sünnet derisi tam olarak gelişmemektedir, halk arasında “peygamber sünnetli” ya da “doğuştan sünnetli” olarak tanımlanmasının sebebi de budur. Esas olarak penis içindeki idrar kanalının kısa kalması nedeni ile meydana gelen bu durumun çocuğun ilerleyen yaşlarda fiziksel ve psikolojik açıdan sorunlar yaşamaması için kısa süre içinde tedavi ettirilmesi gerekir.
#HipospadiasGeçtiğimiz ay gündemi epeyce meşgul eden konulardan biri de 2045 yılında modern dünya ülkelerinde erkeklerin sperm sayısının sıfıra ulaşacağı yönündeki tahmindi. Bu tahmin dünyanın saygın ve tanınmış epidemiyologlarından Dr. Shanna Swan’dan geldi.
#Sperm SayısıYaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir?
#Sünnetİnfertilite, halk arasında daha yaygın bilinen adıyla kısırlık, birçok çiftin karşılaştığı bir sorun. Peki kısırlık neden olur, tedavisi var mıdır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#İnfertiliteErkek çocuklarda; doğumda yüzde 4-5, 1 yaşındayken yüzde 1 oranında oldukça sık görülen inmemiş testis hastalığında doğru tanı konulması, çocukların tüm yaşamını etkileyen önemli bir karardır. Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, inmemiş testisin doğru tanısının konulmasında aile öyküsü ve gözlemin oldukça önemli bir faktör olduğunun altını çizerek, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
#İnmemiş TestisHem üreme hem boşaltım fonksiyonlarını etkileyen hipospadias, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çocuk Ürolojisi ve Robotik Cerrahi Doç. Dr. Selçuk Sılay, erkek bebeklerde hipospadias (peygamber sünneti) sorunun önemini ve tedavisini sizler için anlattı.
#Peygamber SünnetiErkekler, genelde üreme sağlığı ve cinsel problemleri hakkında konuşmayı pek sevmiyorlar. Üreme sağlığı ile ilgili problemler görmezden geliniyor, son ana kadar doktora gidilmiyor. Aynı şekilde cinsel problemler baş gösterdiğinde sanki ortada bir sorun yokmuş gibi problemi göz ardı edebiliyorlar.
#Cinsel Problemler