Güncelleme Tarihi:
İnmemiş Testis, testislerin yumurtalık kesesi içerisinde görülmemesi (devamlı veya aralıklı) şeklinde olmaktadır.
Genelde çocukların ebeveynleri tarafından veya çocuk hekimlerinin muayenesi esnasında, testislerin yumurtalık kesesi içerisinde hiç görülememesi veya aralıklı olarak görülmesinin fark edilmesi ile saptanmaktadır.
İnmemiş Testis Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır:
Bu hastalığın tanısında en değerli tanı yöntemi çocuğun Üroloji hekimi tarafından muayene edilmesidir. Testislerin yerleşimi, inip inmeme durumu gibi bulgular en iyi şekilde fizik muayene ile anlaşılabilmektedir. Muayene ile utangaç testis de kolayca saptanır. İnmemiş testisin tanısında fizik muayene kadar değerli olmasa da ultrasonografi’nin ve nadirende MR’ın yeri vardır. Muayene ve ultrasonografide testislerin saptanılamaması durumunda da kamera ile karın boşluğuna girilerek narkoz eşliğinde testis aranması işlemi yapılabilmektedir.
Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır:
Doğum sonrasında inmemiş testis saptanan çocuklar, doğumdan sonra 6. aya kadar takip edilmelidirler. Bu süre içerisinde testislerin yumurtalık kesesine kendiliğinden inme ihtimali vardır ancak 6. ay sonrasında kendiliğinden düzelme ihtimali çok nadirdir. Bu yüzden, testisleri yumurtalık kesesine 6. aydan sonra inmemiş olan çocuklarda, en geç 18 aylık olana kadar ameliyat ile testisin yumurtalık kesesine indirilmesi ve sabitlenmesi işlemi olan ‘Orşiopeksi’ adı verilen operasyon Üroloji hekimleri tarafından uygulanmalıdır. Testisleri karın içerisinde yerleşik olan çocuklarda ise testisler tek bir cerrahi operasyon veya iki aşamalı cerrahi operasyonlarla yumurtalık kesesine indirilmektedir. Utangaç testis durumunda tedaviye gerek yoktur, ergenliğe kadar düzenli takip gerekir.
Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir:
Cerrahi işlem sonrası yara yeri bakımına özen gösterilmeli ve taburculuk sonrası yara yerine günlük pansuman yapılmalıdır. Operasyondan 1 hafta sonra hastalar, operasyonunu gerçekleştiren hekime tekrar kontrole gelmelidir. Ayrıca, hastalar, testis gelişimi, yerleşimi ve erkeklik özelliklerinin gelişimi açısından da Üroloji ve Çocuk hekimi tarafından takip altında olmalıdırlar.