Hipospadias nedir, nasıl tedavi edilir?

Hem üreme hem boşaltım fonksiyonlarını etkileyen hipospadias, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çocuk Ürolojisi ve Robotik Cerrahi Doç. Dr. Selçuk Sılay, erkek bebeklerde hipospadias (peygamber sünneti) sorunun önemini ve tedavisini sizler için anlattı.

Haberin Devamı

HİPOSPADİAS (PEYGAMBER SÜNNETİ) NEDİR?

Hipospadias, idrar deliğinin normalde olması gereken yerin altında olmasıdır. Halk arasında peygamber sünnetli ya da doğuştan sünnet gibi masum bir şekilde tanımlansa da ancak ameliyat ile düzeltilebilen ve çok önemli bir cerrahi işlemdir. 

Genellikle doğumda tanısı konulan bu durum çok farklı derecelerde izlenebilmektedir. Nedeni tam olarak bilinmese de bazı hormonal faktörlerin etkili olabileceği öne sürülmüştür.

İLERİ VAKALARDA BÖBREK YETMEZLİĞİNE BİLE YOL AÇABİLİR

İdrar yolu enfeksiyonları, idrar kanalı darlıkları, işeme güçlükleri ve hatta çok ileri ve tedavi edilmemiş vakalarda böbrek yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca ilerleyen dönemlere kadar tedavi edilmezse çocuk sahibi olunmasını zorlaştırabilir, engelleyebilir. Beraberinde peniste eğrilik, inmemiş testis ve hatta bazı cinsel gelişim bozuklukları eşlik edebilir. Bu nedenle bu işin uzmanı olan çocuk ürologları tarafından tedavi edilmelidir.

CERRAHİ TEKNİKLERLE TEDAVİ EDİLİR

İlk ameliyat en önemli ameliyattır. Doğru yapılmadığı takdirde tekrarlayan ameliyatlara sebebiyet verebilmektedir. İdrar deliğinin yerleşimine göre bir veya iki aşamalı ameliyat yapılabilir. Bazen ilk ameliyatlardan sonra iki veya daha fazla düzeltme işlemi gerektirebilir. Her yaşta bu ameliyat yapılabilse de cerrahi için en uygun zaman 6 ay ile 1,5 yaş arasındaki dönemdir.

Sonuç olarak hipospadias, çocuk ürologları tarafından yüksek başarı ile düzeltilebilen doğumsal bir hastalıktır.

Yazarın Tüm Yazıları