Hayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal AtatürkKefal balığı, halk arasında sıklıkla tüketilen bir deniz canlısı olarak bilinir. Türkiye sularında da yaşayan bu balık türü, özellikleri açısından birçok insan tarafından merak edilen canlılardan birisidir. Tüketilebilen bir balık türü olduğu için, avlama ve pişirme özellikleri açısından bilgi sahibi olunması gerekir. Kefal balığına dair tüm detayları sizler için derledik.
Ekim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkSahil bölgesindeysem beni en çok heyecanlandıran şey, oranın kültürüyle büyümüş bir şefin elinden yemek oluyor. Hele de o şef farklı mutfaklarda deneyim kazanıp tekrar memleketine dönmüşse... Çeşme Alaçatı’daki Mitu Lokanta’nın şefi Hüseyin Pancar ve Bodrum’daki Tuti’nin şefi Hakan Süve, mutfaklarında kullandıkları Ege malzemeleriyle buna örnek iki genç isim...
#EgePek çok yerel lezzetin kaynağı olan Foça mutfağı şimdilerde giderek eski tatlardan uzaklaşsa da yeni neslin gurme tatlar merakı sayesinde yeniden yaşatılmaya çalışıldığı gayet açık. Yerel lokantaların eski geleneksel yemeklere önem verir hale gelmesi de oldukça sevindirici.
#1Akdeniz çevresindeki ülkelerin mutfaklarına sıkça kullanılan bottarga, özetle dışı balmumuyla kaplanmış balık yumurtasının İtalyanca ismidir. Kefal ya da orkinos balıklarla yapılan ve mumlu havyar olarak da bilinen bottarga, çok yoğun aroması nedeniyle az miktarda kullanılsa da benzersiz bir lezzete sahiptir. Peki bottarga nasıl yapılır, nasıl kullanılır? İşte merak ettikleriniz…
#Bottarga Nedir1981’den beri hizmet veren Park Şamdan’ın Boğaz’daki lüks otel Les Ottomans içindeki mekânını ziyaret ettiğimde beklentim yüksekti. Yüksekti çünkü burası benim için belli bir kalite ve tutarlılıkla özdeşleşmiş. Maalesef sonuç az buz değil, ciddi hayal kırıklığı oldu.
#Park ŞamdanHer biri hain darbe girişimini durduran bir demokrasi kahramanı... Aileleri artık sadece onlardan yadigâr fotoğraflarla avunuyor, 15 Temmuz 2016’dan beri bitmek bilmez bir acı yaşıyor. “Oğlumuz hem doğumuyla, hem ölümüyle bizi şereflendirdi”, “Adalet yerini bulsun ve bu hainler aramızdan temizlensin”, “Bir gün elbet yeniden görüşeceğiz” diyerek teselli bulan sevenlerine, o günden beri yaşadıklarını sorduk. diyerek
#15 TemmuzSoğuyan havalarla birlikte sıcağa olan özlemimiz de artmaya başladı. Üstelik dengesiz havaların bizi hasta etmesi de an meselesi. Bu durumda geriye yapacak tek bir şey kalıyor: Çorba içmek! O halde mevsime özel birbirinden nefis çorba tarifleri hemen aşağıda.
#Çorba TarifleriGarson, kıvamında pişmiş spagetti üstüne biraz erken sıkım yeşil renkli zeytinyağı gezdirdi. Onun üstüne de bir miktar balık yumurtası rendeledi. Hepsi bu. İlk çatalımı aldığımda, tüm Akdeniz’in tabağıma doluştuğunu hissettim. Bu basit tabağın gerisinde koca bir hikâye var.
#Mandarin Oriental OteliKaradenizliler kusura bakmasın, ne Osmanlı’da ne Cumhuriyet Türkiyesi’nde kimse hamsiyi balık yerine koymamış. Karadenizlilerin baş tacı bu küçük balık, ne yazılara konu olmuş ne ziyafetlerin mönüsünde yer almış. Kelimenin tam anlamıyla yok sayılmış. Taa ki Sultan Süleyman’a kadar.
#HamsiArtür Büyüktaşçıyan ekonomi okudu. Bir şirkette yönetici olarak çalışırken hobisi fotoğrafçılığa yöneldi. Artık uzman bir reklâm fotoğrafçısı. 15 yıldır moda, stil, endüstri, belgesel ve yemek fotoğrafı konusunda çalışıyor. Sanat tarihi, yemek ve hobi kitapları basan bir kitabevinin editörlüğünü de yürütüyor. Aynı zamanda da iyi bir balıkçı. Büyüktaşçıyan bütün bu özelliklerini birleştirince ortaya ‘Balıktan Hikâyeler’ kitabı çıktı. Bu kitapta balığa dair her şey var.