Ekonomik kriz son aylara damgasını vurdu. Ancak mutlaka balıkçı tezgahlarında kesenize göre bir balık bulabilirsiniz.
Öncelikle, içinde bulunduğumuz mart ayının balıklarına bir göz atalım. Kefal, levrek ve kalkan bu ayın en lezzetli balıkları olarak dikkat çeker. Balığın diğer aylara göre daha bol olduğu nisan ayındaysa mercan, levrek, ve kalkan lezzet bakımından en üst düzeye çıkmıştır. Mayıs, barbunya, tekir ve iskorpit zamanıdır, levrek mevsimi mayısta da devam eder. Haziran ayında balık pek çıkmaz. Bazı balıklar Karadeniz’e gitmişlerdir, bazılarıysa yumurtalarını döktüklerinden ortalarda pek görünmezler. Temmuzda sardunya mevsimi başlar. Tekir ve barbunya da bu ayın balıklarındandır. Çingene palamudu ortalara çıkmak için ağustosu bekler. Bu ayın diğer balıkları ise sardalya, mercan ve kılıçtır.
Şeftali kompostolu irmik tatlısı 6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 15 DAKİKA MALZEME LİSTESİ ? 1 kutu şeftali kompostosu (8-10 adet yarım şeftali) İrmik tatlısı için; ? 4 yemek kaşığı dolusu irmik ? 2 tatlı kaşığı tereyağı ? 1 su bardağı tozşeker ? 1 paket vanilya ? 4 su bardağı süt ? 2 yemek kaşığı dolusu hindistancevizi
YAPILIŞI: İrmik ve tereyağını orta boy bir tencereye koyun. Üzerine tozşeker ve vanilyayı ekleyip sütü ilave ederek karıştırın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Orta boy bir cam kabı suyla çalkalayıp ıslatın. Sıcak haldeki irmik tatlısının yarısını kaba aktarın. Üzerine yarım şeftalileri, çukur kısımları altta kalacak şekilde yerleştirin. Şeftalilerin üzerine irmik tatlısının kalanını kaşıkla aktarın. Üzerine hindistancevizi serptiğiniz tatlıyı buzdolabında yaklaşık bir gece bekletin. Tatlıyı buzdolabından çıkarıp dilimleyerek servise sunun.
Milföylü çıtır börekler 12 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA MALZEME LİSTESİ ? 12-16 adet hazır milföy hamuru (10 cm x 10 cm boyutlarında kare hamurlar) İç harcı için; ? ½ su bardağı beyaz peynir (sert, orta yağlı ve rendelenmiş olmalı) ? 1 çay kaşığı karabiber ? 1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu ? 2 adet yumurta sarısı ? ayrıca, 3 yemek kaşığı zeytin ezmesi ? 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri Üzeri için; ? 1 adet yumurtanın sarısı
YAPILIŞI: Milföy hamuru dondurulmuş olarak satılır. Marketlerin dondurulmuş ürünler bölümünde 10 x 10 santimetrekarelik kareler halinde ya da rulo olarak bulabilirsiniz. Eğer kare milföy hamurlarından bulamazsanız rulo halindeki milföy hamurunu 10 x 10 santimetrekarelik kareler halinde kesebilirsiniz. Dondurulmuş hamurları en oda sıcaklığında az 10 dakika bekletin. İç harcını hazırlamak için 2 adet yumurta sarısını bir tabakta çırpıp üzerine rendelenmiş beyaz peyniri ve ince kıyılmış dereotunu ilave edin. Karabiberi de serpip malzemeleri çatalla ezerek iyice karıştırın. Zeytin ezmesi ve rendelenmiş kaşar peynirini bir başka tabağın içinde karıştırın. Böreklerin üzerine sürmek için; bir yumurtanın sarısını bir kasede çatalla çırptıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan oda sıcaklığında yumuşmış olan milföy hamurlarından birini sivri köşelerinden ortasına doğru koparmadan kesin. Böylece 4 adet üçgen parça elde etmiş olacaksınız. Üçgen parçaların uçlarını pervane şekli elde edecek şekilde ortaya getirip bastırın. Hamurun ortasına hazırladığınız peynirli harçtan iki çay kaşığı kadar koyun. Bu böreği yapmanın başka bir şekli de hamurları fırına dayanıklı 2-3 santim çapındaki ufak kaselere bastırarak yerleştirmektir. Hamurların ortasındaki çukurlara da peynirle karıştırdığınız zeytin ezmesini koyun. (Yaratıcılığınızı kullanarak rulo, üçgen, fiyonk gibi şekiller de oluşturabilirsiniz.) Böreğin iç harcını hazırlamak için sosis, sucuk gibi farklı malzemeler de kullanabilirsiniz. Hazırladığınız börekleri sıvıyağla hafifçe yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün. Dilerseniz çörekotu veya susam serpiştirin. Börekleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında zerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız börekleri sıcak sıcak servis yapın.