DasDas’ın yeni projesi İO Festival hazırlık aşamasındayken seyirciyi Belçika’dan konuk ettiği bir performansla festivale ‘ısındırdı’: Fotoğrafın doğasına ve imgeye odaklanan performans sanatçısı Charlotte Bouckaert ‘11 Saniye’ ile DasDas’taydı. Sanatçıyla ’11 Saniye’yi ve fotoğraf/tiyatro arasında ördüğü bağı konuştuk.
#Charlotte Bouckaertİmge, zihin içerisinde tasarlanmış olan ve gerçekleşmesi hayal olan şeylere verilen addır. İmge gerçekliğin dışındadır ve dış dünya ile gözlenen şeylerin kişinin kendi zihninde yeni bir şekle döndürmesi ile alakalı bir durumdur. Bu sebepten dolayı imge, dış dünyada herhangi bir karşılığı bulunan bir kavram değildir. Kişi kendi kafasında tasarladığı ve düşündüğü için imgeler alışılmışın dışında olan kavramlar olarak bilinir. Şiirde imge tek bir sözcük halinde bulunabilir. Ancak imgeler dizeler boyunca ve bir ya da birden fazla kelimelerle de görülebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İmge Nedir?Noel Baba, efsaneyle gerçeğin iç içe geçtiği bir anlatının içinde kimliğini devam ettiriyor. Peki onun, ‘sırtındaki heybesinde çocuklara dağıttığı hediyeler sonrası akılda kalan en güçlü imge nedir?’ diye sorsak; hiç kuşku yok ki ‘geyik’ dersiniz. O zaman şimdi gelin ‘bir başka geçmiş zaman kokulu âlem’e yol alalım. Osmanlı’nın kuruluşuna değen o mitolojik havayı teneffüs edelim ve ‘Geyikli Baba’ya selam verelim…
#Geyikli BabaYapılan bir araştırma, vatandaşların yüzde 39'unun ''ekonomik sıkıntılara alıştığını'', yüzde 59'unun ise enflasyonu ''kader'' olarak kanıksadığını ortaya çıkardı. Halkın yüzde 40'ı fakir insanların durumlarını görünce haline şükrederken, önemli bir bölümü yolsuzlukla anılan kişilerin isimlerini hatırlamıyor.
Kamil Çetin'ın 2017 yılında yönettiği komedi filmi Ketenpere televizyon ekranlarında izleyicisiyle buluşuyor. Ünlü komedyen Şafak Sezer’in hem oynadığı, hem de senaryosunu yazdığı film, dizilerde figüranlık yapan ve kendi filmini çekmenin hayallerini kuran Kalender ve Vefa’nın eğlence dolu hikayesini anlatıyor. Peki, Ketenpere filminin konusu nedir, oyuncuları kimler?
#KetenpereHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalÇocukları ülke ve dünya gündeminden uzak tutmak zor ancak bunu başarsak bile çevrelerinden duyduklarıyla bir akşam eve “Anne neden savaş var” gibi sorularla gelebiliyorlar. Onlara yaşananları sakin bir tonda, yalan söylemeden ancak yaşına uygun cümlelerle anlatmak mümkün...
#ÇocukYıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü Başkanı olan sanatçı Prof. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun (LUKA) 25'inci kişisel sergisi 'Troy', misafir öğretim üyesi olarak gittiği Ivey Business School’un da yer aldığı Kanada’nın London kentindeki London Art Space’te açıldı. Serginin ana teması Troya olsa da Artuklulardan Selçuklulara, Hattilerden Hititlere Anadolu’da yaşamış diğer 'Troya'ların izini sürdüğünü belirten LUKA, “Anadolu’nun hangi değerini ele alsam ona bir başka başyapıt imge olarak bakıyorum” diyor.
#LUKAFransızca kökenli bir terim olan fiktif kelimesinin ilk anlamı hayalidir. Gerçekle bir ilgisi olmayan, tamamen hayal ürünü ve var sayıma dayalı olan şeyler fiktif olarak nitelendirilir. Bu kelimenin yan anlamı ise uydurmadır. Saymaca ise farazi anlamında kullanılan öz Türkçe bir sözcüktür. Bulmacada saymaca ve fiktif kelimelerinin yanıtları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Pekin’de doğup büyüyen genç yazar An Yu, ‘Sen Çok Seversin Bu Yemeği’ ile okurunu Pekin’den Tibet’e bir yolculuğa çıkarıyor. Okur bu yolculukta daha çok orta sınıf ailelerdeki kadın yaşamlarına, onların ikinci planda bırakılmışlığına, ataerkil aile yapısına, kadınların çemberi kırmak için verdikleri mücadeleye tanık oluyor.
#An YuÇağdaş sanatın önemli kurumlardan TATE’in ‘misafir sanatçı’ programı kapsamında bir ayını Cornwall'daki Porthmeor Stüdyosu’nda geçiren seramik sanatçısı Burçak Bingöl, bu deneyim sonucunda ortaya çıkardığı ‘Dünyada Küçük Titreşimler’ sergisiyle Tate St. Ives’a konuk oluyor.
#Burçak BingölMekânsızlığı hem içerik hem form bağlamında bir deney alanı olarak ele alan ve sese, ışığa, kente odaklan Taksim Sanat’taki ‘Boşlukta Mevcut’ sergisinin küratörü Derya Yücel, “Bir tür ‘mekansız mekan’ yaratarak, galeriyi karanlık, sessiz ve dingin bir alan haline dönüştürdük” diyor.
#Derya YücelSon yıllarda kullanım oranı artan Hayal isminin ilk anlamı düştür. Zihinde tasarlanan ancak gerçek dünyada herhangi bir karşılığı bulunmayan tüm olaylar ve varlıklar hayal olarak adlandırılır. Tarihte bu isim ilk kez ''Hayali'' adlı divan şairi tarafından mahlas olarak kullanılmıştır. Hayal isminin anlamını ve öne çıkan özelliklerini derledik.
Rasim Özdenören 20 Mayıs 1940 tarihinde Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. Alâeddin Özdenören'in ikiz kardeşidir. Özdenören, ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu illerinde tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsünü bitirdikten sonra Devlet Planlama Teşkilatında uzman olarak çalışan Özdenören, 1970 yılında araştırma amacıyla ABD’ye giderek çeşitli eyaletlerde iki yıl kadar kalmıştır. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine getirilmiş; aynı Bakanlıkta bir yıl da müfettiş olarak çalışmıştır. 1978'de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra geri dönmüştür. İşte, Rasim Özdenören kitapları ve eserleri hakkında detaylı bilgiler
#Rasim ÖzdenörenGünlük hayatın içerisinde sıkça kullanılan kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelerden birisi olan sembol kelimesi herkesçe merak edilen bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bu kelimenin anlamı çok kişi tarafından merak edilmektedir. Sembol nedir? Ne anlama gelir? TDK'ya göre Sembol kelimesinin sözlük anlamı nedir sizler için derledik.
#SembolArap Alfabesinin ilki harf olan ''Elif'', İslam dininde ve tasavvuf edebiyatında Allah'ın birliğini ve tekliğini simgeler. Örneğin Kanuni Sultan Süleyman'ın yazdığı ''Kadd-i yari kim halkın serv görür kimi elif / Cümlenin maksudu bir amma rivayet muhtelif'' beytinde, Elif kelimesi, vahdetin sembolü olarak kullanılmıştır. Lamelif ise, lam ve elif harflerinin terkibidir. Bu terkipte ''lam'', Allah'ın yeryüzüne halife olarak atadığı kulun sembolüdür. Lamelif şiirinin türü, içeriği ve şairi hakkında tüm detayları derledik.
Atalarımızın ağaç gövdelerinin üstünü kazıyarak haberleşmelerinden yüzyıllar sonra bugün aklımızda tek bir soru var: “Facebook’ta iyi görünüyor muyum?” Annete ve Peter Nobel’in basın sanatı koleksiyonundan küratör Christoph Dosweld’in seçtiği 300 çalışma, Pera Müzesi’nde.
#Pera MüzesiDilimize Fransızcadan geçen imgesel kelimesinin ilk anlamı hayal gücüdür. Bir sinema filminde ya da roman ve öykü gibi edebi eserlerde anlatılan şeylerin zihinde yeniden canlandırılmasına imgelem denir. İmgesel anlatımda çağrışımlar ve hayal gücü ön plandadır. Bu nedenle imgelerin uyandırdığı izlenim ve içerdiği anlam kişiden kişiye değişir. Paragrafta, edebiyatta ve sinemada imgesel anlatım nedir? Sizin için örneklerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
Öz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur. Saf şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#Eğitimİkinci Yeni Akımı, 1954 yılında Cemal Süreya ve Ülkü Tamer öncülüğünde kuruldu. Garip Akımının benimsediği sanat anlayışına tepki olarak doğan bu akıma daha sonra Edip Cansever, Ece Ayhan ve Turgut Uyar gibi isimler de katıldı. İkinci yeni akımı nedir, temsilcileri ve kısaca özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitim