İlker Hepkan, edebiyat dünyasına kendi özgün izlerini bırakan ilk şiir kitabı 'Beyefendiler' ile okurlarıyla buluşuyor. New York ve İstanbul arasında mekik dokuyan Hepkan'ın duygusal derinliği ve dil ustalığıyla örülü 'Beyefendiler' 160. Kilometre yayınevi etiketiyle satışa sunuldu.
#İlker HepkanGenç yaşından itibaren, üstelik parası olmamasına rağmen Fransa’nın önde gelen lokantalarında yemek yemeye başlamış. Mutfak denen olayın ne kadar haz verebileceğinin farkına varmış, bir anlamda uykudan uyanmış. Benoît Peeters işte tüm bunları da bir çizgi romanda anlatmış. Bir solukta okudum... Mutfak konusundaki tutkusunu edebiyatla ve toplumsal gözlemlerle harmanlayan yazarın yenilikçi mutfak hakkındaki görüşlerine pek katılmıyorum ama onunla bunları tartışmayı isterdim.
#EdebiyatÇağdaş Türk edebiyatının ustalarından Tomris Uyar’ın ikinci öykü kitabı ‘Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi’nin 50. yılı, sınırlı sayıda ve numaralı özel bir baskıyla kutlanıyor. Tomris Uyar’ın zamanında kurgusu, anlatımı ve ele aldığı konularla öncü olmuş öyküleri hâlâ ilgiyle okunacak tazelikte.
# Tomris UyarÇağdaş Türk şiirinin büyük ustalarından Hilmi Yavuz, 28 yıl sonra yeni bir anlatı kitabı ‘Saatine Bakan Adam’la geldi. Türkiye’nin yakın geçmişinden anılarla, edebi ve felsefi göndermelerle dolu, yoğun bir eser. Yarattığı gizemli havayla polisiye unsurlar da içeren akıcı bir metin.
#Hilmi YavuzNecip Tosun’un ‘Dünya Romanının Serüveni’ adlı çalışması hem roman türünü, tarihini öğrenmek, tartışmak isteyenler için önemli bir eser hem de “Roman türünün en önemli eserleri nelerdir?” diye soran, okuduğu eserin edebi niteliğini anlamak isteyen okur için bir başucu kitabı.
#Necip TosunErtürk Akşun, ‘İnsan Birikimdir’ kitabında bugüne kadarki okuma ve yazma deneyimlerinden yola çıkarak “Nasıl ve niçin okumalı?” sorunsalını tartışıyor, yazma üzerine düşüncelerini aktarıp öneriler veriyor ve 30 yılı aşkın aktif olarak yer aldığı yayın dünyasında edindiği tecrübe ve birikimleri derleyerek okurla paylaşıyor.
#Ertürk AkşunPostmodernizm akımı, 20. yüzyılın ikinci yarısında ve modernizme tepki olarak doğmuş olan bir sanat akımıdır. Postmodern edebiyatın kökeni ise, Dadaizme kadar uzanır. Bu sanat akımına bağlı eserler veren sanatçılar ''Büyük Anlatı'' geleneğinin yıkıldığını söyleyerek klasik anlatı unsurlarının tümünü reddetmiştir. Postmodern roman nedir, özellikleri ve anlatım teknikleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimOrhan Pamuk’un ‘Kara Kitap’ı 1990’da yayımlandığında yenilikçi biçimi ve özgün üslubuyla edebiyat dünyamızda hararetli bir tartışma iklimi yaratmıştı. Tartışmalar geride kaldı ama roman üzerine yazılmaya devam ediyor. Nüket Esen’in hazırladığı, ilkin 1992’de çıkan ‘Kara Kitap Üzerine Yazılar’, şimdi yenilenmiş edisyonu ve ‘Kara Kitap Tartışmaları’ adıyla yeniden yayımlandı.
#Kara Kitap TartışmalarıBilgiye ulaşmanın her geçen gün biraz daha kolaylaştığı çağımızda insanlar arasındaki farkın bilgileri ile iradeleri arasındaki bağlantıdan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Çünkü sınırsız bilgi ve iletişim olanakları bireyi çıkmaza sürükler, birey doğru olanı seçmek konusunda da çoğu zaman kişilerin yahut grupların etkisi altında kalır.
#Prof. Dr. Nesrin KARACADoğumunun 100. yılında saygıyla andığımız Yusuf Atılgan, çok az eser vermişti; iki roman, bir hikâye kitabı. Uzun süre çiftçilikle uğraştı, hayattayken görünürlüğü, tanınırlığı azdı. Ne var ki 80’lerden sonra sinemaya uyarlanan ‘Anayurt Oteli’nin de etkisiyle yeniden keşfedildi. Bugün edebiyatımızın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Atılgan, bütün anlatılarında yalnız ve yabancılaşmış insan temasını çeşitli veçheleriyle incelemişti. Aylaklığı bir değer olarak savunan C’nin susuşu bir boyun eğiş değil; tıpkı ‘Anayurt Oteli’ndeki Zebercet gibi, susarak direnmektir.
#Yusuf AtılganC.D. Rose, ilk romanı ‘Herkes Başka Biriyken Kim Kimdir?’de unutulmuş ya da ıskalanmış kitaplar üzerine konferanslar vermek üzere bilmediği bir kente giden araştırmacının eğlenceli hikâyesini anlatıyor. Belirsizlikler etrafında gelişen, yer yer komik ve absürd bir roman.
#C.D. Rose‘Dar Zamanlar Üçlemesi’nin son kitabı ‘Hayır’ın kahramanı Aysel Dereli, askeri darbeden sonra kaleme aldığı yazısını şöyle bitirir: “Her durumda özgür kimliğimizi koruyabilmek ancak edimle söylenebilecek şu iki sözcüğe bağlı: Yinelemeye hayır. Aynılaşmaya hayır, aynılığa hayır.” Bu cümleler aslında 91 yaşında hayata veda eden Adalet Ağaoğlu’nun edebiyat anlayışının ve dünya görüşünün ifadesidir. Böyle bir fikriyattan hareketle Ağaoğlu, uzun ve parlak yazarlık kariyerinde farklı konulara değinmiş, farklı anlatım olanaklarını denemiş ve romanımıza farklı bir boyut kazandırmıştır.
#Adalet Ağaoğlu2.3 milyon satan ‘Dünyanın Ölçümü’yle Almanya’da bir yıldız haline gelen Daniel Kehlmann, ‘Gitmeliydin’ adlı kısa romanında bir hayalet -ya da cinnet- hikâyesi anlatıyor. Modern bireyin hakikat kaybı ve psikolojik çöküntüsü de ‘tekinsiz’ romanın önemli temaları.
#Daniel Kehlmann2017 LYS soru yorumları binlerce öğrenci tarafından sosyal medya üzerinden yorumlandı. LYS sınavlarının son oturumu LYS-3 bugün gerçekleşti ve adaylar zorlu sürecin ardından LYS sınavlarını tamamladılar. LYS sınavlarının bitmesinin hemen ardından adaylar LYS sınavlarının zor olup olmadığı merak ettiler ve sosyal medya üzerinden soru yorumlarını araştırmaya başladılar. Edebiyat ve coğrafya sorularını değerlendiren öğrenciler LYS hakkında dikkat çeken yorumlarda bulundular. Peki, 2017 LYS sınavları zor muydu? İşte, LYS soru yorumları.
#LysTV8’de yayınlanan ‘Aramızda Kalmasın’ programında, Madonna karışıklığı yaşandı. Beren Saat’in Sabahattin Ali’nin Türk edebiyatında önemli bir yeri olan ‘Kürk Mantolu Madonna’ kitabının uyarlaması olan filmde rol alacağı konuşulurken, program sunucularından Funda Özkalyoncuoğlu’nun kitapta anlatılan karakteri müzisyen Madonna sanmasıyla komik anlar yaşandı. Sosyal medya bu karışıklığı diline doladı.
#Jess Molho