IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 16:41
TARİH SOHBETİ
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından her hafta düzenlenen Tarih ve Kültür Sohbetleri’nin bu haftaki konusunda “Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Süreci” ele alındı.
Düzenlenen sohbetin konukları Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Altan Çetin ve aynı fakültenin öğretim üyesi Doç. Dr. Galip Çağ oldu. Her iki akademisyen de Osmanlı Devleti’nin kuruluş sürecini ünlü düşünür ve tarihçi İbn Haldun’un bakış açısıyla değerlendirdi.
Doç. Dr. Galip Çağ, konuşmasında, Türkiye’de Osmanlı Tarihçiliğinin bayrağını taşıyan çok değerli hocaların olduğunu ancak Osmanlı kuruluş devri vakalarının kaynak yetersizliği ve o devrin terminolojisinin bugüne aktarılamaması nedeniyle yeteri kadar araştırılmadığı gerçeğine dikkat çekti. Doç. Dr. Çağ, “Osmanlı tarihinde 180 yıllık bir devre dair eser olmadığı gibi bir kavram problemi de ortaya çıkıyor” dedi.
"İBN HALDUN’UN TEORİLERİ 1’inci MURAT DÖNEMİNDE DOĞRULANMIŞTIR"
Prof. Dr. Altan Çetin ise, ünlü düşünür İbn Haldun’un felsefesinin Osmanlı Devleti’nin kuruluş süreciyle birebir örtüştüğünü söyledi. Çetin, “İbn Haldun devletin ilk önce akraba yani kan bağıyla kurulduğunu ancak daha sonra hanedanın yakınındaki akrabalarını uzaklaştırmaya başladığını söylüyor. Yani kan asabiyyesinden başka bir asabiyyeye geçmeye başladığını, devşirmeler edinmeye başladığını söylüyor. 1’inci Murat döneminde de birdenbire devşirme, kapıkulu, tımar sisteminin ortaya çıkması tesadüf olamaz” şeklinde konuştu.
"ÜRKLER ÖNCE İSLAMİYETİ KABUL EDEREK ARDINDAN DA CUMHURİYETİ KURARAK MODERNLEŞTİLER"
Prof. Dr. Çetin ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti modernleşme tarihine yönelik tespitlerde de bulundu. Türk halkının modern dönemde bir tercihte bulunarak saltanatı kaldırdığını ve Cumhuriyeti kurduğunu belirten Çetin, bu zamana ulaşan bin yıllık bir medeniyetin var olduğunu söyledi. Çetin, “Türkistan’dan buraya doğru akan bir insan, tarih, medeniyet var ve bu inanılmaz bir uyum gücü taşıyan Türklerin başarısıdır. Türkler Ortadoğu’da iki kez modernleştiler. Birincisi İslamiyet’i kabul ederek ikincisi de Cumhuriyeti kurarak. Günümüzde yaşanan terör olayları ve IŞİD sorununa da değinen Çetin, İŞİD’in çağa ayak uydurmuş bir suç örgütü olduğunu söyledi. Çetin, “İŞİD küreselleşmiş bir terör fenomenidir. İnternet kullanan, emirler veren ve eylemler yaptıran bir terör örgütü. Yani, postmodern çağda küreselleşen çağda küreselleşen suçtur” ifadelerini kullandı.
Tarih ve Kültür Sohbetleri’nin bu hafta, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer
Koç, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, vali yardımcıları, dekanlar ve öğrenciler katıldı.
Konferansın sonunda katılımcılara hediyelerini Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir sundu.