Türkiye onu 90’larda bir kamyonetin arasında çekilen ‘Deliler Gibi’ şarkısının klibiyle tanıdı. Çeyrek asırı geçen müzik kariyerine 8 albüm sığdırdı. ‘Peri Masalı’ isimli bir roman yazdı. Pop müzik sanatçısı, söz yazarı, besteci, oyuncu, televizyon sunucusu gibi birçok unvanı kariyerine sığdıran Pınar Aylin, yerleştiği Çeşme’de hayatına devam ediyor. “Zeytin ağaçlarının arasında huzurlu bir yaşam sürüyorum” diyen usta sanatçı, “Ait olduğum topraklarda olduğum için çok mutluyum” diyor.
#1Geçen hafta Antalya’daydım. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yerel gıdaya sahip çıkmak, Antalya’nın coğrafi işaretli ürünlerini ve mutfağını dünya markası haline getirmek için geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali, 1-3 Eylül tarihlerinde ikinci kez kapılarını açacak.
#Sayım ÇınarBaşar Başarır’ın kitaplarda yer alan, dergilerde kalmış ve dosyalarda bulunan hiç yayımlanmamış bütün şiirlerini derlediği ‘Dünyaya Sevgilerle’ en büyük iki tutkusu tiyatro ve şiir olan Kâmran S. Yüce’yi ve kendine has şiirini günümüz okuruyla buluşturuyor.
#Kamran S. YüceBirçok yayınevi, telifi serbest kalan Memduh Şevket Esendal’ın eserlerini yayımlıyor. ‘Ayaşlı ve Kiracıları’yla tanınan ve modern Türk öykücülüğünün de kurucularından sayılan Esendal, sıradan insanların gündelik yaşamlarını anlattığı gerçekçi, yalın ve rahat üslûbuyla Çehov’a yakın bulunuyor. Siyasetçi kimliğiyle Cumhuriyet’in kurucu kadrosunda yer alan Esendal, yazar olarak müstear adlarla uzun yıllar kendini görünmez kılmıştı.
#Memduh Şevket Esendal“Duvarların dili olsa da anlatsa her şeyi” denir. Tanık olduklarını bize aktarabilse... Duvarların dili yok belki ama mağara döneminden beri insanoğlu onu bir ifade aracı olarak kullanmış. Dili, sahnesi haline getirmiş. Hayvan resimleriyle av sahnelerini canlandırmışlar. Antik Yunan ve Roma’da statü ve zenginlik sembolü olmuş evleri süsleyen fresk ve mozaikler. Bu gelenek, dokumayla duvar halılarına evrilmiş.
#Duvarlar Ve ÖtesiFransız tarihi uzmanı Darnton’ın kitabı ‘George Washington’ın Takma Dişleri’ bir on sekizinci yüzyıl rehberi. Kitabı bir aydınlanma savunusu olarak okuyabiliriz. Ama temel sorunu, aydınlanma eleştirisi üzerinden bugün girdiğimiz çağın ne olduğudur...
#George Washington'ın Takma DişleriSağlıkta şiddetin önünü alamazsak Türkiye tıbbının gelişmekte olan yapısını koruyamayız ve uzmanlarımız kaçarlar. Tabiplerin kalktığı bir cemiyette kimsenin yaşam şansı yoktur. Bu konuyla ilgili etraflıca ilgilenmemiz, gerçeklerle yüzleşmemiz ve tüm sağlık çalışanlarına sahip çıkmamız gerekiyor.
#DoktorAvusturyalı romancı ve deneme yazarı Hermann Broch’un ‘Uyurgezerler’ üçlemesinin ilk kitabı ‘Romantik’ yayımlanmasından neredeyse bir asır sonra nihayet Türkçeleştirildi. 20’nci yüzyılın büyük ama karamsar başyapıtları arasında özel bir yeri olan ‘Uyurgezerler’de hayatın hızlı akışına ayak uyduramayan, geçmişin yitirilmiş değerleri ile yeni değerler arasında sıkışıp kalmış insanlar sergileniyor.
#Hermann BrochTÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Uludağ Üniversitesi desteği ile düzenlenen Bursa 19. Kitap Fuarı, 11-20 Mart 2022 tarihleri arasında TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.
#TÜYAP Bursa Uluslararası FuarDoğu Yücel’in ‘h’si düşmüş kahramanı Mitat Karaman kendini işin profesyonellerine yaraşır bir maceranın içinde buluyor. Konuk oyuncu gibi durduğu bu macerada nasıl oluyorsa yine başrolü kapıveriyor. Doğu Yücel, 'Beter Ol Mitat Karaman'da pek çok konuyu ele alıp vermek istediği tüm mesajları inceden inceye işleyip okura ustaca iletiyor...
#Doğu YücelOğuz Aydemir ülkemizin başarılı iş insanlarından olmasının yanı sıra özellikle toplumsal alanda yaptığı kültürel, arkeolojik ve tarihi çalışmalarıyla öne çıkan çok değerli bir toplum gönüllüsü. Özellikle Çeşme Deniz Savaşı’nın önemini yansıtan kitaplar ve hazırladığı sergi ile gündeme gelen Aydemir, bu savaşın Aydınlanma Çağı’nın en önemli olaylarından biri olduğunu anlatıyor
#1Üç kitaplık bir seri olan ‘Lili May’de karanlık tarafta sıkışıp kalmış kudretli bir cadının laneti aşıp, karşı kıyıya geçmesiyle başlayan macera, kendini keşfetmeye çalışan genç bir kızın zorlu yolculuğuna dönüşüyor. ‘Lili May’ 12 yaş üstü herkes için diyen yazarı ve çizeri Hatice Aksüt’e kendi hikâyesini ve seriyi sorduk.
#Lili MayAnthony Gottlieb, ‘Aydınlanma Rüyası: Modern Felsefenin Yükselişi’nde, Avrupa’nın felsefe tarihine katkısı üzerine yeni bir sınıflandırma öneriyor. Bu katkı, 19’uncu yüzyıl Alman ve 20’nci yüzyıl Fransız felsefeleriyle sınırlandırıldığında, göz ardında kalan bir dönemi ve bölgeyi öne çıkarıyor. 1630’lardan Fransız Devrimi arifesine kadarki dönemde ortaya çıkan Avrupa felsefesini...
#Aydınlanma RüyasıAtilla Birkiye gibi yazarların şimdiki zamanı hep yazının zamanıdır, edebiyat ne zamansa o zamandır. Şimdiyse en çok sevdiğimiz, dünya durdukça durası, okunası şairimiz Nâzım Hikmet’i yazıyor, üstelik iki kitapla selamlıyor Usta’yı: ‘Şair İstanbul’ ve ‘Bulutlar Piraye Piraye Diye Geçiyor’.
#Atilla Birkiye