İstanbul’daki Şerefiye Sarnıcı ‘modern müzecilik’ anlayışıyla yeni bir kültürsanat merkezi haline getirildi. Başlı başına bir eser olan sarnıca tek çiviçakılmadan gerçekleşen bu çalışmada dünyanın ilk ‘360 derece projection mapping’ uygulaması kullanıldı. Mekânın tamamının bir ekrana dönüşmesi anlamına gelen bu çalışmadan yola çıkıp kentteki sarnıçları gezelim...
#Hürriyetİstanbul’da yaşayanların gün içinde çok da dikkat etmeden yürüyüp gittiği tarihi sur kapıları kim bilir nelere tanık olmuş ve altından kim bilir kimler geçip gitmiş yüzyıllardır... Yedikule’den başlayıp Ayvansaray’a uzanarak kadim şehir İstanbul’un kapılarını aralayalım bir bir. O kapılardan ulaşılan eşsiz mimari yapıları ve semtlerin büyülü sokaklarını keşfedelim...
#Istanbulİstanbul üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı; Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı. Üç imparatorluk da şehre paha biçilemez eserler bıraktı. Ve bu eserlerin belki de en önemlisi bugün 1483 yaşındaki Ayasofya. Daha yapılmadan hakkında efsaneler üretilen ve bugünlerde de çok tartışılan Ayasofya’ya yakından bakalım...
#AyasofyaYapıldığı tarih kesin olarak bilinmemekle birlikte, 5. yüzyılda II. Theodosius tarafından inşa ettirildiği tahmin edilen Bukoleon Sarayı, tarih boyunca gördüğü doğal ve insani hasarlara rağmen ayakta kalmayı başarmış, zamanının görkemli bir eseri.
#Bukoleon SarayıBayram namazı saatleri vatandaşların internette en çok aradığı konular arasında yer alıyor. İstanbul ve Ankara gibi illerin bayram namazı saatleri en çok aranan konular arasında. Peki İstanbul ve Ankara bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte tüm illerimizin bayram namazı saatleri
#Bayram NamazıSulukule’nin "yenileme alanı" olarak ilan edildiğini ve Osmanlı mimarisiyle yeniden şekilleneceğini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, "Sulukule önemli bir Bizans yerleşkesiydi. 569-570 yıllarında inşa edilen Deuteron Sarayı’nın, Sulukule’de olması yüksek bir olasılık. Arkeolojik değerlendirme yapılsın Sultanahmet’teki skandal tekrarlanmasın" diye tepki gösteren Sulukule Platformu’na bilim dünyasından da destek geldi.
Fransızlar görkemi ifade etmek istediklerinde "C’est Byzance", yani "Bizans gibi" derler, bizde ise bilinen Bizans’ın sadece entrika kısmıdır. Bizans tarihteki en önemli ve en uzun sürmüş imparatorluklardan biri, akla ilk getirdiği de bugün bile görkemini koruyan İstanbul. İÖ 660 yıllarında şehrin ilk kurucusu olarak Byzas’ın adı geçiyor.
İnsanlık tarihinin mimari başyapıtlarından ve dünya kültür mirasının en önemli eserlerinden biri olan Ayasofya Müzesi'nin üst kat galerisinin restorasyonu ve yeni sergi alanı, Ertuğ&Kocabıyık ve Borusan'ın da aralarında bulunduğu sponsorların katkılarıyla gerçekleştirildi.
Yeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRKBizans’tan Osmanlı’ya 16 yüzyıldır tarihe tanıklık eden Yedikule Hisarı, Fatih Belediyesi tarafından restore ediliyor. Yedikule’de dinamik bir restorasyon süreci başlattıklarını belirten Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Hisar aşama aşama ziyarete açılacak, restorasyon çalışmaları ziyaretçiler tarafından gözlemlenebilecek” diyor.
#GazetehaberleriDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbul