Çağdaş Türk edebiyatının ustalarından Tomris Uyar’ın ikinci öykü kitabı ‘Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi’nin 50. yılı, sınırlı sayıda ve numaralı özel bir baskıyla kutlanıyor. Tomris Uyar’ın zamanında kurgusu, anlatımı ve ele aldığı konularla öncü olmuş öyküleri hâlâ ilgiyle okunacak tazelikte.
# Tomris UyarDerya Onaran’ın ilk öykü kitabı ‘Gelecek Asla Gelmeyecek’,bana edebiyatımızın farklı dönemlerinden öykücüleri ve öykü kuşaklarını anımsattı. Belli ki sıkı bir öykü okuma eğitiminden geçmiş dedim, baktım Boğaziçi Türk Dili ve Edebiyatı mezunuymuş, bilirim memleketin en iyi edebiyat bölümlerinden...
#Derya Onaranİlk yayımlanışından 32 sene sonra tek ciltte bir araya gelen, Enver Ercan imzalı ‘Şair Çünkü Onlar/Şiir Uçar Söz Olur’, çağdaş Türk şiirini birinci elden, onu yaratanların ağzından öğrenmeyi sağlayan bir kaynak eser... Enver Ercan kitapta yerini alan söyleşilerde sorulmayacak soruları da soruyor usta şairlere. Onlara yapılmış ağır eleştirileri örnekliyor ve bunları cevaplamalarını istiyor...
#Enver Ercan“Tanrının diktatörleri es geçmesini unutmayacağım” diyor Hakan R. Temiz. Arkadaş Z. Özger adına verilen şiir ödülünü 2022'de Hakan R. Temiz’in ilginç kapak tasarımıyla da dikkat çeken ‘Düşme’ (Mayıs Y.) kitabı kazandı. Uzun süren bir yeniliğin ileri hamlelerinden. Şiirin insanın doğal hallerinden biri olduğuna bir kanıt daha.
#Hakan R. TemizSinemada Tom Cruise efsanesini başlatmış filmlerden 1986 yapımı “Top Gun”ın devam filmi “Top Gun: Maverick” sinemalarda. Bir kez daha Cruise’un canlandıracağı Pete “Maverick” Mitchell’ın 30 yıl sonrasındaki hikâyesini anlatacak filmde Jennifer Connelly, Jon Hamm, Val Kilmer gibi ünlü isimler de yer alıyor. Sinemalarda haftanın bir diğer dikkat çekeni “Örümcek ve Kız”, özgün anlatımıyla bağımsız film meraklılarını bekliyor.
#Uğur YÜKSEL‘Edebiyat Tarihimizden Anılar, Tanıklıklar’ okumak isteyenler için yeni bir kitap çıktı: ‘Anekdotlar’ (Kolektif Kitap). Gazeteci-yazar Mustafa Alp Dağıstanlı’dan. Önsözde kitaptaki anekdotları 150 kitaptan derlediğini ve 115 edebiyatçıdan 608 anekdota yer verdiğini belirtiyor. Dağıstanlı’nın ‘Anekdotlar’ında daha önce okumadığım anılarla karşılaştım, Oğuz Atay’la ilgiliydi çoğu. Refik Erduran’ın Amerika’da Nabokov’un derslerine katıldığını ve birkaç kez de onunla uzun uzun yürüdüğünü okudum.
#Edebiyat Tarihimizden Anılar TanıklıklarYILLARDIR eğitim gönüllüsü Murat Kaynar’dan söz ederim... “Eğitimli kızlar umutlu yarınlar” hedefiyle koşar. Üç yıldır (TEV) Türk Eğitim Vakfı’na katkı sağlamaya çabalıyor. Son olarak Antalya’da, “Eğitimleri yarıda kalmasın” hedefiyle katıldığı Runtalya koşusunu duyurup başarı dilemiştim. Ve Kaynar’dan çok değerli bir mesaj aldım:
#1Edebiyattaki yazı tekniklerinden bir tanesi küçürek hikaye tekniği olmaktadır. Küçürek hikaye minimal hikaye olarak da adlandırılan bir hikaye türüdür. Bu hikaye türü ile çeşitli kaynaklar üzerinden araştırma yapmak söz konusu olmaktadır. Geçmişte çok fazla bilinmeyen ama günümüzde popüler olan bir yazı türüdür. Özelikleri ve yazım şekli ile diğer edebi eserlerin yazım şeklinden ayrılmaktadır.
#EğitimEdebiyat eleştirmenliğinde 60 yılı geride bırakan Doğan Hızlan hakkındaki yazı, karikatür ve üç söyleşiyi bir araya getiren ‘Edebi İlişkiler’, Hızlan’ın kişiliğinin pek çok yönünü yakalamayı başarıyor. Hızlan’ın zengin meraklarının kapılarını aralayan kitabın üzerine inşa edildiği temel, ‘duygu’. Tam da bu nedenle diğer ‘armağan kitap’lardan ayrılıyor.
#Doğan HızlanBazı adları yan yana görmek bile heyecan vericidir; edebiyatta, şiirde de: Necatigil, Nilgün Marmara, Mustafa Irgat, Hulki Aktunç, Anita Sezgener, Bülent Keçeli, Elif Sofya, Şeref Bilsel, küçük İskender... Bazı adların yan yana geldiği kitapları okumak da bir o kadar heyecan vericidir. ‘Açıklığa Doğru’ işte o kitaplardan biri. Yazarı Asuman Susam, şair-eleştirmenlerden değil. Sık değil, sıkı yazan bir şair-okur..
#Asuman SusamGüzel bir olay diyeyim bu tesadüfe. Üç şairin; Mehmet Mümtaz Tuzcu, Gültekin Emre, Fergun Özelli öykü kitaplarını aynı anda okudum. Alakarga’nın şairlere yaptığı, şairlerin okurlara yaptığı bir güzellik. Üç farklı şair, şiirleri farklı, öyküleri, metinleri de farklı, fakat öyküleri şiirlerinin akrabası.
#Mehmet Mümtaz TuzcuKimileri tarafından öldükten sonra tanınan, kimileri tarafından ise adı bile bilinmeyen usta bir kalem Selçuk Baran. 1960’ların sonlarından kalemi bıraktığı 1990’ların ortalarına kadar edebiyatın en has yerinden ses verdi. Şimdi bütün öyküleri gözden geçirilerek ayrı ayrı basılıyor. İlk kitaplar ise ‘Yelkovan Yokuşu’ ve ‘Tortu’.
#Selçuk Baranİyi bir romancı, öykü yazarı, çevirmen ve denemeci olan Tahsin Yücel’in Cumhuriyet’te yayımlanan yazılarını bu kitapta toplu bir şekilde bulabilirsiniz. Yücel yazılarında yazından dile, politikadan güncel olaylara, hemen her konuya dokunuyor.
#Cemal SüreyaBir gecekondu mahallesinde birbirine tutunmuş üç garip insan... İçlerinden birinin, evin kızının başına bir gün bir hal geliyor. Gerisi suskunluk. Ne olmuştur, neden olmuştur bilmemizi istemiyor Hasan Ali Toptaş. Merakla beklenen yeni romanında hiç konuşmayan ve gözlerinden yaş yerine taş akıtan Güldiyar’ı çekirdek çitleyerek seyretmeye gelen kalabalığı anlatıyor onun yerine. Bu durumu paraya dönüştüren vicdansız insanları ve de... Toptaş’la son kitabı ‘Beni Kör Kuyularda’ vesilesiyle Ankara’da, evinin yakınındaki Göksu Parkı’nda buluştuk.
#Hasan Ali ToptaşGünbatımlarının uzun, çok uzun sürdüğü bu yaz akşamlarında ‘tekrar okumalar’la avunuyorum. Yıllar önce okuduklarım yepyeni anlarla donanıyor. Yeniden ‘Devlet Kuşu’nu (1958) okudum, bu kez Everest Yayınları’nın yeni basımından. 60 yaşındaki romanın hiç eskimemişliği enikonu şaşırttı.
#Orhan Kemal