Kadınların hamilelikten korunması için kullandığı spiraller hakkında pek çok merak edilen soru bulunmaktadır. Bunlardan birisi de zayıflamaya olan etkisidir. Spiral taktıran kadınlar kilo konusunda pek çok şeyi merak etmektedir. Peki, spiral kilo aldırır mı ve kilo yapar mı? Spiral kilo vermeye engel mi? Sizlere spiral hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Sağlıklı YaşamCinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerinin neler olduğu merak edilmektedir. Erkek ve kadın için kullanılacak farklı korunma yöntemleri bulunmaktadır. Her bir yöntemin artı ve eksi yanları vardır. Tıp ilerledikçe yeni yöntemler bulunmaktadır. Kişiler yöntemlerin yan etkilerini araştırarak, sağlık durumlarını da göz önüne alarak yöntemleri seçebilirler. Bu noktada doktorlara danışmak etkili olmaktadır. İşte, en iyi korunma yöntemleri hakkında detayları derledik.
#Cinsel İlişkiSpiral veya Rahim İçi Araç (RİA) günümüzde tüm dünyada en sık başvurulan doğum kontrol yöntemlerinden biri ancak spirali gebelikten korunmak için değil de sırf ‘çok üşüyorum’ diye taktıranlar var. Evet yanlış duymadınız, sürekli ve aşırı üşüme problemi yaşayan bazı kadınlar çareyi spiral taktırmakta bulmuş. Peki ama amacının dışında kullanılması ne kadar doğru ve gerçekten işe yarıyor mu? Çok merak ettiğimiz bu sorunun yanıtını konunun uzmanlarından alıyoruz.
#SpiralEndometriozis, kadınların yaklaşık yüzde onunu etkileyen yaygın bir hastalıktır. Halk arasında “çikolata kisti hastalığı” olarak da bilinen endometriozis, rahim iç zarını oluşturan dokuya benzer bir dokunun rahim boşluğu dışında, gelişmemesi gereken yerlerde gelişmesidir. Rahmin içini kaplayan bu dokuya endometrium, rahmin dışında gelişen endometrial dokuya da endometrial implant denir. Endometrial implant yumurtalıklar, tüpler, bağırsak ve karın içinde herhangi bir yerde hatta bazen akciğerlerde bile gelişebilir.
#Çikolata KistiKadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.
#Rahim DuvarıHerkese merhabalar! Doğum kontrolü yöntemleri ile ilgili belki de en sık aldığım soru, ileride bir gebelik planlandığında bu yöntemlerin herhangi bir olumsuz etkisi olup olmayacağı yönünde. Bildiğiniz gibi gebeliği önlemenin birden fazla yolu var. Bu yöntemlerin seçiminde biz jinekolog hekimler olarak danışanlarımızın yaşı, beklentilerini ve tıbbi durumunu değerlendirerek onlara yol gösteriyoruz. Bu yöntemlerden en sık kullanılanları ve gebelik potansiyeli ile olan ilişkilerini aşağıda sizin için özetledim:
#Korunma YöntemleriMiyom, kadınlarda sık rastlanan iyi huylu bir tümördür. Peki, tümörler vücuttan alınmalı mıdır? Miyom tedavisinde rahmi korumak için en etkin yöntem hangisidir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#MiyomKonu doğum kontrol yöntemleri olduğunda rahim içi araç (spiral) kullanımı sıralamanın başında gelmektedir. Doğum kontrol yöntemlerine karar verirken kişi bazlı değerlendirme yapmalı, artıları eksileri hasta ve hekim arasında konuşulmalıdır.
#Rahim İçi AraçTıptaki ismi ‘Rahim İçi Araç’ uygulaması, olmasına rağmen ilk çıkan rahim içi araçların kıvrıntılı olması nedeniyle halk arasındaki ismi ‘spiral’ olarak yerleşen bu gebelik önleyici aparatlar doğum kontrolünün en önemli kısmını oluşturuyor. Jinekolog Süleyman Eserdağ, spiral hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#Hormonlu SpiralSancılı adet görme, her 10 kadından 1’inde ortaya çıkarak günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Adet dönemini konforlu geçirmek için ilaç alımından, sağlıklı beslenmeye, kıyafet seçiminden egzersiz planlamasına kadar pek çok önemli noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Kaya, adet dönemini sağlıklı bir şekilde atlatabilmenin yolları hakkında bilgi verdi.
#JinekolojiKadınlarda çok yaygın görülen adet sancısı, hayatı zehir eden bir ağrıdır. Yapılan araştırmalarda kadınların yaklaşık %50-60’ı adet döneminde az ya da çok ağrı duyduğunu ve bunların yaklaşık %25’i bu dönemde yaşam kalitelerinin olumsuz etkilendiğini, öğrenciler ise okul başarılarının düştüğünü ifade ediyor.
Günümüz kadını ergenlikten menopoza kadar yılda 13 kere, hayatı boyunca yaklaşık 350-450 kez, 3-7 gün kanıyor. Sadece hamilelik ve emzirmede bir dönem kesilen adet kanamasını her kadın farklı algılıyor. Kimi kanamayı gebelik testi gibi görüyor. Her ay kanamak, gebe kalmadığının en büyük işareti. Kimi için menopoza girmemenin, bir anlamda hálá genç olmanın...