Paylaş
Spiral yani rahim içi araç (RİA); içerdiği bakır nedeniyle spermleri öldürüp tüplere geçişlerini engelleyerek ya da tüplerde oluşan döllenmiş bir yumurtanın rahim içine yerleşmesini engelleyerek etki eder.
Spiral eğer rahim ağzı uygunsa anestezi vermeden takılabilir. Ancak daha önce vajinal doğum yapmamış kadınlarda zor ve ağrılı olacağı için sedasyon anestezisi altında takılır. Spiral takılmadan yarım saat kadar önce basit bir ağrı kesici alınması işlem sırasında ya da sonrasında yaşanabilecek krampları azaltır.
Spiral takılır takılmaz korumaya başlar ve çıkarıldığı andan itibaren koruyuculuğu biter. Spiralin koruyuculuk süresi genellikle 5-10 yıl arasında olmakla birlikte, etkinliği artırmak ve koruyuculuğu garanti altına almak için spirallerin 5 yılda bir değiştirilmesi uygundur.
Genellikle 'T' şekilli aletler olup plastiğin etrafına bakır tel sarılıdır. Progesteron hormonu içeren spiraller son yıllarda daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Progesteronlu spirallerin normal spirallere göre üstünlüğü kanama miktarını azaltmalarıdır. Hatta yoğun adet kanaması olan kadınlarda tedavi amaçlı da hormonlu spiral tercih edilir.
Spiral kayması belirti vermeyebilir. Bazen kasık ağrısı, adet kanamasının uzun sürmesi, adette yoğun kanama ve sancı ile belirti verebilir. Bazen de fark edilmezse gebelik oluşabilir. Bu nedenle 6 ayda bir spiral kontrolü önerilir.
Spiralin çıkartılması son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir. Doktorunuz spekulum taktıktan sonra spiralin ipini bir aletle tutarak çeker. Ağrısız bir işlemdir. İp görünmüyorsa anestezi altında çıkarılması gerekebilir. Spiral çıkarıldıktan hemen sonra gebe kalmak mümkündür.
Koruyuculuk oranları oldukça yüksektir ancak hiçbir yöntem gibi %100 değildir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır.
Spiral takılmasını takiben ilk adet kanamanızdan sonra mutlaka ilk jinekolojik kontrolünüze gitmelisiniz. Bu kontrolde spiralinizin yerinde olup olmadığına ve herhangi bir enfeksiyon bulunup bulunmadığına bakılacaktır. Her şey yolundaysa 6 ayda bir kez kontrole gitmeniz önerilir.
Bu kontrollerde, rahim ağzı kanser tarama açısından önemli bir test olan PAP Smear testini de yaptırabilirsiniz.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL
Paylaş